0

Google много рядко се отказва от развитието на свой нов технологичен продукт, но очевидно съдбата на дългоочакваните очила с добавена реалност, които интегрират известния преводач на търсачката, е да остане в сферата на нереализираните планове, пише techradar. Google се опитва от няколко години да интегрира хардуерен продукт с добавена и разширена реалност. Последните планове включваха използването на платформата на Samsung, коментира Insider. С високотехнологичните очила потребителят трябваше да може да вижда незабавен превод от чужд език през Google Translate.

Планове

Вместо това изненадващо за мнозина компанията се оттегля от този пазар, на който засега остава единствено конкурентният Apple Vision Pro. Според Insider Google вече е взел решението да се оттегли като разработчик на хардуер и да се съсредоточи върху операционните системи.

По първоначални планове нереализираният проект трябваше да интегрира програма преводач на първия етап и приложението Google Maps на втори етап. Прототипът не се различаваше на външен вид от обикновени диоптрични очила. Моделът трябваше да е готов за масово производство до края на тази година. Вместо това разработките ще бъдат интегрирани към новия модул на Samsung, който ще работи с операционна система Аndroid. Така на пазара в този сегмент с добавена реалност остават единствено Apple Vision Pro, които на практика не са очила, а представляват цял шлем, който обаче е доста неудобен и не може да се ползва за продължителни периоди от време.

Разработка

Плановете на Samsung включват разработване на цял самостоятелен модул, който ще бъде с прозрачен екран. Към същия пазарен сегмент има интерес и компанията Meta, като екипът на Марк Зукърбърг работи за интеграцията на свое приложение за гласов симулантен превод. Apple не се отказват от надпреварата и съобщиха, че вече са подготвени следващите две поколения очила с добавена реалност. С днешна дата Apple Vision Pro предлагат широка гама от допълнителни приложения, които включват миниатюрна камера за 3D снимки и клипове. Потребителят може да поиска и получи и собствен аватар, който да излиза и се показва при провеждане на телефонни разговори. Очилата разполагат с микро OLED дисплей с над 23 милиона пиксела.

Огромна пречка за масовото навлизане на очилата е високата им цена. Според zdnet цената на един чифт подобни очила започва от 3500 долара. Ако се избере модел с допълнителна памет или зарядно устройство, цената може да скочи значително. Оптиката на лещите е изцяло осигурена от германския гигант ZEISS. Ако обаче има индивидуални диоптрични изисквания, стойността на продукта се качва над 4000 долара.

Изкуствен интелект

В по-нататъшното развитие на технологията на очилата с добавена реалност вече се намесва и изкуственият интелект. Твърде вероятно е бъдещето да принадлежи на много по-олекотена платформа. Акцентът в нея трябва да бъдат миниатюрни програми асистенти. Няма да има нужда те да бъдат визуализирани и ще работят единствено с гласови команди. До няколко години се очаква гласово активираните програми асистенти да бъдат неизменна част от всяко смарт устройство за комуникация.