0

Н ови треньори, нова екипировка, нова мениджърска компания, нова любов и в резултат на всичко това – променен Григор Димитров.

Така можем да обобщим последните 12 месеца за тенис звездата, която с последните си изяви се превърна и във фаворит за Спортист на годината на България. Наградата, която вече спечели през най-успешните си години досега – 2014 и 2017 г.

Завръщане

А промяната при Димитров е осезателна – той е по-издръжлив физически, по-постоянен, прави по-малко грешки и е по-агресивен в ключовите ситуации от мачовете. Завръщането му към върховете в тениса почна миналата есен, когато той реши да се върне при бившия си треньор Дани Валверду. Венецуелецът първо пробно се включи в екипа на Гришо за турнирите в Стокхолм, Виена и Париж. В австрийската столица играчът стигна до полуфинал, а във френската записа две победи, което му осигури приключване на сезона в топ 30. В резултат с Дани отново се събраха след 2016-2019 г., когато Димитров се изстреля до №3 в света. „Вече го познавам много по-добре. Отношенията ни са различни, защото не започват от нищото", коментира 37-годишният Дани.

През декември към предсезонната подготовка на българина се присъедини и съвсем свежо лице – Джейми Делгадо. Общото между него и Валверду е, че и двамата са работили дълго с Анди Мъри. 46-годишният днес Джейми изведе шотландеца до титлата от „Уимбълдън 2016“, втория му златен олимпийски медал и до №1 в ранглистата. Сега Делгадо, който бе единственият треньор на Григор в Париж, прави чудеса с него. За първи път от 2014-а Димитров проби до два поредни полуфинала на „Мастърс“, като във френската столица дори се бори за титлата след 4 победи над звезди от топ 30, включително над №3 Даниил Медведев, №6 Стефанос Циципас и №11 Хуберт Хуркач.

„Когато започнахме преди 11 месеца, той беше в трудна ситуация – спомня си Делгадо. - Увереността му бе на ниско ниво, класирането му падаше, така че се опитахме да повишим мотивацията му и да му изясним какво работи добре в играта му и кои неща трябва да подобри. Поздравления за него, той работеше през цялото време и сега започва да играе много, много добре“.

Ето ни сега

Самият Димитров сподели, че си е паснал с Джейми още при първата им среща: „Преди той да дойде в отбора, говорих много с Дани, основния човек в нашия отбор. Чудехме се с кого може да се чувстваме добре - някой, с когото всички се разбираме и когото той също познава. Искахме да сме сигурни, че е човек с истинска експертиза в спорта, който обича играта, разбира играта и живее за нея като нас. Имаше и някои други имена, но когато стана дума за Джейми, ми се стори интересно. Винаги сме се уважавали. Тренирал съм много пъти с играчите, които той подготвяше, така че се разбирахме добре. Когато се срещнахме, просто се получи и останалото е история. Ето ни година по-късно”.

Делгадо обясни как е успял да помогне на Григор да преоткрие най-добрата си форма и да завърши 2023-а на 14-о място – нещо, което не е успявал от незабравимата 2017-а. Първата цел на някогашния ментор на Мъри била Димитров да натрупа 5-6 кг мускули. Що се отнася до психическата нагласа на Григор, Джейми уточнява: „Във важните моменти той е малко по-смел, отколкото беше. Когато го видях да играе срещу някои от големите в началото на годината, беше малко пасивен и не изглеждаше така, сякаш наистина вярва, че може да спечели. А сега, независимо дали побеждава или губи, той е много по-позитивен и се доверява повече на играта си. Освен това можем да бъдем открити един с друг. Усещам, че съм успял да му кажа и трудните неща и той се е вслушал”.

Въпреки че партньорството им вече се оказа успешно, голямата им цел е българинът да бъде в оптимално състояние за силна 2024-а. „С по-добър ранкинг той ще бъде по-добре позициониран в жребиите. Григор иска да бъде отново част от голямата игра. В последните няколко години той загуби вярата, че това може да се случи, но започва да вижда, че може би, защо не?“, усмихва се специалистът от Бирмингам.

Опит

Валверду гледа още по-напред, въпреки че 32-годишният Гришо е вторият най-възрастен сред първите 25 след Новак Джокович (36).

„Той сам каза, че се вижда да играе още 6-8 години – отбелязва Дани за своя възпитаник. - И физически, и психически е готов, стига да остане мотивиран. От гледна точка на физиката - той е привилегирован, така че може да продължи още дълго. В неговия случай да си на повече години е предимство. Многото години в Тура се превръщат в знание и опит“.

С 413 победи и 273 загуби, 8 титли и 9 финала зад гърба си Григор обобщава: “Винаги съм носил вярата в себе си, но явно трябваше да си припомня някои неща. Не говоря само за вярата в играта, а и в целия труд, който влагам. Последните седмици бяха фантастични, но сега трябва да запазя положителната си настройка и да мисля, че ще дойдат още страхотни моменти. Със сигурност ще се опитам възможно най-често да стигам толкова напред в турнирите и всеки път, когато играя, да се боря до край за победата. Искам да се възползвам максимално и да се вдъхновя от тези моменти“.

Той се зарече и за още нещо, което успя да прави в значителна част от двубоите си тази година, когато едва за трети път в кариерата си мина границата от 40 победи – 41 срещу 21 поражения. „Независимо от изхода на мача, дали ще спечеля или загубя, важното е, че давах всичко от себе си. Не искам да живея в миналото. Все още играя тенис. А докато играя, имам шанс. Нали?“

Диша във врата на Бекер по пари, Зверев му беше душманин, Хуркач – клиент

Седем победи срещу съперници от топ 10 е впечатляващата равносметка на Григор за 2023 г.

Жертви на първата ни ракета станаха №2 Карлос Алкарас, №3 Даниил Медведев, №4 Холгер Руне, №6 Стефано Циципас, №9 Тейлър Фриц и №10 Хуберт Хуркач (когото надигра на два пъти) и Франсис Тиафо. Жребият в доста турнири не беше благосклонен към Димитров и той допусна 10 поражения срещу играчи от първата десетка. В душманин на Гришо се превърна Александър Зверев, който го спря на цели 4 турнира – на 1/8-финал на „Ролан Гарос“, в I кръг в Синсинати, в III кръг на US Open и на полуфинал в Чънду.

Другите препъникамъни за Димитров бяха Джокович (3 загуби), Яник Синер (2 загуби) и Андрей Рубльов (1 загуба). Сред престижните победи на Гришо са тези над Карен Хачанов, Алекс де Минор, Стан Вавринка и сър Анди Мъри.

В 15-ия си сезон като професионалист Димитров премина още една важна граница – тази от 400 победи. След 6:3, 6:4 над перуанеца Хуан Пабло Варияса нашето момче стигна 1/8-финал в Чънду. „Много съм щастлив от това, че имам вече 400 победи. От много години съм по кортовете, участвал съм в много турнири, но за мен това е специално постижение", не скри радостта си героят.

Милиони

Всички тези успехи имат и финансово изражение. Общо през сезона Григор е изкарал $2 703 137, а в кариерата си - $24 700 429. Във вечната ранглиста по приходи от наградни фондове е 18-и, но диша във врата на шесткратния шампион от Големия шлем Борис Бекер, който е спечелил $25 080 956.

Като говорим за пари, Гришо се върна не само към предишен треньор, но и към мениджърската агенция, с която стартира кариерата си. През февруари хасковлията отново стана член в голямото семейство на световноизвестната американска компания Octagon, с която се раздели, за да подпише с агенцията на Роджър Федерер - Team 8. През 2017-а обаче българинът разтрогна този договор и разчиташе само на личния си мениджър Георги Стоименов.

Колкото до екипировката, от 30 май Димитров вече е лице на „Лакост“ след 15 г. вярност на „Найк“. Френската марка празнува 90-годишнината си през 2023-а, след като е основана от легендарния френски тенисист Рене Лакост, носител на 7 титли от Шлема. В последните години много водещи играчи облякоха екипа с крокодила – Новак Джокович, Даниил Медведев, а вече и Гришо, чийто контракт е за 3 г. По този повод Ноле приветства колегата си с думите: „Добре дошъл в семейството, братко“.

Филмът с Мадалина беше кратък и без хепиенд

Светът научи за връзката на Гришо с Мадалина Геня в началото на май, когато тя украси ложата му в Мадрид, а после и в Рим. На вечеря във Вечния град румънката изписа името на българина с разтопен шоколад върху чиния и добави коментар: „Същото място, година по-късно“. Така тя разбуни духовете, защото до септември 2022-а официална приятелка на Димитров беше рускинята Лолита Османова.

Точно през май, когато навърши 32 г., Димитров започна да пише „любов“, както и инициалите на Мади (36) и дъщеря й Шарлот върху тв камерите след всяка своя победа в Женева. Тази практика му донесе късмет и той игра първия си финал от 2018 г. "Гордея се с теб! Изключително благословена съм да те имам в живота си през всички тези години! Имаш любовта и уважението ми завинаги“, разчувства се Геня в социалните мрежи.

Именно в тях влюбените цяло лято показваха чувствата си (а и някои доста провокативни снимки) – нещо крайно нетипично за Гришо, който досега не афишираше в Инстаграм личния си живот. При жена като Геня обаче интересът и на медиите беше огромен, като тя не спираше да го подхранва. Например с кадри от Торонто, където любимият й се оттегли заради травма, но пък я зарадва с огромен букет рози и пусна нейна снимка от басейна с надпис: „Моята рожденичка“. Въпреки натоварения си график, Димитров намери време да придружи актрисата на ваканция в Сен Тропе, както и на две от публичните й изяви – фестивалите в Маретея и Венеция. “Трябва да благодаря на това абсурдно красиво невероятно човешко същество Григор, че пътува с мен, а също и за разбирането, че трябва да жертвам много от времето ни заедно, за да бъда пред компютъра почти денонощно през последните няколко месеца”, обясни моделката.

Точно след Венеция обаче на романтичния им филм рязко бе сложен край и той съвсем не беше хепиенд, защото двамата си размениха горчиви послания чрез Инстаграм. Все пак Мадалина намери сили и поздрави Григор за щастливия му финал на сезона в Париж, а той не скри в интервютата си, че последните седмици били като влакче на ужасите не само на корта, но и извън него.