0

Т урските сериали притежават изключителната способност да карат хората да се пристрастяват към сюжета.

Дори да са гледали още 30 подобни, защото сценаристите в крайна сметка се копират едни други, зрителите са приковани пред телевизора. Чакат с нетърпение следващия епизод и ровят за информация какво ще се случи. Но клишетата и повторенията могат да са истинско изпитание за нервите. Има сериали, в които човек може да се усъмни дали сценаристите са с акъла си, защото превъртат едни и същи сцени многократно, убиват и съживяват герои, крадат бебета, отвличат и тровят – понякога с досадна методичност, сякаш се гаврят с търпението на „най-държеливите“. Ето една подборка от такива мудни, но за сметка на това бая дълги сериали.

1. „Прости ми“ (2016-2018 г.)

Kanal 7, FOX, TRT1, Диема фемили

Осем сезона, 1477 епизода в Турция, 1129 в България. Действието на сериала „Прости ми“ е толкова протяжно, че трудно може да се повярва, че е сниман само между 2016 и 2018 г. - изглеждат поне като 20. Спокойно може да побелеете, ако сте си поставили за цел да изгледате всички епизоди. Но ако пропуснете стотина от тях, няма страшно. Даже ако някои герои временно са изчезнали от екрана, защото са умрели и погребани, не е късно някой от тях да възкръсне и от курвар да се превърне в любящ съпруг и баща, който за по-лесно се обръща към жена си със „Слънце“. Може и той да е забравил името на екранната си половинка, така че му е простено. Това е един от сериалите, в които някой е решил, че ако накара млада жена да се прегърби и да имитира походка на патица, може да я представя за жена, родила поне пет деца, едното от които откраднато още в болницата, но за това се разбира след мнооого дъъълго време. Сред върло досадните моменти е една стая с нафтова печка, която никога не проработва във всичките 1477 епизода.

2. „Назови ме по име“ (2016-2018)

Kanal 7, FOX, TRT1, Диема фемили

Няма по-безизразни физиономии в сериал, който трябва да съживи чувства и да превърне един фиктивен брак в истински – често срещана тема в турските сапунки. Но тук актьорите са толкова апатични и скучни, че чак ти се иска да ги халосаш по главите с лопата, за да видиш поне някаква различна емоция на лицата им. В сравнение с предишния сериал - „Прости ми“, сезоните са наполовина – само 4, а епизодите - едва 405. А още по-странното е, че първият сезон се излъчва по националната телевизия TRT 1, но поради засилен интерес към дневния сериал е откупен от Star TV, където се излъчва вторият сезон и по-голямата част от третия. А четвъртият е истинска катастрофа, след като героите, чието влюбване зрителите очакваха толкова дълго - Хазал Субашъ и Еркан Мерич, си заминаха още в края на втория. Ако все пак сте се вживели в сценария и сте повярвали, че между тези толкова отегчени един от друг и от живота като цяло герои може да припламне искра, може би не сте съвсем наред. През цялото време, докато тече сериалът, нормалният човек изпитва желание да извика: „Назови го по име, бе!“. Е да, ама не – героите предпочитат да се гледат втренчено, без да говорят. А когато им се наложи да разменят някоя и друга фраза, колкото сериалът да не влезе в категорията на нямото кино, думите им се вадят с ченгел. Абсолютна и тотална скука!

3. „Наследство“ (2020-…)

Kanal 7, FOX, TRT1, Диема фемили

Още един сериал, в който клетата Пепеляшка (Съла Тюркоглу) кърти мивката с доверчивост, която я прави да изглежда откровено тъпа. Диалозите изобилстват от: „Ти...“, „Аз...“, „Добре ли си?“, „Кажи, юнако“. Само хора със слонски нерви могат да устоят на порива да опънат тетивата на лъка и да прострелят смъртоносно бизнесмена Яман Къръмлъ, който през повечето време пъхти и сумти като мечка в любовен период. А най-голяма досада са епизодите, в които част от героите си говорят на глас, за да може и бавноразвиващите да проумеят какво правят. Злите героини преиграват в гримасите, а добрите се кокорят като сови. Всъщност сериалите са две в едно, като единият е адски тъпа пародия – с полицейски участък, в който работят трима души на кръст, капризна баба, която първо е лоша и пресметлива, после пък изпитва и отклонява полицаите от служебните им задължения, за да провери кой най-добре ще оглади дрехите и ще наготви няколко манджи. Имаше и една героиня с изкуствена бенка, която вече не е в сериала. Но от времето, в което брат й я застреля, защото го е опозорила, като не е приела да я омъжи, изтече много вода. Още едно клише в турските сериали – когато лошият герой реши да отвлече жертвата си, винаги се намира някоя порутена сграда, която може да се събори с едно духване, но в нея има приготвен дюшек и, разбира се, катинар и окови, които задължително влизат в употреба.

4. „Вятърничав“ (2019-2021)

Kanal 7, FOX, TRT1, Диема фемили

Да си призная, до някое време бях толкова влюбена в този сериал и обстановката в Мидят, че изгледах всички епизоди докрай. И съжалих. Защото изкуственото му удължаване в три сезона с героини като Фюсун и напълно безсмисленото завръщане на Дилшах, както и преобръщането на образа на злата Азизе в добрата Айше, беше груба грешка. Сериалът не спечели нищо от това. Но все пак красивата история на Миран и Рейян спечели сърцата и си заслужи щастливия финал.

5. „Великолепния век“ (2011-2014)

Kanal 7, FOX, TRT1, Диема фемили

4 сезона, 139 епизода в Турция, към 332 в България. Има хора, които са гледали сериала „Великолепния век“ няколко пъти отначало докрай. Ако не сте сред тях, значи заслужавате медал, дори да е тиквен, за проявеното търпение. Да, сериалът е интересен, но има доста моменти, в които сценарият се отклонява от историческите факти. И жените в харема с дълбоките им деколтета, разбира се, са продукт на развинтено въображение. Може би сте виждали как са изглеждали действително любимките на султана в този период – със сигурност мустаците им са били по-дълги, по-гъсти и по-завити от неговите.

6. „Обещание“ (2019-2022)

Kanal 7, FOX, TRT1, Диема фемили

4 сезона, 503 епизода в Турция, малко повече в България – сериалът „Обещание“ е с добре познатия сюжет „от омраза до любов“. Но феновете на турските сериали не очакват друго, а и тук поне има някаква химия между главните герои. Така че ако харесвате турски сериали със сюжета за фиктивен брак, то това е ваш избор и проблем. И героизъм, ако издържите до края.

7. „Намери ме“ (2014-2019)

Kanal 7, FOX, TRT1, Диема фемили

5 сезона, 940 епизода в Турция, 1051 в България – сериалът „Намери ме“ е сред рекордьорите. И не изневерява на принципа, че при толкова разтегливи във времето сапунки наистина забравяш какво се е случило 20 епизода назад. Но сценаристите са добронамерени и припомнят. А за още по-сигурно повтарят някои ситуации, за да ги затвърдят – което те кара да се замисляш чак такива идиоти ли са героите, че да се връзват на едни и същи номера, без да си вземат поука.

В „Намери ме“, познат още като „Елиф“, на името на 6-годишното момиченце, което е застрашено от това да бъде продадено, за да заплати дълговете на хазартен тип, няма как да не се вмъкне добре (и до болка познатия) сюжет за дете, чийто баща всъщност не е този, който се представя за такъв в началото.

8. „Почукай на вратата ми“ (2020-2021)

Kanal 7, FOX, TRT1, Диема фемили

Комедийният сериал с Ханде Ерчел и Керем Бюрсин „Почукай на вратата ми“ си има своите почитатели, а и не е чак толкова дълъг, че да досади – сезоните са 2, епизодите в Турция 52, в България двойно повече. Но ако не сте го гледали, не бива да очаквате много от сюжет, в който двама души се преструват, а докато го правят, вземат, та се влюбват до уши. Разбира се, те са млади и красиви. Щом се обичат младите, да се вземат. Но даже на най-преданите фенове на Серкан Болат и Еда Йълдъз ще им мине мисълта да си прережат вените с тъп нож, ако заседнат отначало докрай пред екрана. Сериозно – такива филми трябва да се изписват в рецепта на хора, които не могат да си контролират нервите и губят бързо търпение от монотонни неща и глупотевини. И накрая трябва да им бъде издаван сертификат за търпение.