0

В живота на всяка домакиня настъпва момент, когато осъзнава какво улеснение е даден уред. И тогава настъпва колебанието – какъв точно блендер да избера?

За да вземете решение от какво се нуждаете, трябва да прецените от потапящ се (потопяем) или от стационарен блендер ще имате повече полза. Предимствата на първия са: компактност, можете да смилате малки порции във всякакви контейнери, има много приставки.

Недостатъци: необходимо е да държите блендера в ръце, а при небрежно използване може да изпръскате продуктите. Особено ако сте решили да блендирате цвекло, това ще ви откаже завинаги от използването на уреда.

Този блендер се купува и използва най-често, защото е истински заместител на кухненския робот. Чопър, блендер, бъркалка, приставка за пюре, вакуумна помпа ви позволяват да правите кайма и тесто, пюрета и смутита, да мелите кафе, да натрошавате лед и да правите куп други неща. Устройството е удобно за съхранение в малка кухня и транспортиране от място на място.

Стационарният блендер в същото време е оптимален за приготвяне на смутита, коктейли и пасирани супи, тъй като за разлика от потопяемия блендер той не пръска течности. Уредът е удобен за често използване, ден след ден, тъй като не е необходимо да го държите в ръце, когато нарязвате храна.

Как да изберем потапящ се блендер?

1. Сила

Това е основният критерий. Мощността на устройствата варира от 140 до 2000 W. Колкото по-мощен е потапящият блендер, толкова по-бързо обработва храната и толкова по-малко се нагрява. С мощен блендер можете лесно да натрошите лед и да направите кайма.

Ако ще кълцате предимно меки храни, до 450 вата мощност ще ви е достатъчна. Ако имате нужда от блендер за повечето домакински задачи, изберете повече ватове.

Ако често трябва да използвате блендер като месомелачка, да нарязвате лед, ядки или да нарязвате замразени зеленчуци, по-добре е да изберете модел 600-800 W.

Мощност от 1000 W или повече означава, че блендерът най-вероятно е професионален и може да обработва всички продукти. Но такова устройство струва няколко пъти повече.

2. Материал на тялото и елементите

По-добре е, ако е метал. Това ще ви позволи да обработвате дори много горещи продукти и течности, без да се притеснявате за безопасността на блендера, ако случайно падне, и да избегнете чести повреди. Металната приставка е по-лесна за поддръжка, тъй като не абсорбира миризми и не оставя петна (например при нарязване на тиква).

Тялото на блендера и другите приставки може да са пластмасови. Това няма да повлияе на функционалността на устройството. Удобно е, ако пластмасата има гумирани вложки. Така блендерът няма да се изплъзне от ръцете ви.

3. Скорости и режими

Потопяемият блендер може да има от 1 до 30 скорости. Колкото по-висока е скоростта, толкова по-точно можете да регулирате скоростта на въртене на ножа, за да избегнете пръскане, да постигнете желаната степен на смилане и да победите масата до определена консистенция.

Ако искате да закупите надеждно и просто устройство, по-добре е да изберете блендер с 1-2 режима на скорост. Може да се справи с повечето задачи. Ако гъвкавите настройки на скоростта са важни за вас, изберете устройство с 5–8 скорости - те са напълно достатъчни.

Потопяемите блендери имат още два полезни режима. Турбо режимът ви позволява да въртите ножовете с максимална скорост. Може да се включи например в края на обработката на храната, за да се постигне равномерност.

Импулсният режим предпазва устройството от прегряване при обработка на твърди продукти като например лед. В този режим ножовете се въртят по-бързо от обикновено, но с кратки прекъсвания. В този случай скоростта се регулира от силата на натискане на бутона.

4. Приставки

Блендерът има три основни приставки: самия блендер, бъркалка и чопър. Основната приставка може да се използва за пюриране на храни в различни съдове, бъркалката може да се използва за разбиване на белтъци и месене на тесто, а чопърът може да се използва за приготвяне на кайма.

С помощта на приставката за пюре, вместо да разбивате, можете да настържете картофите на ниска скорост, което прави пюрето пухкаво и не лепкаво.

Друга полезна приставка е вакуумната помпа. Позволява изпомпване на въздух от торбички и пластмасови контейнери, така че храната да може да се съхранява по-дълго.

5. Тип мощност

Повечето потопяеми блендери са захранвани и имат кабел с дължина до 1,5 м. Това е изпитана и надеждна опция.

Ако имате голяма кухня и множество работни повърхности, ще ви е по-удобно с безжичен блендер. Устройство с батерия е полезно и когато готвите в лятна кухня, където няма много свободни контакти.

Недостатъкът на блендер с батерия е краткото време на работа: около 20–30 минути.

Как да изберем стационарен блендер

1. Сила

Мощността на стационарните блендери варира от 250 до 1500 W. Ако готвите предимно супи и смутита, 300-500 вата ще са ви достатъчни. 600 W са достатъчни за справяне с повечето задачи. Ако трябва често да смилате ядки, замразени плодове и лед, по-добре е да изберете блендер с мощност 750-900 вата. За да замесите тестото, ви е необходим уред с мощност поне 1000 W.

2. Скорости и режими

Стационарните блендери обикновено имат от 1 до 20 скорости. Наличието на различни режими на скорост е удобно. На ниска скорост можете да получите големи парчета, а на висока можете да постигнете консистенция на пюре. Въпреки това, няма нужда да плащате повече за много скорости.

Ако често използвате блендер и мелите различни продукти, ще ви бъдат полезни и други режими: турбо и импулсен. С първия ще получите максимална скорост, а с втория ще избегнете прегряване на устройството.

3. Вид и материал на ножовете

Стационарният блендер може да има едно или две остриета. Колкото повече ножове, толкова по-бързо можете да накълцате храна. Ножовете се предлагат в прави и извити форми. Последните смесват продуктите по-старателно. Така че изберете ги, ако често се нуждаете от хомогенна маса.

4. Обем и материал на купата

Колкото по-голяма е купата, толкова повече храна можете да накълцате наведнъж. Когато избирате, трябва да вземете предвид, че полезният обем е приблизително 200–300 ml по-малък от номиналния обем.

Купа от 1,5–2 литра е удобна за приготвяне на супи и напитки за няколко души. Еднолитрова купа е достатъчна за приготвяне на бебешка храна.

Купата може да бъде пластмасова, стъклена или метална. Пластмасовите купи са леки и удобни, а блендерите с тях обикновено са по-евтини от останалите. Ако не ви се налага често да кълцате топла храна, можете да изберете подобна. Стъклената купа е по-устойчива на износване, не се надрасква и ви позволява да обработвате горещи съставки. Тя обаче лесно се чупи.

Металната купа не се чупи, не се надрасква и ви позволява да смилате гореща храна, но е по-скъпа от предишните. Друг недостатък е непрозрачността, която затруднява наблюдението на процеса на смилане.

5. Материал на корпуса

Пластмасовият блендер е по-евтин и по-лек, но не издържа на силни удари. Блендерът с метален корпус е по-надежден, но по-скъп.

Изводи

Невъзможно е да се каже недвусмислено кой блендер е по-добър - потапящ или стационарен. Изберете този, който отговаря на вашите нужди. Зависи от това дали ще ползвате уреда за промишлени цели и ще храните здравословно целия блок или ентусиазмът ви да го ползвате ще се изчерпи само за месец, както с всички останали в кухнята. Във втория случай това ще е поредното удобство, натикано в някой шкаф или стоящо като музеен експонат на плота само да събира прах.

По-удобно е да приготвяте големи обеми течности в стационарен блендер, но заема много място по време на съхранение.

Потопяемият блендер е по-компактен и може да се справи с повечето домакински задачи, тъй като ви позволява да използвате различни приставки.

Колкото по-мощно е устройството, толкова по-сложни задачи може да изпълнява.

Режимите на скорост ви позволяват да регулирате скоростта на въртене на ножовете и да постигнете равномерност на масата.

Материалът на корпуса не е толкова важен, колкото материалът на елементите. При избора на потопяем блендер обърнете внимание на основната приставка, а при избора на стационарен блендер обърнете внимание на купата.