0

К огато Таня О’Донъл ходи по срещи, тя се запознава с мъж онлайн и му отива на гости, където той с гордост й показва колекцията си от книги.

„Бяха около 20 книги за нацистка Германия и 10 странни романа за извънземни“, казва О’Донъл, която е писател по професия. „Можех да усетя как тялото ми сякаш самичко мигом си сложи колан на целомъдрието, за да ме предпази на мига да стана близка с този човек“. Ето и една още по-поучителна история: Хана Лав, старши мениджър реклама в издателство за детски книги, среща мъж онлайн. Той я пита за любимата й книга („Последният еднорог“ от Питър Бийгъл) и я прочита преди първата им реална среща, на която носи своята любима книга, за да й я даде да я прочете (от поредицата „Песента на лъвицата“ от Тамора Пиърс), като по този начин си осигури втора среща най-малкото, за да може тя да му върне книгата. Хана накрая се омъжва за него.

Вкус

Вкусът за книги може да създаде или да разруши връзката на обичащите четенето, а литературните предпочитания са силно субективни. Но ново мобилно приложение в процес на разработка има за цел да премахне несигурността относно литературните вкусове при среща с нови хора. Klerb вече е наречен Tinder за книжни червеи, защото ви свързва с хора във вашия район според споделените ви интереси към книгите. За тези, които търсят любов, рафтовете с книги на потенциалния клиент могат да бъдат като минно поле. Ами ако просто четат слаби книги? „По принцип не ме интересува, но веднъж посетих дома на един мъж след срещата ни и единствената книга, която успях да видя, беше „Петдесет нюанса сиво“, казва Алис Фърс, маркетинг мениджър. „За да бъда ясна, бях по-загрижена за вкуса му, отколкото за възможността да ме почне с някакви сексуални екстравагантности като в книгата“, коментира Фърс. Има и един още по-лош вариант. Ами ако нямат въобще книги? Известният режисьор Джон Уотърс каза: „Ако посетите някого след среща и не видите книги, просто го зарежете на мига“.

Подбор

С Klerb обаче дори не е нужно да излизате въобще на първа среща с хора, които не са на вашата книжна вълна. Можете да подбирате хора, които харесват същите книги като вас или пък да създадете книжен клуб. „Това не е точно приложение за намиране на гадже“, настоява пред британския „Гардиън“ Ейб Уинтър, нюйоркчанинът, който разработва Klerb, което все още е в тестов режим. „Въобще не е приложение за запознанства. Но Tinder, който не е лишен от недостатъци, върши много добра работа, като свързва непознати, намиращи се в географска близост. Моята идея е да направя нещо такова, но с четенето като основна тема“, казва Уинтър.

Общуване

Читателите са гладни за дискусии, а интровертите са гладни за социални контакти. Лесно е да общувате, ако обичате купони, танци или спорт. Много по-трудно е, ако имате академични интереси или сте луд по четенето. Според неофициално проучване едва около 10% от профилите в приложенията за запознанства на възраст над 30 години споделят предварително изисквания за книги или четене. Според Уинтър това е пренебрегвана категория в повечето налични приложения за намиране на партньор.

Уинтър описва себе си като соло разработчик, който цели да създаде достъпно приложение, което да е различно от останалите, критикувани затова, че са залети с реклами и събират купища поверителни лични данни. Той вече има списък с чакащи и планира да пусне приложението, когато достигне до достатъчно заинтересовани потребители в достатъчно географски райони по света, за да проработят алгоритмите му.

Възможности

За хора като Аби Хефер, докторант в Германия със склонност към антиутопична фантастика, Klerb може да се окаже Божи дар. „Не бих използвала приложението, за да търся романтична връзка – аз съм щастливо омъжена! – но харесвам идеята да мога да проверявам потенциални приятели въз основа на техния вкус към книгите“, казва тя. „Това би направило търсенето на литературни приятели много по-лесно за хора като мен: имигранти, които четат на други езици, майки, които искат да говорят за нещо различно от бебета, или просто интроверти, които искат да общуват… и но не задължително с докосване.“