0

С едем минерални извора с доказани лечебни свойства, вкусна храна и напитки, любезен персонал, ресторанти с жива музика и още много забавления и пълноценна почивка могат да се намерят на малко повече от 200 километра от границата ни със Сърбия. Върнячка баня е спа курорт в северната ни съседка, който привлича много българи по време на коледните и новогодишните празници, а и не само. Причината е, че е доказано от римско време още, че минералните извори на територията на курорта имат безспорни лечебни качества. Те се използват при заболявания като диабет, след прекарана жълтеница, възпаление на червата и стомаха, проблеми с жлъчния мехур и жлъчните пътища, язви, заболявания на бъбреците и пикочните пътища и много други.

Минералните извори във Върнячка баня са седем и се казват Топла вода, Слатина, Снежник, Езеро, Боряк, Бели извор, Врънячко врело.

Част от хотелите в курорта разполагат с басейни, като дори и да сте се настанили в такъв, който срещу 7-8 евро на човек може да се ползва.

Маршрут

Градът се намира на 213 километра от границата ни или на около 3 часа с автомобил. Хубаво е да заредите в България, защото цените на горивата в северната ни съседка са с 30-40 ст. по-високи. Например цената на дизела е 3,30 лв. за литър, а у нас падна под 3 лева. До него се стига бързо по магистралата, като таксата за ползване на пътя е 680 динара, или около 11-12 лева в посока. На магистралата се отбивате малко след Ниш и има около 50-60 километра за изминаване по двулентов път през няколко градчета и села. Там обаче пътешествието е по-живописно, защото минавайки през населените места, ще останете впечатлени от това, че по главната улица има редица ресторанти, а до тях барбекюта с готови опечени прасенца. Иначе като пейзаж техните градчета много приличат на нашите като къщи, дворове и дори изоставените домове.

Пейзаж

Влизайки във Върнячка баня обаче пейзажът се променя. Улиците са оживени, а градът вдъхва живот и много забавления. Първото, което прави впечатление, е покрит мост. Навлизайки във вътрешността на курорта има редица заведения, а в центъра има площад, където се организират концерти. В дните около Нова година те са ежедневни, като различни групи и изпълнители забавляват гостите на града, безплатно. Около сцената и дансинга пък има дървени павилиони с ковано вино или греяно вино, ракия, мръвки, сувенири и сладкиши. До самата сцена пък винаги има навалица, тъй като има водопад, а над него е изписано името на курорта. Масово туристите се снимат на красивия пейзаж за спомен от градчето. Също така освен с песни забавляват туристите и с актьори, облечени в огледални костюми на познати герои, сърца и дори на Дядо Мраз, които танцуват и са отворени за снимки с всеки, който иска спомен от прекрасния град.

До площада пък се стига по пешеходна алея, която върви успоредно с река с много мостове, като един от тях е на влюбените. На него ще видите хиляди катинари с имена или инициали на влюбени. Разбира се, в съседство има павилиони, от където може да си купите, защото едва ли някои би се сетил да си вземе от железарията.

Ресторанти

След дългия път и разходките из центъра, до реката има няколко ресторанта, като във всеки един може да се насладите на истински специалитети. В един от тях се предлага драпано прасе, което привлича вниманието на гладни минувачи с рекламна табела на входа му. Хубаво е обаче да се заредите с търпение, тъй като в някои от заведенията работят семейства и обслужването е малко по-бавно. За извинение за забавянето обаче сърбите задължително сервират почерка с дребни сладки. Освен драпано прасе, което е печено месо, накъсано на малки парчета, трябва да опитате и ребрата, които се отделят перфектно от кокалите и на вкус си личи, че са отлично приготвени и овкусени. С вкусното месце може да отпивате пиво, като повечето залагат на Зайчарско, познато и у нас. За любителите на ракията пък там сервират няколко вида. От дюли, сливи и кайсии. Ако отидете в Сърбия, задължително трябва да опитате и от хляба им, който напомня на вкуса на българския, който купувахме преди повече от 20 години от кварталните фурни и можеше да се изяде без нищо, защото беше топъл и пухкав и най-вече вкусен.

В някои от хотелите пък освен на хубава храна може да се насладите и на ритмичната духова музика на цигански оркестър.

Сувенири

Освен снимки, хубави емоции и спомени може да си купите за дома сувенир. Предлагат се от дървени лъжици с логото на града, магнити, чаши, купи за салати, но и малки бутилки с ракия с красиво оформени етикети. Има и плетива от истинска вълна с избродирани картини. Цените на магнитите са от 3 броя за 100 динара или 1,70 лв. до 100 лева за ръчно изтакани одеяла.

Празниците продължават с фестивала на Пеглана в Пирот

Фестивалът  ще се  проведе в Пирот за 10-и пореден път през 2023 година. Прави се обикновено в края на януари (последната събота и неделя), когато търговията е замряла след новогодишните трапези. Туроператори предлагат настаняване с вечеря за желаещите да посетят града по това време. Цената е 140 лева на човек в двойна стая с включена вечеря на база ол инклузив.

Според поверието Пеглана прави мъжете по-силни, а жените – по-палави. Причина за това е в изобилието от изкусно подбрани подправки и чисто месо, които се слагат в колбаса. Именно Пирот и района се славят като най-изкусни производители на прочутата луканка. Местните на шега я наричат „сръбската виагра” заради невероятния вкус, съдържащата се в нея енергия и не на последно място заради качествата й на най-добро мезе към всички видове напитки – най-вече ракия и вино.

История

Смята се, че историята на пеглана започва още от Османската империя, поради което в нея не е прието да се слага свинско месо. Обикновено се прави от козе, овче или телешко месо, като се подбира най-доброто без излишна тлъстина. Според ценителите, ако се консумира гореща, се усеща по-силно нейният приятно лютив вкус. Най-подходящият период за продукцията е между началото на ноември и края на декември, тъй като тогава температурите са най-подходящи за производството на този местен деликатес. Те трябва да бъдат между – 5 и + 5 градуса по целзий с минимална влажност на въздуха. След като се напълни, колбасът се оформя като подкова и се оставя да съхне. Именно тук се проявява майсторството на производителите. На всеки 2-3 дни пеглана се изглажда, пресова и оформя, обикновено с помощта на стъклена бутилка, внимателно и на ръка. По този начин се отстранява излишната влага и въздушни мехурчета в сместа. От този процес тя получава и своето име, което буквално означава „изгладена”. Освен богата история и невероятен вкус, пеглана има още едно голямо предимство – в нея всичко е натурално и не се слагат никакви консерванти и оцветители.

Благини

Любителите на кулинарията на фестивала ще могат да опитат и други благини, произведени от комшиите. По щандовете в Спортния дворец Kej има и сирене, кашкавал, извара, домашно вино и ракия, замразени боровинки, буркани с домашни сладка, домати, лютеница, боб и леща. Освен вкусните гозби, в програмата на фестивала са включени и концерти, ревюта и конкурси. И всичко това е под звуците на типичната за района сръбска музика.