0

С лед Пътят Камино най-популярната дестинация, но за отбрани люде е Пътят до Брюксел. Водачите в листите за евродепутати, са ясни. Те са лидери в сянка, защото само един от тях е и съпредседател на партия. Отговорността, която ляга върху плещите им е огромна. Но не е много сигурно кои от тях ще останат след финалния гонг. Интригата е по-голямо от когато и да е.

Вотът за европейските избори по правило е по-слаб в сравнение с националния (около 35%, или към 2 300 000 души), но ще е по-висок от този през 2019 г., когато до урните са отишли малко под 2 100 000 граждани, изчислиха от „Алфа Рисърч“. Разликата се дължи на факта, че при съвпадението на двата вида избори националният вот „тегли“ нагоре и европейския.

Тук трябва да се отчете и обстоятелството, че на евроизборите не могат да участват сънародниците ни в Турция, Великобритания, САЩ и други страни извън ЕС, които обаче могат да гласуват за българско Народно събрание. Което означава, че по всяка вероятност ще има от 3 до 5 на сто разлика между активността на двата избора, подчертават социолозите.

Ето шестимата водачи на евролисти от парламентарно представените партии – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от ПП-ДБ, Станислав Стоянов от „Възраждане“, Джевдет Чакъров от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и Ивайло Вълчев от ИТН. Да не забравяме, че изборите на 9 юни са две в едно, така че формациите ще са ракета-носител за тях.

Жертвата: Росен Желязков

БГНЕС

Усмихнат, с чувство за хумор, а също така и жертва. Да, избирателите се влияят от такива неща. Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков очаквано оглави листата на ГЕРБ за предстоящите европейски избори. А може би не чак толкова очаквано. Много хора мислеха, че първа ще е Мария Габриел, която не успя да стане премиер в неосъществената ротация. В същия ден, в който стана че лидерът на ГЕРБ ще води листите в Пловдив и София, бе обявено, че изборът за водач в евровота е паднал върху Желязков. И това е много сполучлив ход, след като той беше отстранен от поста си на председател на 49-ото Народно събрание в предпоследния ден от неговата работа преди предстоящите избори.

Това беше показно наказателно мероприятие. И се случи с гласовете на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН). Всички за един, всички срещу един. Не беше нито мускетарско, нито достойно. Затова сваленият председател бе изпратен с аплодисменти. И победата, която неминуемо го очаква, ще е отбелязана по същия начин.

След това ще се разбере дали това е изборът на самия Росен Желязков. Що се отнася до него, той вече заяви, че предпочита да е народен представител пред това да е евродепутат. Бившият парламентарен шеф е начело и на листата за НС в Благоевград. Затова е важно уточнението, което той направи пред БНТ, а именно – че решението къде ще се озове е политическо. 

„Моите предпочитания, предвид моя ангажимент, са да бъда в България, но това няма никакво значение с решението. Ако партията реши друго, аз ще се съобразя с него“, каза Желязков. И разби на пух и прах митовете за работата в Брюксел: „Един евродепутат работи три дни в Брюксел, четири дни в България. И това е нормалното. Той не отива да си смени лайфстайла или да живее някъде другаде. Така че депутатът в Брюксел работи за България, но и за Съюза три към четири – в това съотношение“.

Младокът: Никола Минчев

БГНЕС

Най-младият от водачите на парламентарно представените формации за евровота е само на 36. И също като Росен Желязков печели сърцата на избирателите, които имат остра непримиримост към несправедливи решения. Защото и Минчев донякъде беше пожертван, когато коалицията заложи на друг юрист за председателския пост. И последният съжали за това, но темата сега е различна. 

Роден на 13 септември 1987 г. в Перник, той е потомствен политик - правнук на Сирко Станчев, народен представител през 1938 – 1944 година, и праправнук на Никола Шавкулов, виден търговец и общественик. Възпитаник е на 91-ва немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ в София. През 2012 г. Минчев завършва право в Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работи в известна адвокатска кантора между 2012 и август 2021 г. 

На парламентарните избори през ноември 2021 г. е избран за народен представител, а след това е избран и за парламентарен шеф. Той бива освободен от поста на 16 юни 2022 г., след като партията „Има такъв народ“ (ИТН) напуска управляващата коалиция и инициира гласуване за неговото отстраняване. 

Коректен, спокоен, улегнал, Минчев изглежда винаги сериозен. Затова не е ясно дали се шегува, когато заявява: „Не приемам изпращането в европарламента като пенсиониране“. 

Още от него, вече като обръгнал човек в политиката: „Тръгваме с амбиции за максимално широко представяне на ПП-ДБ в европарламента. Проевропейската и демократичната общност на България със сигурност ще разшири представителството си в следващия европейски парламент. Нашата цел е това разширяване да бъде максимално и да достигнем до най-голям брой български граждани“.

Що се отнася до аналогията: "Очевидно колегите от ГЕРБ - СДС са търсили аналогия с издигането на Росен Желязков за водач на тяхната листа за евроизборите, защото ние първи обявихме водача на нашата листа. Аз бих казал обаче, че има и разлики. Аз участвам само в европейската листа и няма да участвам в листата за изборите за народни представители. Смятам, че така е честно спрямо българските избиратели. При кампания 2 в 1 може би кампанията за национален парламент ще надделее, но ние със сигурност ще наблегнем и на темите за евроизборите“.  

Бизнес анализатор: Станислав Стоянов

БГНЕС

Преди две години той се водеше ново, сравнително непознато лице извън региона си. Днес вече отговаря на ясна характеристика. “Ние имаме ясни критерии, на които трябва да отговарят кандидатите ни в Европейския парламент. Те трябва да са родолюбци и искрено да обичат народа си, трябва да се почтени и работливи и да притежават необходимия ценз и квалификация, за да защитават интересите на страната ни в Европейския парламент.

Интересите на държавата ни, винаги трябва да стоят пред тези на глобалната общност – не може да се съгласяваме на крайно неизгодни за нас условие, по отношение на политика, енергетика, земеделието, отбрана.

Смятаме, че условията на нашето членство трябва да бъдат предоговорени и България да стане пълноправен член на Европейския съюз с равно право на глас при вземането на решения. Ето защо структурата на „Възраждане“ във Варна реши да номинира Станислав Стоянов, един от учредителите на Възраждане, който ще работи в тази насока”, заяви на 1 април Коста Стоянов от “Възраждане” на пресконференция пред журналисти. 

Водачът на листата за евроизборите на „Възраждане“ е завършил Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност “Приложна лингвистика с френски и испански език”. Има магистърска степен по “Европейска интеграция” към същия университет, както и по “Европейски публичен мениджмънт” от университета на град Лиеж, Белгия. Владее френски, испански и английски език. 

Станислав Стоянов е бил  част от екипа, подготвящ българската версия на действащото европейско законодателство в предприсъединителния процес на България към ЕС. Той е избран  за народен представител в 48 и 49 Народно събрание от област Велико Търново  и е част от Комисията по външна политика и  въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната, и Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. По професия е бизнес анализатор.

Хирургът: Джевдет Чакъров

БГНЕС

Изтъкнат и уважаван медик, той с хирургическа точност действа и в политиката. Говори малко, но смислено. Достолепен е. Турците го обичат и уважават, така че етническият вот му е гарантиран. И още нещо важно – почетният председател на ДПС Ахмед Доган му има огромно доверие. Съпредседателят на Движението Джевдет Чакъров е безспорният водач на листата за евровота. Но почти сигурно е, че ще измине Пътя до Брюксел по-скоро като делегат, а не като евродепутат. На 8 август ще стане на 64 години. Родом от Асеновград.

През 1986 г. завършва медицина в Пловдивския Медицински университет и до 1988 г. работи като хирург в болницата в гр. Лъки. След напускане работа там завърша обща хирургия и до 2001 г. е главен асистент в тази област в Медицинския университет. През 2001 г. получава степен по „здравен мениджмънт“. Владее свободно английски и руски език.

Автор на научни изследвания и публикации в сферата на хирургията, микробиологията, социалната медицина и здравния мениджмънт. Това е общодостъпната информация. Както и признанието, което заслужава доверие – преди политик, той е професионалист и с ръка на сърцето отбелязва: „Призванието ми е да бъда лекар, свикнал съм хората да ме търсят. Откривам сходството в политиката и в медицината – трябва да изслушваш, да откликваш на болката на другия“.

През 1996 г. е предложен за член на Централното Оперативно бюро на ДПС, през 2001 г. за член, а през 2005 г. за вицепрезидент и член на Бюрото на Либералния интернационал. Между 17 август 2005 и 27 юли 2009 г. изпълнява длъжността министър на околната среда и водите в кабинета на Сергей Станишев.
За разлика от някои фигури, които прескачат от партия в партия, д-р Чакъров е член на ДПС още от създаването на партията.

През 1996 г. е избран за член на Централното оперативно бюро – колективния ръководен орган на ДПС, какъвто е след неколкократно преизбиране. През юни 2001 г. е избран за народен представител от Движение за права и свободи от 8-и многомандатен избирателен район Добрич в XXXIX народно събрание и оттогава е избиран за депутат в четири последователни народни събрания.

Лоялен: Кристиан Вигенин

БГНЕС

Заместник-председател на Народното събрание и на парламентарната група на “БСП за България” Кристиан Вигенин събра най-много номинации за водач на листата на социалистите за евродепутати. И това е ключово за столетницата, в която, поне на думи, всичко е прозрачно. Несъмнено да изпъкне с най-много гласове от общо сто номинации е достойно за уважение. Но предимството на Вигенин е и в това, че е плътно до лидера на БСП Корнелия Нинова и неведнъж е афиширал лоялността си към нея. 

Роден е на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, а през 1998 г. завършва Университета за национално и световно стопанство, специалност „Международни отношения“ и „Макроикономика“. През 2001 г. прави специализация по Програмата по международно лидерство и икономическо развитие в Института за държавна администрация „Джон Кенеди“ в Харвардския университет, САЩ.

Политическата му кариера тръгва през септември 1994 г., когато е на 19 години и става един от учредителите на Българската социалистическа младеж (БСМ). От ноември 1995 до март 1999 г. е съветник от квотата на БСП в Районен съвет Подуяне. През май 2000 г. е избран за член на Висшия съвет на БСП, от декември 2001 г. е член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет, а от юни 2002 г. – секретар на Висшия съвет.

От декември 2005 г. ръководи Комисията по външна политика и международни връзки на Висшия съвет на БСП. Народен представител в XL народно събрание от „Коалиция за България“. От 26 август 2005 до 31 декември 2006 г. е наблюдател в Европейския парламент. От 1 януари 2007 г. е член на ЕП, където участва в Комисията по външни работи и в Делегацията за връзки с държавите от Югоизточна Азия и Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН). От март 2007 г. е заместник-председател на Групата на Партията на европейските социалисти.

„Евроизборите са за 5 години. Моят съвет и молба към левите избиратели е да не си правят експерименти“, казва Вигенин. И препоръчва левият вот да се концентрира към партията, която го е излъчила за водач на листата.

Сценаристът: Ивайло Вълчев

БГНЕС

Поет и сценарист, Ивайло Вълчев има дар слово и е убедителен. Особено когато констатира: „Не е умна позицията "всички са маскари и няма да гласувам". Ако искаш да ги накажеш, иди и гласувай, за да има голяма активност!“. Пред БНР той обясни, че от заемането на позиция "всички са маскари и няма да гласувам" печелят точно тези, които са маскари и които "с годините успяват да създадат това отвращение от политиката, от което печелят само тези, които имат твърди ядра и могат да си осигурят корпоративен вот". И обвини: "Това са тези, които нямат полза от това нормалните хора да отидат и да пуснат гласа си на изборите". 

Според водача на ИТН за евровота той и съпартийците му искат да покажат, че "българските евродепутати могат да работят за България още там - в Брюксел". Може да бъде и конкретен: "С мълчанието там сега имаме неща като Зелената сделка, която ние смятаме, че трябва да бъде предоговорена. Смятаме, че тя се базира на идеология, а не на икономика.

Според нас въглеродният отпечатък на България е много по-малък, защото никой не отчита българските гори и планини и ефектът, който имат те върху намаляването на въглеродния отпечатък. Ние сме съгласни България да не получи пари по Плана за възстановяване (ПВУ), но да останат отворени работните места в Маришкия басейн. Това е едно от неща, за които можем да се борим в Европа". 

Други теми, по които ИТН, по негови думи, биха се борили в Европейския парламент - джендър пропагандата и контролът на миграционните потоци.
Разбира се, той има мнение и за НС, но поне засега се е прицелил в европарламента, а дали ще отиде там, ще стане ясно впоследствие, ако събере необходимите гласове.

Във връзка с политиката на ИТН за работа с останалите партии в Народното събрание в евентуално бъдещо правителство, Ивайло Вълчев коментира пред националното радио, че очакват да има експертен кабинет с "точно поставени задачи и точно поставени срокове". Той не се притеснява да говори от името на формацията: "Бихме могли да водим разговори с всеки, който има подобно виждане за управлението на страната.

Единствено не бихме направили компромис с това да работим с финансов министър като досегашния. Ще подкрепяме не партии или имена, а предложения за решения, които ще бъдат дадени за управлението на страната".