0

Т ази зашеметяваща жена става известна не само със своята смелост - когато за първи път се появява на плажа в плътно прилепнал бански костюм, тя шокира обществото. Анет Келерман успява да направи много неща в живота си, достойни за уважение и памет.

gettyimages

Анет е родена през 1886 г. в Австралия. Родителите й са музиканти. Слабостта и болезнеността на малката им дъщеря ги разстройват тежко: до 6-годишна възраст Анет не може да ходи сама, налага се да носи стоманени брекети на краката си. Тези устройства причиняват на момиченцето мъки, но тя не може без тях: слабите й крака не я държат. За укрепване на мускулите лекарите препоръчват плуване. Влизайки в басейна, Анет за първи път усеща как водата внимателно я поддържа и тогава тя осъзнава: това е нейната стихия, нейното призвание!

След като се научава да плува, тя престава да се страхува от движението. По-късно Келерман коментира: "Само един инвалид може да разбере радостта, която изпитах!".

Чудо

Случва се това, което лекарите наричат чудо: до 13-годишна възраст Анет се възстановява напълно. Сега тя вече не е онова слаботелесно същество, изтощавано от постоянна болка: Анет се е превърнала в силна и красива тийнейджърка. На 15-годишна възраст тя печели първото си състезание, плувайки най-бързо на 100 ярда.

Аквариум

Плуването става нейна основна дейност. В допълнение към здравето и удоволствието това донася на момичето и малък, но толкова необходим доход за семейството: в развлекателния център в Мелбърн Анет става русалка. Два пъти на ден тя изнася представление: облича костюма на Малката русалка и пред очите на удивената публика се потапя на дъното на огромен аквариум, веселейки се във водата заедно с цветни риби... Този спектакъл привлича вниманието на директорите на Кралския театър и Анет е поканена да играе на сцената в пиесата „Преодоляване на сушата“.

Мечта

Първоначално момичето не мечтае да стане актриса. Нейната цел е друга – тя иска да бъде първата жена, прекосила Ламанша. Преди са го правели само мъжете. Тя се опитва да направи това за първи път през 1905 г., но не успява. Последват още два опита, и двата неуспешни. Но Келерман няма да се откаже. „Имах издръжливост, но ми липсваше физическа сила. Никоя жена няма такава комбинация“, каза Анет. И един ден... Не, тя не успява да доплува до края на протока (широчината му в най-тясната му точка е 32 км), но поставя рекорд, преодолявайки три четвърти от пътя по-бързо от всички мъжки съперници.

Анет държи и други рекорди: например нейното 21-километрово плуване по Темза предизвиква всеобщо възхищение. Следват 7 мили по Сена - в състезанията в Париж, с изключение на Анет, участват само мъже, има 16 от тях, а крехкото момиче заема почетното трето място. Тя е най-добрият плувец под вода и може да остане там най-дълго, рекордът е 3 минути и 27 секунди. Смята се, че именно тя е изобретила и синхронното плуване.

Балет

Между състезанията момичето радва публиката с "подводен балет", измисляйки зрелищни демонстрационни изпълнения във водата. Тя е първа и в скачането от кула във водата, докато прави няколко рисковани завоя. Скоро Анет Келерман става звезда на кориците на списанията, името й е известно на целия свят.

Бански

Изглежда, че всичко в живота й върви добре. Но това не е достатъчно за Анет. Тя винаги се възмущава: защо мъжете плувци се състезават в удобни леки костюми, докато на жените е наредено да правят това в неудобни обемисти рокли и дори в панталони? В началото на 20-и век е точно така. Докато един ден Анет не ушива невероятно удобен бански костюм по специално измислена от нея кройка. Той прилича на прилепнал гащеризон с къси ръкави, малко над коляното, носен върху черни чорапи.

gettyimages

Шампионката, дръзнала да се появи в този вид на състезанията, е арестувана от полицията за "непристойно поведение". Тя се явява в съда и се отървава с глоба, като казва, че по-обемните бански, като например рокля, са сериозна заплаха за живота. Съдията, след като се замисля, се съгласява с нея и я пуска на свобода. Този ден трябва да бъде поставен в календарите и отбелязан в червено: той се превръща в повратна точка за жените по целия свят. Оттогава забраната за отворени бански костюми остава в миналото, облеклото става все по-леко, удобно и разкриващо се.

Идеята е подета от легендарната Коко Шанел: тя прави всичко, за да издигне дъбеното женско тяло в ранг на култ. Така постепенно чорапите, панталоните и ръкавиците изчезват. Но първа е Келерман.

Звезда

На 22 години Анет напуска света на големия спорт. Сега тя е актриса - изпълнява същата роля на русалката в различни градове по света. Плащат й високи суми за това - все пак тя е звезда. Нейната снимка е отпечатана от всички известни списания, тя е обявена за най-красивата жена: в крайна сметка пропорциите на тялото й почти точно повтарят референтните параметри на Венера Милоска. Тя блести в първите неми филми, играейки в тях различни наяди и морски феи, плувайки в реката с крокодили и умело избягвайки смъртта. През 1914 г. Анет за първи път участва в холивудски филм. Казва се „Дъщерята на Нептун“ и тя играе главната роля.

По коса

След още 2 години Анет отново зарадва и шокира публиката, като участва напълно гола във филма "Дъщерята на боговете". Нейната героиня - морска девойка - се покрива на екрана само със собствената си коса. Преди Анет нито една актриса не си е позволявала това. Филмът струва гигантска сума за онези години - милион долара. Но създателите му не губят: километрични опашки се нареждат на билетните каси, всеки иска да види голата наяда, а печалбите многократно надвишават разходите. Холивуд е във възторг. Предложенията към Анет валят.

Доходи

Междувременно Келерман започва да прави бански костюми за жени и това също й носи гигантски доходи. „Моите костюми са символ на свободата за жените“, казва актрисата. И добавя: „Женското тяло е красиво само по себе си, то трябва да бъде по-смело демонстрирано и да му се възхищаваме.“ Смелата австралийка продължава да удивлява с рискованите си водни представления до началото на 40-те години. И тогава започва Втората световна война. А Анет, която вече е над 50, намира ново приложение на кипящата си енергия - започва работа в Червения кръст. Тя се грижи за болните от полиомиелит, изнася представления пред войниците в болниците, чете лекции за здравословен начин на живот, вдъхновява ги да спортуват. Тя също така посещава домове за сираци и старчески домове. И дарява огромни суми за благотворителност.

Самата Анет се занимава с плуване с деца - в спортните секции, които отваря. Тя пише книга, която се превръща в бестселър: “Физическата красота и как да я поддържаме”. Кой, ако не тя, болнавото слабо момиче, успяло да се превърне в една от най-силните и издръжливи жени на планетата, разбира от този въпрос?!

Личен живот

Съпруг на звездата става нейният мениджър Джеймс Съливан. С тази малка подробност, че тя е тази, която прави предложението за брак. Двамата отварят магазин за здравословни храни, който се радва на нечувана популярност. Самата Анет не близва алкохол и предпочита вегетарианска храна. Почива през 1975 г. Според завещанието на Келерман тялото й е кремирано, а пепелта е разпръсната над морето в Големия бариерен риф.