0

С ловашкият премиер Роберт Фицо бе прострелян пет пъти от близко разстояние от неизвестен до този момент гражданин. 

КРЪВ В ПРАВИТЕЛСТВОТО: Стреляха по словашкия премиер! (ВИДЕО+СНИМКИ)

Веднага след инцидента спецслужбите уточниха, че единствената им следа сочи към 71-годишния непризнат писател с хаотични политически възгледи Юрай Цинтула, който бил от т.нар. вълци единаци.

Това са атентатори, които са самотници, набелязват своята цел и атакуват. Обикновено почти не поддържат контакти с външния свят и имат максимум един съучастник. Това прави обезвреждането им изключително трудно.

Началото

Смята се, че тенденцията за самотни атентатори води началото си от средата на XIX в. и достига своята кулминация с ударите на „Ислямска държава”.

Според експерти по контратероризъм профилът на нападателите показва, че тяхната движеща сила не е постигане на определена политическа цел, а славата, която получава убиецът на известна личност. Много експерти смятат, че първият подобен атентатор е Джон Уилкс Буут, който на 14 април 1865 г. убива американския президент Ейбрахам Линкълн. В онази вечер Линкълн е гледал театрална постановка.

Той не чувствал заплаха и дори бил дал почивен ден на бодигарда си. Буут успява да се промъкне в ложата на президента и стреля от упор. При бягството Буут си чупи крака, обграден е в един хамбар и е застрелян. Надживява Линкълн само с няколко часа, но записва името си в историята като убиеца на човека, отменил робството в САЩ. Историята бе разказана в сериал, който в момента може да се гледа в стрийминг платформа.

След 100 години

Повече от 100 години по-късно един друг американец решава да влезе в историята по подобен начин. Джон Хинкли издебва и открива огън по Роналд Рейгън на 31 март 1981 г. Президентът оцелява по чудо, след като куршум пробива белия му дроб и минава на три сантиметра от сърцето му.

Хинкли застрелял Рейгън, защото бил луд по актрисата Джоди Фостър

 Хинкли застрелял Рейгън, защото бил луд по актрисата Джоди Фостър
Getty Images

Хинкли действал абсолютно сам и нямало никакви признаци, че подготвя убийство. При разследването става ясно, че Хинкли бил обсебен от актрисата Джоди Фостър и отчаяно искал да я впечатли. Той я преследвал навсякъде и ѝ пращал цветя и любовни писма, но тя не откликва. Затова решава да убие известна личност.

За стрелеца не било толкова важно кого точно ще убие. ФБР с ужас установили, че първоначално Хинкли бил решил да гръмне съперника на Рейгън за президентския пост – Джими Картър. Дори успял да се доближи на пет метра от Картър, но в последния момент загубил видимост към мишената и се отказал. По-късно в затвора Хинкли се превърнал в звезда и 40 години след ареста му получил право да поддържа собствен ютуб канал с авторска музика. 

Вдъхновение за Хинкли идва и от успешния атентат на Марк Дейвид Чапман, който няколко месеца по-рано, на осми декември 1980 г., стреля пет пъти в музиканта Джон Ленън пред дома му в Ню Йорк и го убива. Докато бившият Бийтълс агонизирал на тротоара, Чапман седял до него, четял „Спасителят в ръжта” и спокойно изчаквал полицаите да го арестуват.

Убийството на Джон Ленън разтърси света

 Убийството на Джон Ленън разтърси света
Getty Images

По време на престоя си в затвора и Чапман става звезда и пробва десетки пъти да получи амнистия, но остава зад решетките. До атентата Чапман бил обсебен от Ленън. Той се обличал, говорел и се държал като него.

Точно както в средата на XIX в. Николай Мартинов копирал облеклото и поведението на големия руски поет Михаил Лермонтов. При една от своите обиколки Лермонтов вижда своето копие, но вместо одобрение Мартинов получава подигравки от Лермонтов. Той използва присмеха като оправдание да се изправи очи в очи със своя идол на дуел и да го убие.

Идолът

Свой идол имал и Андрю Кунонан. Това бил модният гуру Джани Версаче. През 1997 г. Версаче живеел в шикозната си резиденция в Саут Бийч, Флорида.

Убиецът на Джани Версаче

 Убиецът на Джани Версаче
Getty Images

Всички знаели навика му сутрин да се разхожда до будката с вестници, преди да прегледа новините, докато си пие кафето. Знаел го и Кунонан, който причаква моделиера и го застрелва пред дома му. Осем дни по-късно се самоубива. Кунонан бил обсебен от Версаче и дори разказвал измислени истории за близостта си с него. 

В затвора попада и Дейн Мартин, който през декември 2012 г. решава да убие певеца Джъстин Бийбър. За целта той прави план да ликвидира звездата и бодигарда му. Мартин вика за помощник племенника си Танер Руан с обещание за огромна печалба.

Мартин обмислял да кастрира Бийбър

 Мартин обмислял да кастрира Бийбър
Getty Images

За да е успешен планът, Мартин убива „пробно” двама човека във Върмонт. В деня на покушението Мартин и племенникът му объркват пътя към имението на Бийбър, губят се и са спрени от случаен пътен патрул. Руан се изпуска за плана и двамата са арестувани. Мартин обмислял да кастрира Бийбър, след като го убие. На единия си крак имал огромна татуировка с лика на певеца.

Въпросителни

В историята има поне две покушения, за които не е сигурно дали са дело на самотни убийци, или са резултат от заговори. На 12 декември 1963 г. в центъра на Далас е убит президентът на САЩ Джон Кенеди. За убийството е арестуван Лий Харви Осуалд, който първоначално твърди, че е действал сам. Мистерията не е разплетена докрай, защото Осуалд е застрелян от Джак Руби. 

При втория популярен случай, на 13 май 1981 г., Мехмед Али Агджа стреля и ранява тежко папа Йоан Павел Втори. Години наред има спекулации кой е наел Агджа, но той винаги е твърдял, че е действал сам.