0

С тъпка по стъпка НАСА разкрива чудните светове на Вселената, където принципът е, че ако нещо е красиво и зрелищно, то задължително това е някакъв гигантски катаклизъм. Но още древните са казвали, че новото се ражда на мястото на старото и всяко начало си има своя край. Всеки ден НАСА събира и дава на човечеството нова и още по-задълбочена информация за процесите във Вселената или поне за тези от тях, които съвременната наука се опитва да намери приемливи отговори. Но процесите във Вселената са изпълнени от мистерии и загадки. Ето част от дневната доза снимки, които НАСА споделя със света.

Генезис

ЩРАК! НАСА показва красотата на небесата (СНИМКИ)

NASA, ESA, CSA, STScI; ОБРАБОТКА: Diego Pisano

Стълбовете на сътворението – така някои учени наричат тази мъглявина. Има натрупване на материя, от която след милиони и милиарди години ще се появят звезди и планетарни системи. Всъщност тази снимка е наслагване едно върху друго на няколко изображения, направени от космическите телескопи „Хъбъл“ и „Джеймс Уеб“. Стълбовете са намират само на 7000 светлинни години.

По залез

ЩРАК! НАСА обяснява Космоса и Земята

Ben Cooper

Излитащата ракета Falcon 9 от Кейп Канаверал на фона на залязващото над Флорида слънце създава уникално изображение. Ракетата пренесе в орбита около Земята европейските навигационни спътници от серията Galileo L13. Falcon 9 се завърна безопасно на Земята след 9 минути по-късно, отбелязвайки 22-рото изстрелване и кацане на ракетата носител за многократна употреба.

Равноденствие в Чикаго

ЩРАК! НАСА снима чудните светове на Космоса! (СНИМКИ)

Anthony Artese

Чикаго в известен смисъл е като модерен Стоунхендж, твърдят от НАСА – улиците са ориентирани от изток на запад, което създава особена атмосфера при снимането на Слънцето в деня на есенното равноденствие. Тази снимка го е уловила през септември 2017 г. А авторът я е нарекъл Чикагохендж по аналогия с древния Стоунхендж.

Слънцето и сянката

ЩРАК! НАСА снима чудните светове на Космоса (СНИМКИ)

Emili Vilamala

В 12:44 ч. по Гринуич на 22 септември, когато беше есенното равноденствие, Слънцето пресече небесния екватор и създаде сенки в небето над град Вик, намиращ се на 69 км от Барселона. Така бе отбелязано началото на есента в Северното полукълбо и пролетта в Южното полукълбо, когато денят и нощта са почти равни по цялата планета. Тези лъчи се наричат крепускуларни (б.а. - сумрачни) и са стълбове от осветен от слънцето въздух, оградени от по-тъмен въздух, засенчен от облаци или други предмети.

Павиан

ЩРАК! НАСА снима чудните светове на Космоса (ГАЛЕРИЯ)

Alpha Zhang & Ting Yu

Мъглявината NGC 6727 е известна и като Буйстващ павиан. Това е обширен космически регион, който заедно с близката мъглявина Орион е най-голямата звезда ясла, известна на земните астрономи. Тоест това са места за образуването на нови звезди.

Тъмната материя

ЩРАК! НАСА снима чудните светове на Космоса (ГАЛЕРИЯ)

Tom Abel & Ralf Kaehler (KIPAC, SLAC), AMNH

Обладана ли е нашата Вселена от призрак, т.е. от тъмната материя – това е от основните въпроси на астрономията и редица други свързани науки. Наличието на тъмна материя не е доказано, но с нея могат да бъдат обяснени множество явления в нашата Вселена, като защо галактиките се въртят толкова бързо, защо галактиките обикалят толкова бързо около клъстери, защо гравитационните лещи толкова силно отклоняват светлината, защо видимата материя е разпределена и в локалната Вселена, и в космическия микровълнов фон и т.н. Това изображение на (недоказаната) тъмна материя е направено от планетариума на Американския природонаучен музей в Ню Йорк.

Опашка

ЩРАК! НАСА снима Космоса

Brian Fulda

Опашката на кометата C/2023 A3, известна още като Цзяцзиншан/Атлас, беше заснета в средата на октомври над източната част на планината Сиера Невада в Калифорния. Учените се чудеха дали това няма да е най-ярката комета тази година, но всичко зависи през следващите две седмици от C/2024 S1 (ATLAS), която на 28 октомври ще грейне ярко в небето, топейки космическия си лед под парещите лъчи на слънцето.

Седем сестри

ЩРАК! НАСА снима Космоса и Земята

WISE, IRSA, NASA; Обработка: Франческо Антонучи

Плеядите - седемте сестри на титана Атлас и океанидата Плейона според древногръцката митология, тук са заснети с натрупване на изображения в инфрачервена светлина, където околният прах засенчва звездите (които са много повече от вижданите в античността седем). Звездният куп се намира на 450 светлинни години от нас и е в съзвездието Телец. В различни древни общества има легенди, че предците на хората са пристигнали от Плеядите. А имената на самите сестри са Алкиона, Меропа, Келено, Електра, Стеропа, Тайгета и Майя.

Огнен пръстен

ЩРАК! НАСА снима Космоса и Земята

Yuri Beletsky (Carnegie Las Campanas Observatory, TWAN)

Слънчевото затъмнение на 2 октомври тази година най-добре бе забелязано от Великденския остров в Тихия океан. Драматичната фаза на пълно пръстеновидно затъмнение е известна като огнен пръстен. На тази снимка ясно се вижда силуетът на новолунието на фона на палмовите листа и предизвиканата от затъмнението нощ посред бял ден. За астролозите това не са добри поличби, но за останалите е един чудесен небесен спектакъл.

Русалка

Neil Corke; Text: Natalia Lewandowska (SUNY Oswego)

Новите звезди се раждат от мъртви. Газообразният остатък от гравитационния колапс и последвалата смърт чрез грандиозно избухване на много масивна звезда в нашия Млечен път създава мъглявината Русалка - известна също като мъглявината Риба Бета. Синият цвят тук се смята, че е двойно йонизиран кислород, докато тъмночервеният е водород. Формата като русалка на мъглявината е подходяща за измервания на междузвездното магнитно поле.