0

К онфликтът в Украйна донесе широко използване на снайперски пушки, които превръщат живота на обикновения пехотинец в кошмар в добавка към кошмара от дроновете. 

Миг невнимание, показване извън окопа за по цигара или да хванеш слънчев лъч през зимата и вече си потенциален „товар 200“ (кодово име за убити в рускоезичните държави). Широкото навлизане на смартфоните и социалните мрежи доведе до масовата поява на клипове с подобни епизоди, което допълнително оказва психологическо въздействие върху войниците. 

Америка

Пушката “Уитуърт” е първата снайперска пушка с голям обсег в света. Проектирана през 1854 г. от сър Джоузеф Уитуърт, виден британски инженер, тя използва шестоъгълни цеви с многоъгълни нарези. Пушката е много по-точна от стандартната тогава британска Enfield Pattern 1853, която показва слабости по време на Кримската война. На „Уитуърт“ се монтират първите оптични мерници, произведени от Chance Brothers, авангардно решение от полк. Д. Дейвидсън. Те позволяват на стрелеца да наблюдава и да се прицелва по-точно по обекти на по-голямо разстояние. 

При изпитания през 1857 г. за точността и далечината на стрелба пушката на “Уитуърт” превъзхожда “Енфийлд” по скорост 3:1, като първата поразява цел на разстояние 1830 m, докато Enfield само на разстояние 1280 m. По време на Гражданската война в Америка стрелците от Конфедерацията с пушки “Уитуърт” са имали задачата да убиват разчетите на полевата артилерия на Севера. С такава пушка е убит в битката при Спотсилвания ген.-майор Джон Седжуик, един от най-високопоставените офицери, убити по време на войната. След 1870 г. използването на пълнители със затворно зареждане дава на ефективна далечина на прецизната стрелба от над 1853 m. 

Части 

През декември 2009 г. командването на USSOCOM обяви, че търси нова прецизна снайперска пушка. В отговор Barrett създаде снайпера MRAD на базата на успешната карабина Barrett 98B. Той има множество подобрения като сгъваем приклад. Той се сгъва надясно и се заключва и така увеличава сигурността при транспортиране, без да се увеличава ширината й. 

Основна положителна характеристика на MRAD е възможността за бърза смяна на цевта и калибъра. Това се постига чрез разхлабването на два специално натегнати болта в предната част на цевната кутия, което позволява след леко завъртане на цевта вляво изваждането й и монтиране на друга. Промяната на калибъра изисква замяна на челото на болтовия механизъм (иглата), което става без инструменти. В някои случаи в зависимост от вида на патрона се изисква и смяна на пълнителя. Фабричен комплект на заменяемите части е предоставен за всяка цев поотделно. Операцията по замяната може да бъде изпълнена за по-малко от 5 минути. 

В допълнение към типично военните калибри .338 Lapua Magnum, .300 Winchester Magnum и .308 Winchester Barrett предлага и комплекти с калибри .338 и .300 NORMA Magnum; 7 mm Remington Magnum; .260 Remington и 6,5 mm Creedmoor. Дължините на цевите са от 43,18 до 66,04 cm, но не във всички калибри. Спусъкът също е модифициран, като позволява бързо и без инструменти регулиране на силата на натиска и хода на спусъка според изисквнето на стрелеца. Това много улеснява почистването на целия спускателния механизъм.

Бутон 

Допълнително MRAD предлага регулиране с един бутон на дължината на приклада; регулируема височина на опората за бузата; полимерен водач на затвора като прахообразно покритие за намаляване на навлизането на замърсители; освобождаване на пълнителя и от двете страни; както и стандартни пистолетни ръкохватки като при M16/AR15. Ранните MRAD имат 30 MOA наклонена релса с пълна дължина 55,25 cm; стандартна релса 1913 Picatinny в горната част на цевната кутия/ръкохватката.

MRAD от ново поколение имат 20 MOA наклонена релса. По-късите 5-10 cm секции на релсите Picatinny могат да бъдат позиционирани от потребителя на 3, 6 или 9 часа на няколко предни/задни позиции по протежение на цевната кутия и ложата. 

Подобно на M16/AR15 горната и долната част на цевната кутия на MRAD могат да бъдат разделени чрез избутване на два щифта за сваляне отзад и отпред. Избутването навън само на задния щифт позволява на горната част на кутията да се наклони върху предния щифт за сваляне, както при AR-15, за да позволи поддръжка на полето.

С боеприпаси .338 Lapua Magnum снайперът MRAD има точност от 0,5 MOA (ъглови минути) на разстояния до 1500 m. При стандартни боеприпаси точността пада до 0,75 MOA, което все още е приемливо.

Потребители

  • Израел: През 2013 г. снайперът MRAD е приет от Yamam (израелска елитна част за борба с тероризма) и от полицейския SWAT като снайперска пушка с голям обсег. През 2018 г. MRAD бе приет и от СВ на Израел;
  • Нова Зеландия: въведен през 2018 г. като заместител на 7,62 mm снайперски пушки Arctic Warfare;
  • Норвегия: поръчан от норвежките СВ през 2013 г. Използва се от 2015 г. и от норвежките SOCOM, Kystjegerkommandoen (Спeциална част на Бреговата охрана) и Beredskapstroppen Delta (норвежкия SWAT/борба с тероризма);
  • САЩ: MK 22 MOD 0 ASR е поръчана от SOCOM. MK 22 PSR е поръчана от СВ на САЩ.
  • Украйна: Снайперисти от СВ използват MRAD, доставени от САЩ.