0

„Великолепният век“ нахлу в живота ни през 2012 г. и завинаги промени отношението ни към турските сериали, затвърждавайки стабилно позициите си в сърцата и умовете ни.

Историческата сага стана мегапопулярна сред зрителите по целия свят, като им даде възможност да се потопят в ориенталска приказка за красива любов, ожесточена борба за трона и безкрайни дворцови интриги.

Числата могат да говорят най-красноречиво за необичайно мащабната подготовка за снимките на историческия сериал. Създателите на поредицата не пожалиха нито пари, нито усилия, докато съживиха напълно уникален по рода си проект, в който създадоха:

4000 m² покрити площи;

23 основни филмови декора;

Замесени са 5 османски двореца;

Екип от 130 души работи върху всеки епизод;

25 дизайнери на костюми и 12 декоратори;

50 хиляди метра платове са използвани за костюми;

100 хиляди метра тъкани за декорации;

5000 костюма;

4000 украшения за глава (тюрбани и тиари);

Всеки епизод - 300 поддържащи актьори;

50 000 актьори в епизоди и масови сцени.

За цялото времетраене на сериала (4 години) са създадени 200 костюма за главните актьори, струващи около 3000 долара.

Освен това отнема близо 2 години подготовка преди снимките и баснословен за турските стандарти бюджет от 2 милиона долара. За заснемането на сериала специално е построен цял комплекс от павилиони, декорирани в съответствие с епохата на управлението на султан Сюлейман Великолепни - падишаха на Османската империя.

Детайли

Интериорът на двореца е създаден с прецизност до най-малкия детайл; за това декораторите и дизайнерите трябваше да свършат огромна работа, анализирайки хиляди исторически източници и изучавайки експонати от онази епоха, съхранявани в дворцовия комплекс Топкапъ.

Разбира се, визуалният компонент на „Великолепният век“ не само направи незаличимо впечатление на зрителя, но и направи сериала невероятно популярен, придобивайки армия от фенове по целия свят.

Сериалът обаче имаше и своите противници. Така Висшият съвет на турското радио и телевизия получи над 70 000 жалби, че в сериала са изопачени исторически факти и има откровени шменти капели. Последва истински бунт заради несъответствия между историческата истина и сюжета на сериала. Освен това Реджеп Тайип Ердоган разкритикува сериала, заявявайки, че създателите се опитват да представят историята на Турция в непривлекателна светлина в очите на младите хора. Затова създателите на проекта трябваше да направят уточнение, че източникът на вдъхновение за създаването на сериала са исторически събития, а „Великолепният век” не претендира за историческа точност. Къде е тънката разлика между истината и лъжата?

Дискредитиране

Турците били много нещастни да видят султан Сюлейман Великолепни в образа на женкар и човек, който мисли предимно с онази си работа. Според сериала изглежда, че султанът прекарва по-голямата част от времето си в харема, зает с разборки между жени и любовни удоволствия, а не с походи и завоевания. Негодуванието на турците е разбираемо, тъй като 10-ият султан на Османската империя е изключителен владетел, по време на когото империята достига своя връх. Султан Сюлейман прекарва по-голямата част от живота си в завоевания и военни лагери, разширявайки значително границите на своята империя.

Деколтета

Зрителите са объркани от дълбоките деколтета на героините от сериала. Твърди се, че в онези дни жителите на харема не са носили такива отворени тоалети, тъй като каноните на исляма предписват затворена форма на облекло. Никой обаче не може да каже достоверно какви точно са били дрехите, тъй като достъпът до харема бил строго затворен. Създателите на костюмите за сериала уточняват, че са разчитали на изображения от османската епоха, докато са се опитвали да създадат картина за съвременния зрител, която да го привлече към екрана. Но със сигурност голите гърди не са били разрешени.

Интериор

Свещите, драпираните щори и масите не отговарят на епохата, всичко това се случва много по-късно. В онези дни не е имало маси и храната е била на пода. Естествено, решението да се украсят покоите на османците по-цветно е взето от създателите на сериала единствено в името на ярка картина, както и за да се предаде атмосферата на приказен ориенталски дворец.

Гледка

Много често в поредицата виждаме герои, мечтаещи или страдащи на балкони, от които се открива спираща дъха гледка към Босфора. Това обаче също е измислица на създателите за по-атмосферна картина. Всъщност в истинския дворец няма балкони. Това се дължи преди всичко на безопасността на султана, който е охраняван

като зеницата на окото .

Хюррем

Според сериала Хюррем султан, тогава все още Анастасия, попада в харема и почти веднага се озовава в обятията на султана. Всъщност когато пленницата се озовава в харема, султанът е Селим I. Освен това, за да влязат в покоите на султана, момичетата преминават доста дълго обучение по четене и писане, учат се да свирят на музикални инструменти, както и, разбира се, на етикета и всички традиции.

Махидевран не беше съпруга на Сюлейман

В сериала Махидевран султан многократно се нарича Хасеки, но султан Сюлейман въвежда тази титла специално за Хюррем султан. Хасеки е титла, която може да се носи само от законна съпруга, тоест с която е сключен никах (мюсюлмански брак). Хасеки, единствената съпруга, любима на падишаха, има огромни привилегии и власт, тъй като титлата е втората по важност титла сред жените. Само майката на падишаха, валиде, носи основната титла. Дори кръвните сестри на султана са имали по-нисък статус от хасеки.

Деца

В сериала виждаме 5 деца на Хюррем султан - Мехмед, Селим, Баязид, Джихангир и Михримах, но съпругата на падишаха ражда 6 деца. Веднага след Мехмет се ражда Абдуллах, който живее само 3 години. В онези дни детската смърт е често срещана. Шехзаде Абдуллах не е показан в сериала - очевидно създателите са решили да изключат раждането му от сценария.