1

Енергийните напитки се радват на изключителна популярност от младите, най-вече сред учениците. Около всяко училище може да видите деца, които почти всяко междучасие пият подобни напитки. Оказва се обаче, че те са изключително вредни както веднага след употребата им – повишаване на кръвното, повишаване на пулса, кръвната захар, на инсулиновите нива в организма, така може да доведе до натрупване на захар в тялото, увеличава риска от сърдечносъдови инциденти след навършване на 30-40-годишна възраст. За опасностите и алтернативите разговаряме с кардиолога от УМБАЛ „Св. Екатерина” д-р Стоян Стефанов.

Енергийните напитки са блъскани със стимуланти – естествени и изкуствени, и имат най-вече голямо количество захар, което е голям проблем. „Те целят да стимулират организма, това в същината си са стимуланти. Те превъзбуждат нервната система, увеличават активността на симпатиковата нервна система, оттам покачват кръвното, покачват пулса. Понякога могат да покачат и други параметри на организма, които са негативни ефекти – стрес и превъзбуждане на психиката, което може да доведе до нарушение в съня, тревожност. Ефектите върху сърдечносъдовата система – това покачване на пулса може да доведе до риск от аритмия, тахикардии, излизане от ритъм, както и нарушение в контрола на кръвното, което може да доведе до инфаркти и инсулти.

Опасности

Не препоръчвам употребата на такива напитки не само от деца и юноши, но и от възрастните, коментира д-р Стефанов. „При децата и юношите може да очакваме едни странични ефекти, при възрастните – други“, заявява той и подчерта, че не препоръчва да се пият. Кардиологът коментира, че инцидентната консумация не е проблем, но тя не трябва да е честа. По думите му и тук важи максимата, че дозата прави отровата. Той обяснява, че при възрастните те водят до покачване на кръвното, нарушаване на контрола на кръвната захар, ускоряване на пулса. Тези неща водят до високо кръвно, диабет, излизане от ритъм, а оттам до инфаркти, инсулти, тромбемболизъм. Нарушава се вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, която има ключова роля за здравето на регулацията на съдовия тонус. Енергийните напитки увреждат регулацията на кръвоносните съдове и тяхната еластичност. Това води до сърдечносъдови инциденти, но също така се наблюдава безсъние, депресия, тревожни разстройства, даже и психози и психиатрични диагнози. Според него обаче идеята да бъде забранена консумацията на енергийни напитки от деца до 18-годишна възраст няма да реши проблема, въпреки че е стъпка в правилната посока. „Трябва да отпаднат всички реклами, както стана с тютюневите изделия“, посочва специалистът. Той смята, че по-правилно е обществото да бъде информирано за вредите, до които води употребата им, както и те да бъдат заместени с други напитки.

Зависимост

Зависимостта към този вид напитки идва от съдържанието на чиста захар в тях. „Сама по себе си тя води до пристрастяване. Някои хора се пристрастяват към сладки десерти, шоколади, други към енергийни напитки, но в същината си това е една зависимост към захарта. Кардиологът казва, че при спиране на приема на енергийни напитки е възможно човек да получи абстиненция, тъй като организмът е свикнал да получава всекидневно количества захари. „Човек трябва със собствената си воля да се въздържи от приема на нова напитка. Абстиненцията тук не е като при тежки наркотици със сериозни физически последствия. Тя се изразява в едно неспиращо желание да се консумират тези напитки заради високите количества на захар в тях“, обяснява кардиологът д-р Стоян Стефанов и добавя, че има безвредни аналози на този вид напитки като кафето например. „Истинското кафе, не това на прах, е много добър заместител на енергийните напитки, защото е в естествена форма кофеинът, в този коктейл има и антиоксиданти, които подобряват здравето на организма. В него естествено не трябва да се слага захар. Безопасната доза е по четири кафета на ден, което е около 300 mg кофеин“, посочва специалистът. Зеленият и черният чай също имат концентрация на кофеин и отново имат антиоксиданти, без да има добавена захар, препоръчва още медикът.

Спортните сокове не са вредни

Спортни напитки са тези електролитните, цветните, в които има добавени соли. Те са безвредни. „В тях няма стимуланти. Те са подходящи за спортуващите, тъй като възстановяват електролитния дисбаланс след тежка тренировка. Когато човек тренира, той се поти, с нея се губят електролити и има нужда да ги възстанови с храната или с една електролитна напитка. „В тях някой път няма добавени захари, така че те могат да са напълно безопасни, дори полезни за спортистите“.

Захарта в кръвта се премахва със спорт

Захарта в кръвта се премахва със спорт и изключването й от менюто ни. Това заяви пред „Здраве с Телеграф“ кардиологът д-р Стоян Стефанов. „Въглехидрати има и в други форми, които са по-благоприятни и по-естествени“, коментира той. Специалистът коментира, че консумацията на енергийна напитка с алкохол е изключително вредна и удвоява рисковете от сърдечносъдови инциденти. „Високата концентрация на захар и стимулантите в енергийната напитка нарушават усещането за опияняване и човек може да приеме по-голямо количество алкохол, отколкото обичайно, ако не го комбинира с енергийна напитка“, посочва той.

Съветите на специалиста:

- За да бъдем здрави, е необходимо веднъж годишно да се срещаме със своя кардиолог и да си правим лабораторни изследвания
- Заменете вредния с полезен навик
- Не спирайте шоколадите, заменете ги с ябълки
- Сменете енергийната напитка с кафе или зелен, или черен чай