0

К исело мляко може да се кваси на Марс. Експеримент за производството на типичния български продукт е проведен в изследователска станция в пустинята Юта в САЩ, чиито условия имитират Червената планета. В него участват и български учени.
С дългия си срок на годност и пробиотични свойства българското кисело мляко се оказва ценен хранителен продукт за колонизирането на Червената планета, смятат специалистите.

Цел

„Целта на първата марсианска мисия, в която бе включена българската писателка Изабела Шопова, бе да разберем дали е възможно в едни нетипични и трудно адаптируеми за живот условия безпроблемно да направим продукт, който е консумиран от векове на Земята – българското кисело мляко‘‘, каза пред БТА проф. Светла Данова от Института по микробиология към Българската академия на науките



В проучването участвали седем души. Те трябвало да направят и изядат кисело мляко, което съдържа Lactobacillus delbrueckiisubsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Участниците живеят две седмици в затворена среда в изследователската станция на Марс в пустинята Юта, САЩ“, посочва изданието New Scientist. Основният въпрос на експеримента е: "Може ли българското кисело мляко да подобри представянето на астронавтите по време на мисиите на Марс?".

Българско кисело мляко е било консумирано в Космоса. Това се е случило при полета на втория български космонавт Александър Александров през 1988 г. От него хапват и членовете на българската антарктическа експедиция по време на 150-дневно плаване до Ледения континент. Освен това 56 български пилоти от Военновъздушните сили и доброволци се хранят с него „в симулирани условия на корабокрушение“.

Бактерии

Една от целите на изследванията е да се провери как да се потиснат лошите, разболяващи ни бактерии, които са резистентни към голяма част от използваните в практиката антибиотици.
Микробиомът на астронавтите в орбиталната станция, особено при дълги мисии, се променя драстично. Например в една американска статия е описана изследваната промяна в микробиома на двама еднояйчни близнаци. „Може би неспециалистите не знаят, но всеки от нас носи уникален микробиом, т.е. набор от добри бактерии. Дори еднояйчните близнаци имат различни микробиоми. По време на експеримента близнакът, изпратен в Космоса, който живял в затворена среда, използвал за почистване кърпички с дезинфектант, които променят цялостно неговия микробиом поради факта, че кожата е най-големият човешки орган. Употребата на един и същ дезинфектант повече от месец може цялостно да промени човешкия микробиом“, разясни проф. Светла Данова от Института по микробиология към Българската академия на науките. При завръщането си от тези мисии представители, които не са били резистентни към вредни бактерии, след дългия си престой в Космоса придобиват по-голяма резистентност и по-трудно се нормализира техният микробиом. Когато имате лоши срещу добри бактерии, от баланса между тях зависи здравният ни статус.

Снимка: iStock