0

Н ормално е да усещате умора – смяна на времето, напрегната работа, домашни ангажименти. Но ако това състояние е перманентно, трябва да се открие източникът на проблема. Ето 9 причини, поради които може да се чувствате така.

1. Спите твърде малко

Според статистиката един на всеки трима възрастни не си доспива. Особено при жените това е остър проблем, тъй като в повечето случаи се грижат за деца и възрастни роднини. Много майки прекарват буквално години, без да спят повече от три часа, особено ако децата са на близка възраст. Разбира се, всеки е различен, нуждата от сън също е индивидуална. Но повечето от нас се нуждаят от поне седем часа сън. Освен това необходимото време за наспиване може да се увеличи поради уникални здравословни фактори. Ако нещо по вас не работи както трябва, при нормалното за всички останали време за сън вие пак ще се чувствате като претрепани.

2. Не спите както трябва

Лекарите подчертават, че достатъчното количество сън изобщо не означава, че той е бил добър и качествен. Правилният сън позволява на нашия мозък да премине през дежурните етапи на всеки цикъл - и по този начин да съхранява спомени, да произвежда правилните хормони и да ни зареди с енергия за следващия ден. Този процес се възпрепятства от нощните събуждания, независимо по каква причина – по необходимост, заради шум или просто защото вечерта сте прекалили с кофеина. Лягането по едно и също време през делничните дни и през уикендите също е от решаващо значение за качествения сън - и науката го е доказала!

3. Изобщо спите ли?

Почти една на всеки четири жени изпитва безсъние през годините и за повечето от нас то ще продължи дълго време. Безсънието засяга способността ни да заспим, да спим през нощта или и двете. Ако установите, че си лягате навреме и все още не спите достатъчно, говорете с вашия лекар за това.

4. Нещо не е наред с диетата ви

Това може да не е новина за вас, но има ясна връзка между храненето и енергията. Ако ядем твърде много прости въглехидрати (особено рафинирани), е по-вероятно да прекараме деня, тропвайки се по лице на масата. Кръвната глюкоза играе решаваща роля в този процес. Когато ядем захар, нишесте, рафинирани въглехидрати (като хляб или тестени изделия от бяло брашно), нивата на кръвната захар рязко се повишават. Това естествено води до повишаване на нивата на инсулин, което от своя страна рязко намалява нивата на глюкозата. Резултат? Умора, безпокойство, раздразнителност.

5. Анализирайте какво ядете

Ето какво да сведете до минимум:

- десерти

- бонбони

- газирани напитки

- плодови сокове

- бял хляб

- бързо хранене

Струва си да наблегнете на фибрите – например яжте повече пресни зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Диетичните фибри помагат да се забави усвояването на въглехидратите и да се намали амплитудата на инсулиновата крива. А като допълвате вашите въглехидрати със здравословни мазнини и здравословни протеини, можете да поддържате нивата на кръвната си глюкоза в здравословни граници.

6. Не сте достатъчно активни

Изглежда, че ако седим цял ден, тялото не се уморява твърде много и затова трябва да сме готови за спортни постижения. Заседналата работа, както и заседналият живот като цяло повишават нивото на умора. Редовните упражнения подобряват кръвообращението и увеличават снабдяването на мускулите с кислород и хранителни вещества. А това от своя страна намалява умората и ни прави по-енергични.

7. Може би имате нужда от витамини

Хроничната умора може да бъде причинена от липса на витамини и минерали като желязо. Смята се, че около 2% от жените страдат от желязодефицитна анемия и вече 6% от обща липса на този елемент. Но проблемът може да бъде не само в желязото. Недостигът на магнезий, витамини от група В и витамин D ни кара да се чувстваме по-зле. Друга често срещана причина за умора е неизправност на щитовидната жлеза, причиняваща хормонален дисбаланс.

Каквато и да е причината, е необходим медицински преглед, който да я открие и да предпише лекарства. Витамините, микроелементите и лекарствата трябва да се предписват само от лекар въз основа на резултатите от изследванията.

8. Може би страдате от алергии?

Близо 80% от хората (включително деца), живеещи със сезонни алергии, забелязват, че симптомите са много по-лоши през нощта. И със сигурност това се отразява на качеството на съня ни. Алергичните клетки, наречени "мастоцити", следват собствения си циркаден ритъм и са най-активни през нощта. Опитваме се да заспим, но тялото не се съгласява - запушването на носа или хремата се влошава, екземата и копривната треска сърбят повече и дори астматичните пристъпи се случват по-често през нощта.

Проблемът може да бъде и локален - поради алергия към прахов акар или повишаване на концентрацията на полени във въздуха късно вечер. В този случай премахването на причината, каквато и да е тя, може да помогне.

9. Твърде много светлина (или недостатъчно)

Знаем колко е важно да контролираме количеството светлина през нощта или преди лягане. Но общата осветеност през деня, оказва се, също е важна! Учените са открили, че излагането на определен спектър светлина през целия ден влияе на енергийните ни нива. Подобрява мозъчната дейност и ни държи нащрек. И ако работим на лошо осветено място през деня, тогава ще ни бъде по-трудно да заспим вечер - дори и в много тъмна спалня.

Ако имате проблеми със съня, опитайте да регулирате слънчевия часовник на тялото си по естествен начин. Разходете се сутрин след събуждане, а вечер, два часа преди лягане, оставете само най-необходимите източници на светлина. Премахнете електрониката от спалнята и ако това не е възможно, оставете джаджите на една ръка разстояние от леглото, за да не ви нокаутират светодиодите.

10. Проблемът може да е стрес или депресия

Може би изобщо не е сън. Хроничната умора е един от основните симптоми на депресия и генерализирано тревожно разстройство. Когато става въпрос за депресия, тялото се „изключва“, а тревожността го кара постоянно да е в хронично напрежение на повишена бдителност. Други психични състояния също могат да повлияят на съня, като биполярно разстройство и посттравматично стресово разстройство.

Ако не забелязвате предупредителните признаци на сериозно заболяване, проблемът може да е стресът. Хроничният стрес е основен фактор за хроничната умора. Може да е свързано с работа, личен живот, финансово състояние, световни събития (включително пандемия). Стресът ни държи на тръни и поддържа тялото ни в състояние на постоянна напрегнатост, а това е изключително изморително.