0

М оже да получите морска болест, характеризираща се с безсилие, раздразнителност, гадене, замайване, безпокойство и с други неприятни усещания по време на пътуването си с лодка или кораб. Обикновено първо се явява общо неразположение, съчетано с дискомфорт в горната част на стомаха. По-голям риск има при хората, страдащи от вестибуларни нарушения, мигрена, гадене, децата до 12 години, жените, бременните и възрастните над 60 години, особено ако са подложени на двигателни стимули с честота 1 цикъл на всеки 5 секунди. Синдромът се нарича кинетоза и може да се прояви при морски, въздушен или наземен транспорт. По време на пътуването хората с този проблем получават прилошаване, слюноотделяне, гадене, повръщане, пребледняване, изпотяване, световъртеж, главоболие, отпадналост и сънливост. Важно е преди пътуването да сте се наспали добре, да сте хапнали умерено, без да сте преяли и препили. При възможност се настанете в средната част на превозното средство, където клатенето е по-малко. Пийвайте си от време на време по глътка вода, за да не се обезводните. Ако усетите гадене, на памуче капнете две капки масло от мента и го доближете до носа си. Гледайте природата навън и не четете по време на пътуването. При необходимост потърсете лекар.

Температура

Температурата на водата в морето или басейна през летния сезон трябва да е между 22 и 36 градуса по Целзий. Като влизате в морето или в басейна, не бива да действате като Бай Ганьо в банята! Трябва да навлизате постепенно и с извършване на активни движения. Във водата не бива да престоявате повече от 20 минути.

Не е чак толкова страшно, ако погълнете малко количество морска вода. Тя е слабоалкална, съдържа натрий, хлор, калий, магнезий, калций, йод, цинк, сребро, както и други елементи от Менделеевата таблица. В случай че сте се нагълтали с повече вода, е най-добре да бръкнете с пръст в гърлото си и да я повърнете. Ако често морската вода попада в трахеята или в хранопровода ви, най-добре е да замените влизането в морето с разходки по плажа и с дишане на морски въздух, което е значително по-безопасно.

Крампи

Схващането във водата по време на плуване се дължи на мускулни крампи. Дължи се на обезводняването на организма, на пренатоварване на мускулатурата, на дефицита на някои минерали и може да се получи при скачане в студена вода. Последното е много опасно и крие риск от миокарден инфаркт. Важно е, преди да се гмурнете в морето или в басейна, да загреете мускулите на сушата с изпълнението на подходящи упражнения. Ако усетите сковаване на мускулите, тутакси трябва да се насочите да плувате към брега. Ако движенията ви са силно ограничени, трябва да дадете знак и да повикате спасителя за помощ, преди да сте се удавили. В случай че наоколо няма кой да ви помогне, можете да приложите един практически съвет, който научих от спасител: с ръка под водата стиснете силно схванатия си крак и така се опитайте да премахнете мускулните крампи.

Къпането и плуването в морето трябва да избягват болните, страдащи от тежка артериална хипертония, болните с висока телесна температура, болните, получаващи кръвотечения, болните след скоро преживян миокарден инфаркт, болните с тежка сърдечна недостатъчност, болните с инфекциозни заболявания, болните със злокачествени заболявания, болните с дихателна недостатъчност, болните с тежки неврологични и психични заболявания. За болни с епилепсия плуването е изключително опасно, тъй като могат да се удавят, ако получат гърч по време на плуването в морето. Продължителният престой в морето не е препоръчителен за жените с аднексити, цистити, ендометрити, както и за мъжете с простатити, цистити и тежки бъбречни заболявания. Морето не е подходящо за хора с тежък белодробен емфизем, както и за скоро боледувалите от тежка пневмония, включително и за скоро преживелите двустранната вирусна пневмония, причинена от Ковид-19.

"Плачката" обикновено става, когато след прием на повече алкохол и след обилно нахранване решим да влезем в морето. Идеята в това състояние да навлезем на по-дълбоко в морето е изключително лоша. Алкохолът забавя реакциите, нарушава координацията на движенията, пречи да прецените реално колко навътре сте в морето и не позволява да реагирате адекватно на опасностите. Освен това при нахранване като "попско чедо по Задушница" кръвта ви отива към коремните органи. Ако възникне екстремна ситуация в морето, именно тази кръв се явява жизненонеобходима за вашите мускули и мозък, а тя в този момент е насочена към стомаха и червата ви.

Инхалации ни освобождават от стреса

Има един импровизиран начин, чрез който можете да почувствате присъствието на морската вода, без самите вие да сте на морето. Вземете шепа морска сол, сложете я в литър питейна вода и загрейте разтвора на котлона. Поставете хавлия върху главата си и си направете инхалации - те ще ви дарят с морски мирис, освен това ще бъдат благоприятни за вашата дихателна система, ще ви подействат релаксиращо и ще ви освободят от натрупания в ежедневието стрес.