0

- Г-жо Нацева, идват светли празници, Нова година. Как да подарим най-ценния подарък – щастие и обич – на тези, на които това им липсва най-много?

- Ако искаш да промениш света, обичай семейството си! За мен оттук започва всичко. Нека да дадем обич, разбиране, приемане и благодарност на себе си, а след това и на хората около нас – на нашите най-близки, на любимите ни хора, на роднините и приятелите. А после да разширяваме все повече кръга, достигайки до познати и непознати.

Забележете последователността – и тя не е плод на егоизъм, както може би ще си помислят някои хора. Човек може да даде само това, което притежава. Често използвам за илюстрация примера с поисканите назаем 20 лева – да, дреболия е, но ако ги нямате, не можете да ми ги дадете, нали? Това важи и за всичко друго, не само за материални стойности: за познания, за обич, за разбиране, за приемане… Винаги всичко започва от нас самите! И ако ни се иска промяна в световен мащаб, първо всеки от нас трябва да преустрои своя малък вътрешен свят, да навлезе в ресурсно състояние, за да може да споделя от изобилие.

Както съм написала в една от моите най-търсени книги „Енергия: Презареждане“, основният вътрешен източник на енергия при всеки човек е любовта. Лично за мен тя се припокрива с определението за енергия. Там, където има много любов, има и много енергия. Хората, които не обичат никого (включително и себе си), не са обичани от никого и са нещастни, нямат сили за нищо.

- Вие сте академик по щастлив живот – колко години ви отне да се дипломирате в тази област?

- Личностното развитие е работа за цял живот. Никога няма да престана да уча! Колкото до „дипломирането“, както го наричате – може би то е настъпило в момента, когато съм осъзнала, че и аз като другите имам не само реализиран, но и нереализиран потенциал. Първия го виждаме под формата на постижения и притежания, а вторият е практически безкраен. Вярвам, че най-важното нещо в живота на всеки човек е да преоткрие сам себе си и да не престава да развива възможностите си като творец, а после да споделя даровете си със света за благополучието на обществото. Щастието всъщност е силно субективно усещане и всеки сам за себе си трябва да определи какво го прави щастлив. След това, разбира се, трябва да действа в тази посока, а не да се оставя на страховете и парализата тип: „О, това е недостижимо за мен…“. Защото няма кой друг да му поднесе щастието на тепсия, никой и нищо отвън не могат да го направят напълно щастлив.

- Може ли човек да се научи да бъде щастлив, ако го влече да се прави на жертва и да бъде съжаляван?

- Това е интересен психологически феномен – живот в състояние на перманентна жертва. Но защо изобщо някой би си го причинил? Защото понякога, дори без да го осъзнава напълно, човек има вторични изгоди от това. Когато е жертва, той получава внимание, лесен достъп до чужди ресурси и най-вече оправдание/обяснение за недостатъчно добрите си резултати. Просто прехвърля отговорността за собствените си неуспехи, преживявания и състояние върху други хора.

Но това е незряла жизнена позиция, така че системата никога не дава достатъчно ресурси на хората жертви. Тоест те може и да се почувстват временно добре, но не и истински щастливи. Обикновено страдат от липса на пари, на здраве или на стабилни отношения в партньорството. И повличат други в своето нещастие – щом има жертва, няма излизане от Триъгълника на Карпман, в който останалите две фигури са на спасителя и на агресора. В няколко от книгите ми се спирам на този феномен, включително в новата – „Аз съм всемогъщ“. В „Дневник на самонаблюдението“ споделям и добре работещи практики за трайно излизане от този триъгълник. Но тук ще споделя накратко къде да се търси правилният път. Когато се научи да фокусира вниманието си не върху проблема, а върху решението, когато започне да възприема провалите като опитност, чрез която израства като личност, всеки човек може да спре да се чувства жертва. И ще се почувства свободен да намира решения, да постига мечтите си и да живее така, както му харесва.

- Коя е формулата на успеха и гаранция ли е това за щастие?

- Не съществува една-единствена формула, защото и успехът по определение е индивидуален. За мен например може да се изразява в публикуването на бестселъри и във възможността да обикалям света, за друг може да е в създаването на голямо семейство и в провеждането на резултатни благотворителни кампании. Но, разбира се, има връзка между успеха и щастието. Въпросът е с кого се съобразяваме. Ако не познаваме достатъчно добре себе си, своите потребности, силни качества и ценности, ние се фокусираме погрешно върху това, което ни налагат отвън като цели и критерии за успех. И когато го постигнем, няма да ни направи щастливи. Добре е родителите да се сещат за това, когато настояват детето да учи (примерно) медицина, докато то иска да рисува и да стане художник. Степента на зрялост се измерва и по това доколко позволяваш на другите да ти диктуват, доколко поемаш отговорността за живота във всичките му аспекти.

Знам, че на теория звучи лесно, но на практика мнозина се затрудняват да го постигнат. Ето защо в новата ми книга „Аз съм всемогъщ“ давам и огромен арсенал от работещи коучинг техники за самоанализ и трансформация на личността – тоест без да се налага ходене по курсове, по психоаналитици и т.н., да се гарантират бързи резултати.

- Как постигнахте съвършения баланс за себе си и защо не проявявате егоизма да държите щастието само за себе си?

- Щастието се преумножава, когато се споделя – има такова просто правило. Ще ми се повече хора да го знаят! Дори когато се усмихнете на непознат, вие обикновено предизвиквате същото – и така увеличавате нивото на радостта и у себе си, и у него. Колкото повече споделяме хубавите емоции, ценните знания, подкрепата, положителните преживявания, толкова повече вдигаме вибрациите на планетарно ниво. Всички виждаме, че на света не му достигат разбиране, обич, приемане и радост, затова пък има премного болка, мъка и обмен на негативни енергии.

- Милиони хора следят блога ви. Има ли такива, от които да получавате обратна връзка: това работи, а онова – не?

- Много съм горда от израстването на моите последователи! Всекидневно получавам многобройни благодарности за огромните промени в живота на хората, които ме следват, четат книгите ми, идват на курсовете ми. Притежавам и много награди от различни форуми и организации – една от последните ми е за „ментор на десетилетието“, а академия „Щастлив живот“ беше определена като топбранд за обучения по личностно и бизнес развитие през последните 10 години. Не искам да отегчавам читателите ви, затова ще спомена набързо някои от по-важните ни призове измежду 30-ината национални и международни: Grand Prize Universe Vienna 2022, „компания на годината в обучения и образование за България“ 2022 и 2023, „писател и будител“ на 2022 и 2023 г. Но най-ценното за мен е да разбера през каква лична трансформация е преминал човекът, потърсил помощ – възстановени отношения и спокойствие, подобрено здраве, родени деца, сватба или нов бизнес, усещане за щастие.

- Достатъчно щастлив ли е българинът?

- В България, както навсякъде по света, има прекрасни хора, които умеят да живеят и да се наслаждават на живота. За съжаление все още се срещат и такива, които сякаш отлагат щастието си, фокусират се върху негатива в миналото, върху безпокойството от бъдещето, изживяват отново и отново синдрома на жертвата. А прехвърлянето на отговорността за собственото благополучие и липсата на вяра в собствените способности е основната причина човек да разгръща потенциала си. Приемам промяната в този начин на мислене като основна мисия на моята академия „Щастлив живот“. Затова непрекъснато обновявам програмата ни с бързи и достъпни инструменти за себепознание и градеж на увереност, които са в основата на щастливото и полезно за обществото съществуване.

- Има много мрънкащи, неудовлетворени и незадоволени хора – да страним ли от тях?

- Всеки от нас е средно аритметично на хората от своето обкръжение – и като емоционално състояние, и като материално благополучие. Представете си буркан с кисели краставички, в който поставяте една свежа, току-що откъсната. Какво ще се случи с нея? Ще се вкисне като останалите! Ето по този начин ни влияе околната среда.

Винаги е добре да подбираме внимателно обкръжението си. А ако не е възможно да се отървем от всеки, който ни дърпа в лоша посока, тогава можем поне да добавим нови позитивни и благополучни хора. Дразнят ви мърморковците в офиса? Потърсете нова среда извън работното време, дори да е онлайн. Налага ви се общуване с негативни хора? Влизайте в позицията на наблюдатели, без да реагирате емоционално и потърсете повишаване на вашите вибрации чрез хубави мисли, думи, чувства и действия. И пак казвам, тук не става дума само за доброто настроение, а за житейския успех като цяло: едва 10% от него зависят от степента на образованието, личните способности и таланти, към 40% се дължат на начина на мислене и цели 50% на обкръжението. А обкръжението влияе и върху мисленето, така че направете сметка колко важно е то!

- С какво може да се измери щастието?

- Не и само с карати или с банкноти – колкото и да са заблудени в това отношение хората, фокусирали се изцяло и единствено върху парите. Стара истина е, че парите са средство, а не цел, просто невинаги го осъзнаваме. Мога да разсъждавам много по тази тема, но най-концентрираните тези ще откриете в книгата ми „Енергията на парите“.

За мен лично щастието се измерва със степента на положителните промени в живота на моите близки, ученици, читатели и последователи, с удовлетворението от написаните книги и от щастливи моменти със семейството ми, с изминатите километри до екзотични дестинации, с любовта на моя съпруг. Няма готова рецепта, но има правилно позициониране в системата – ако човек застане на точното си място, ще го разбере по това, че се чувства щастлив. Така че съветът ми към всеки е: намери своята формула! Аз мога да помогна с обучения и книги. Но отговорът винаги е у самия човек.

- Къде има най-много щастливци – в сферата на изкуството, в бизнеса, в политиката?

. Сферата на професионална дейност не е важна. Консултирам доста недоволни от живота си хора на изкуството, банкери и бизнесмени, а също и майки с по няколко деца. Ние всички имаме основни базови потребности – от безопасност, от обич, от уважение и признание. Ако съумеем да разберем какво точно ни липсва, ако се ориентираме как да си го набавим, а после от изобилие започнем да споделяме с другите, щастието винаги ще бъде с нас.

Щастливите хора са наясно със себе си и се отстояват, но не еднократно. Всеки от нас преминава през различни жизнени етапи, тоест променя интересите и целите си. Светът също не стои на едно място, застоят води единствено до деградация. Така че щастливият човек се развива, адаптира се, честен е със себе си, поставя си цели и стратегически действа за постигането им.

- Щяхте ли да сте толкова щастлива, ако бяхте държавен служител – с регламентирано работно време и 13-а заплата?

- В продължение на 27 години бях служител в корпоративния свят – на мениджърско ниво, с 13-а заплата и други бонуси. И там разбрах, че само материалните блага не могат да те направят щастлив човек. По-сложно е, защото човешкият живот включва взаимодействие между различни системи – ако имаш пари, но нямаш любов и здраве, дали ще се чувстваш добре? Ами ако имаш всичко, но не и достатъчно пари? Радвам се, че навреме осъзнах: личностното развитие винаги води и до бизнес израстване. Когато опознаваш себе си, виждаш и се възползваш от повече възможности, поставяш си по-точни и по-високи цели, намираш по-лесно ресурси за достигането им.

Коя е тя 

Стояна Нацева e ментор системно развитие на личността и бизнеса, щастлива съпруга и майка на две чудесни деца

Основател e на Академия „Щастлив живот“ - модерна компания, специализирана в провеждането на обучаващи курсове, консултации и менторство в областта на личностното и бизнес развитие

Автор е на 50 тренинга по метода, в които са се обучили над 30 000 души, а безплатните обучения са с милиони гледания

Автор на десет бестселър книги, продадени в над 60 000 екземпляра в България и в чужбина

Над 300 000 нейни последователи в социалните мрежи са преминали безплатните обучения. Осъществени са множество международни проекти - в Кипър, Дубай, Гърция, Испания, Италия, Йордания, Кения и др.

Създател е на безплатния и благотворителен проект „Първи стъпки към успеха“ - антикризисно мислене, насочен към младежи и възрастни

* Следващата седмица: за мечтата на цар Мидас, Дядо Коледа и родителските амбиции