0

М агерницата, както викат на манастирската кухня, винаги предлага интересни варианти за всякакви видове гозби – независимо дали са постни или блажни. Ето няколко, видени в ezine.bg.

Боб чорба

Продукти:

250 г зрял боб

150 г домати

50 г моркови

2-3 клонки джоджен

40 г целина

80 г лук

2 люти чушки – по желание

1/2 връзка магданоз

50 мл олио

6-8 скилидки чесън

Приготвяне:

Почистеният зрял боб се накисва в студена вода. След 12 часа сварява. Когато поомекне, се прибавят олиото, ситно нарязаният лук, нарязаните на кубчета моркови и целина. Към края на варенето се прибавят нарязаните люти пиперки, обелените и ситно нарязани домати и чесънът. Готовата чорба се подправя със ситно нарязан магданоз, джоджен и сол. Преди сервиране се прибавя оцет.

Супа от леща

Продукти:

1 и 1/2 ч.ч. леща

1 морков

1 резен целина

1 тънък стрък праз

1 домат

5 скилидки чесън

3 стръка суха чубрица

1 с.л. оцет

4 с.л. олио

сол

Приготвяне:

Заливаме със студена вода лещата и ситно нарязаните моркови, целина и праз и ги слагаме на котлона. Когато заври водата, добавяме обелените скилидки чесън и олиото. Преценяваме 10 минути преди окончателно да заври лещата и прибавяме нарязания на дребно домат, стритата чубрица и солта. Може да добавите и други подправки за супа от леща. Готовата манастирска чорба от леща със зеленчуци подправяме с оцета и можем да сервираме в купички.

Манастирска яхния

Продукти:

100 г лук

60 - 70 г целина

300 г арпаджик, ако няма – толкова кромид лук

150 - 200 г стерилизирани гъби

150 г ориз

200 г домати

100 г маслини

1 морков

олио

60 мл бяло вино

магданоз

сол

Приготвяне:

В мазнината се задушават до омекване лука, морковите, целината, нарязани на ситно. Прибавя се арпаджикът, изчистените от костилки и нарязани на четири по дължина маслини, гъбите и черният пипер. Зеленчуците се заливат с виното и малко топла вода, посолява се и се оставя да ври на тих огън. Когато зеленчуците омекнат, се прибавя оризът, а като поомекне и той, прибавяме доматите, нарязани на ситно. Ястието се изсипва в тавичка и се запича на фурна, докато остане на мазнина. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

Блажен гювеч с ориз

Продукти:

500 г свинско месо

1 глава лук

1 връзка зелен лук

100 мл червено вино

1 червена чушка

1 зелена чушка

250 г гъби

1 и 1/2 ч.ч. ориз

3 - 4 консервирани домати

сол

4 с.л. олио

1 ч.л. червен пипер

1/2 к.л. черен пипер

12 - 15 маслини

магданоз

Приготвяне:

Свинското месо се нарязва на парчета и слага в дълбок тиган да се задуши в малко мазнина. След като побелее, се прибавя нарязаният на дребно стар и пресен лук, а малко след това червеното вино. След като се поизпари виното, се прибавят нарязаните на кубчета чушки. След като омекнат, се прибавят почистените и нарязани на дребно гъби. След неколкократно разбъркване се добавя измитият ориз и половин чаена чаша вода. Гювечът се овкусява със сол, червен и черен пипер. Най-накрая се прибавят нарязаните домати и маслините към манастирския гювеч. Всичко се прехвърля в тава с капак. Наливат се още две и половина чаши вода, свинското с ориз се похлупва и поставя във фурната. Пече се на 200 градуса за около 50 минути или до готовност на ориза. Готовият манастирски гювеч с ориз се поръсва с нарязан на дребно пресен магданоз.