М агерницата, както викат на манастирската кухня, винаги предлага интересни варианти за всякакви видове гозби – независимо дали са постни или блажни. Ето няколко, видени в ezine.bg.
Боб чорба
Продукти:
250 г зрял боб
150 г домати
50 г моркови
2-3 клонки джоджен
40 г целина
80 г лук
2 люти чушки – по желание
1/2 връзка магданоз
50 мл олио
6-8 скилидки чесън
Приготвяне:
Почистеният зрял боб се накисва в студена вода. След 12 часа сварява. Когато поомекне, се прибавят олиото, ситно нарязаният лук, нарязаните на кубчета моркови и целина. Към края на варенето се прибавят нарязаните люти пиперки, обелените и ситно нарязани домати и чесънът. Готовата чорба се подправя със ситно нарязан магданоз, джоджен и сол. Преди сервиране се прибавя оцет.
Супа от леща
Продукти:
1 и 1/2 ч.ч. леща
1 морков
1 резен целина
1 тънък стрък праз
1 домат
5 скилидки чесън
3 стръка суха чубрица
1 с.л. оцет
4 с.л. олио
сол
Приготвяне:
Заливаме със студена вода лещата и ситно нарязаните моркови, целина и праз и ги слагаме на котлона. Когато заври водата, добавяме обелените скилидки чесън и олиото. Преценяваме 10 минути преди окончателно да заври лещата и прибавяме нарязания на дребно домат, стритата чубрица и солта. Може да добавите и други подправки за супа от леща. Готовата манастирска чорба от леща със зеленчуци подправяме с оцета и можем да сервираме в купички.
Манастирска яхния
Продукти:
100 г лук
60 - 70 г целина
300 г арпаджик, ако няма – толкова кромид лук
150 - 200 г стерилизирани гъби
150 г ориз
200 г домати
100 г маслини
1 морков
олио
60 мл бяло вино
магданоз
сол
Приготвяне:
В мазнината се задушават до омекване лука, морковите, целината, нарязани на ситно. Прибавя се арпаджикът, изчистените от костилки и нарязани на четири по дължина маслини, гъбите и черният пипер. Зеленчуците се заливат с виното и малко топла вода, посолява се и се оставя да ври на тих огън. Когато зеленчуците омекнат, се прибавя оризът, а като поомекне и той, прибавяме доматите, нарязани на ситно. Ястието се изсипва в тавичка и се запича на фурна, докато остане на мазнина. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.
Блажен гювеч с ориз
Продукти:
500 г свинско месо
1 глава лук
1 връзка зелен лук
100 мл червено вино
1 червена чушка
1 зелена чушка
250 г гъби
1 и 1/2 ч.ч. ориз
3 - 4 консервирани домати
сол
4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1/2 к.л. черен пипер
12 - 15 маслини
магданоз
Приготвяне:
Свинското месо се нарязва на парчета и слага в дълбок тиган да се задуши в малко мазнина. След като побелее, се прибавя нарязаният на дребно стар и пресен лук, а малко след това червеното вино. След като се поизпари виното, се прибавят нарязаните на кубчета чушки. След като омекнат, се прибавят почистените и нарязани на дребно гъби. След неколкократно разбъркване се добавя измитият ориз и половин чаена чаша вода. Гювечът се овкусява със сол, червен и черен пипер. Най-накрая се прибавят нарязаните домати и маслините към манастирския гювеч. Всичко се прехвърля в тава с капак. Наливат се още две и половина чаши вода, свинското с ориз се похлупва и поставя във фурната. Пече се на 200 градуса за около 50 минути или до готовност на ориза. Готовият манастирски гювеч с ориз се поръсва с нарязан на дребно пресен магданоз.