0

А ко искате да почувствате духа на Кипър, а не само да почивате в някой от скъпите хотели, може би е най-добре сами да организирате почивката си.

В първия случай туристическите агенции ще се погрижат добре за вас. Възможно е да ви предложат и местни екскурзии до знакови паметници от античността, средновековието и наши дни. Ще видите и мястото, където се е родила Афродита, богинята на любовта - до Пафос. Камъкът,  където се е любила с нейния любим пастир Адонис, когато е излизала от пяната на тюркоазените води на Средиземно море. Ако имате късмет да сте там през май, ще присъствате и на поне един от 100-те фестивала в планините на острова. В този случай обаче едва ли ще усетите страстния пулс на живот на местните хора, чиито лица са запазили изумителните черти на изображенията от Микена - древните гърци.

Улица от старата част на Никозия

 Улица от старата част на Никозия
Фейсбук, Андрей Андреев

Когато кацнеш през май през нощта на летището в Ларнака, ще те обгърне лепкавата и пълна с мирис на море влага на Средиземноморието. Най- омагьосващата гледка за хората по нашите ширини е, когато поемат по пътя към столицата Никозия. От тъмницата изникват бели къщи като от приказките, а пред тях, осветени от уличните лампи, греят оранжевите слънца на портокалите. През прозорците на колите нахлува неземно ухание на жасмин. Когато отвориш очи на другия ден, особено ако си в квартал Агланджа на Никозия, ще установиш, че повечето от къщите не са никак големи, със задължителни дървени капаци, оцветени в различни цветове, а върху покривите са накацали бойлери, които събират слънчевата топлина. До обяд кипърците са активни. На обяд като по команда всичко влиза на хладно и животът замира до 4 следобед. След това островитяните отново поемат за втората си работа, която продължава докъм 8-9 вечерта.

Така че, ако искате да разгледате старата част на столицата, най-добре е това да стане преди обяд, докато все още жегата е поносима. Още през май жените ходят със сандали и летни рокли, къси панталонки.   Зоната е пешеходна, атмосферата е характерна за Изтока, с много занаятчийски дюкянчета, аромат на подправки. Можете да пиете кафе на джезве, което там е гръцко, а не турско и има канелен цвят. Да се любувате на старите сгради, някои от които са от средновековието. Не очаквайте да видите зеленина. Най-много да се натъкнете на редица стърчащи палми или тук-там дръвчета с декоративни портокали, чиито плодове са нападали наоколо и никой не ги поглежда,  защото не се ядат.

Тота Кафкарадис -  с очилата, с приятели художници и театрали от Кипър и Севернотурската република се срещат на неутрална територия в средновековния Бюик хан.

 Тота Кафкарадис -  с очилата, с приятели художници и театрали от Кипър и Севернотурската република се срещат на неутрална територия в средновековния Бюик хан.
Фейсбук, Андрей Андреев

През деня дори столицата на Кипър не изглежда кой знае колко впечатляващо. Виждат се заведения, които в никакъв случай нямат помпозния и луксозен български вид. По улиците много често можеш са се натъкнеш на високи фурни. Оттам островитяните си вземат печено месо и сувлаки - късчета месо на шиш, увити в алуминиево фолио, за обяд у дома. Причината е, че на никого не му се готви в тази жега. Иначе, ако тръгнете по гости, бъдете сигурни, че всички ще ви гощават с печено пиле на фурна с картофи. Смята се за деликатес, защото тамошните картофи са много специални.

Вечерта обаче този притиснат от жегата свят изведнъж се преобразява. Улиците се превръщат в заведения. Собствениците им подреждат масите навсякъде по тротоарите.  Много бързо и сръчно ги почистват, поставят хартиени покривки, нахвърлят прибори пред всеки и застават в очакване. Обичайно се събират многолюдни компании, които се смеят, говорят високо, хранят се и спорят със страст. Разбира се, в повечето случаи за геополитика, за политика, за несправедливостта в живота и за театър и изкуство. Любовта е нещо, което се разбира от само себе си и няма какво толкова да се коментира. Кипърците са много семейни хора и това личи в бита им. 

Бюик хан е една от най-красивите стари сгради в Никозия от ХVI в.

 Бюик хан е една от най-красивите стари сгради в Никозия от ХVI в.
Фейсбук, Андрей Андреев

Тук е мястото да споменем, че думичката мезе в България има много по-различно значение от тази в Кипър.  Когато седнете на маса, може да си изберете нещо от менюто. То е на гръцки, английски и понякога на руски. Щом обаче се чуе думичката мезе, ще бъдете въвлечени в истинско кулинарно-театрално представление. Светкавично сервитьорът нахвърля на няколко места по дължина на масата - обикновено са събрани няколко една до друга, кошнички с ароматно изпечени питки. Появяват се изневиделица купи с различни видове салати. Междувременно се появяват чаши с питиета. Мастика, бяло вино, ракия. Тогава всички произнасят едновременно стинигиас (наздраве), чукват се, засмиват се. Купите със салати тръгват от ръка на ръка. Към масата вече препуска сервитьорът. С бясна скорост оставя други чинии с късчета ароматно печено халуми, сармички с лозови листа, последвани от пържена риба, печена скара, сувлаки. Това е моментът, в който повечето от присъстващите с пълна с наслада уста заявяват: “От утре съм на диета.” Но така е всяка вечер.

Къща с басейн на брега на морето 

 Къща с басейн на брега на морето 
Фейсбук, Андрей Андреев

България обучила техни артисти и историци

В Кипър има много силно българско лоби от местни интелектуалци. Това са хора, които през седемдесетте години са учили в българската Художествена академия, Софийския университет и др. Сред тях са известни художници, театрали, археолози. Практически, връщайки се в Кипър, те стават основният интелектуален потенциал на страната, която вече е разделена на Севернокипърската турска република и Кипър. Границата буквално минава през Никозия и още в началото на този век хората минаваха край буферната зона, охранявана от войници с автомати. Когато Турция окупира острова, взема най-красивата му част -  Фамагуста, и разделя цели семейства и квартали. Където гърци и турци дотогава са живели в мир и разбирателство. Това до днес е най-голямата драма за островитяните. Сред най-ярките духовни лидери на Кипър е семейство Тота и Костас Кафкарадис, които, след като се връщат в страната си, създават частна галерия, а по-късно и първия частен театър. В тази галерия кипърци правят изложби на много български художници, а дълги години в частния театър работеше като главен консултант българският актьор Светослав Пеев. До ден-днешен фамилия Кафкаридис събира български говорещите си сънародници на събития за 24 май.

Портокалово дръвче

 Портокалово дръвче
Фейсбук, Андрей Андреев

Гърци и турци се срещат в Бюик хан

Едно от най-вълнуващите събития за всеки жител на Никозия са срещите с роднини, приятели и някогашни съседи в Бюик хан в Никозия. Това е почти неутрално място, където турци и гърци сядат в някое от заведенията на средновековната крепост и си говорят, докато похапват. Мнозина от кипърците имат имоти в окупираната от Турция част и така научават новини за тях. Често хора на изкуството от двете страни на границата си уговарят съвместни проекти. Бюик хан е построен от турците, след като завоюват острова от венецианците, и е една от най-красивите и запазени от късното средновековие сгради там. В него има много антиквариати, магазини за изкуство, занаяти и местни храни.

Това са част от блюдата при поръчката мезе.

 Това са част от блюдата при поръчката мезе.
Фейсбук, Андрей Андреев

Афродита се ражда от пяната

Кипър може да се обиколи буквално за няколко часа с кола. Имайте предвид, че движението е ляво заради британското присъствие до втората половина на миналия век. По път за Пафос, където е родена Афродита, можете да минете през планините, където са били някогашните британски военни бази. Това са места, където има зеленина, както и лозя. В селата се продава от тяхното фермерско сирене халуми, което се прави с джоден, който действа разхлаждащо. По пътя има плажове, но там те не са с познатия за българите ситен пясък, а с камъни. В морето може да се плува километри навътре, тъй като не е така опасно като нашето. На мястото, където богинята на любовта се ражда от морската пяна, се чува тихият плисък на вълните на иначе спокойните морски води.