0

Л ятото е синоним на пътешествия. В последно време обаче задължително в раницата или куфара си трябва да сложим определени джаджи. Едни от тях попадат в графата жизнена необходимост, а други можем да използваме за забавление или снимки. Въобще диапазонът от устройствата е доста голям, като всичко зависи от интересите на човека. В следващите редове ви предлагаме микс между полезното и приятното при продуктите за отпускари.

Пауър банк

Външните батерии (пауър банк) отдавна не са глезотия. По правило те имат огромен капацитет и тяхната функция е да дават заряд на закъсали устройства. Например, ако сте насред някоя планина и вашето GPS устройство вземе, че изгасне, то именно тази джаджа може да спаси не само ваканцията ви, но и живота ви. В момента има доста модели на пазара, като наред с обективните критерии има и чисто субективни за дизайна и цвета. Пътешественици дават добри отзиви за „Енкър 525 Пауър Банк“ (Anker 525 Power Bank). Тя може да поддържа телефона ви и няколко други устройства заредени през цялата ви ваканция, което я прави една от най-важните джаджи за отпуската. Малката плочка има капацитет от 20 000 милиамперчаса (mAh), достатъчни за зареждане на Айфон 12 (iPhone 12) пет пъти. Има два порта за бързо зареждане. Светлинен ЛЕД индикатор показва оставащия капацитет на захранващата банка, така че да няма неприятни изненади, когато сте вдън горите тилилейски. Всички тези екстри излизат над стотарка в лева. Доста добър вариант са и батериите, които се зареждат със слънчева енергия. „Форсмартс Пауър Банк Титан Слим“ (4SMARTS Power Bank Titan Slim 20000 mAh) за около 100 лева е не само соларна, но и удароустойчива външна батерия с безжично зареждане, няколко USB порта. Има си и фенер, идеален за къмпингуване, както и SOS функция. Ако търсите по-бюджетен вариант, то „Шаоми 20800 mAh“ (Xiaomi) би бил право в целта с цената си от 35 лв.

Сървайвър

Ако сте фенове на летните приключения на открито, то няма как да минете без смарт часовник. Най-прецизните устройства в класа са дело на „Гармин“ (Garmin), „Сунто“ (Suunto ), но и тези на „Епъл“ (Apple) и „Самсунг“ (Samsung) не се справят никак лошо. Почти всички умни часовници вече като милосърдна сестра следят здравния ни статус или като планински водач ни пазят, че да не изгубим правилния път в непознат район. „Гармин Инстинкт Тундра“ (Garmin Instinct Tundra) е нелош бюджетен вариант (около 550 лв.) в класа на сървайвър машинките. Часовникът е конструиран съгласно щатския военния стандарт 810G за топлина, ударо- и водоустойчивост. Вграденият 3-осен компас и барометричният алтиметър плюс множество глобални навигационни спътникови системи (GPS, GLONASS и Galileo) следят терена, за да не се изгубите.

Японската „Джи Шок“ серия (G-Shock) на „Касио“ (Casio), славеща се със здравината си, също вече включва умни часовници. Моделът G-Shock GBD-H1000 си има соларна батерия и независими бордови сензори като барометър, алтиметър и термометър. Цените на продукта у нас започват от 780 лева.

Челници

Когато човек тръгва на път, челникът също е задължителен. Предимствата пред фенерчетата тук са доста, но сред основните е, че този вид джаджи дават свобода на ръцете и са доста по-леки и здрави. Повечето от моделите имат няколко режима на осветяване в зависимост от терена. По-евтините не са защитени от вода, но онези над 50 лева си имат и има аква протекция. Тя може да варира от издържане на една силна лятна буря до потапяне до 1-2 под вода.

Дронът също често попада в класациите за летни джаджи. Те варират в голям ценови диапазон от 50 лева до 3000 и нагоре. В случай че сте фенове на въздушната фотография, то отделете поне хилядарка за по-надеждна машина. „Ди Джей Ай Мини 2“ (DJI Mini 2) се откроява със специфични функции, които го правят идеален за пътуване. Независимо дали сте начинаещ или опитен пилот на дрон, моделът предлага най-добрия баланс от функции, размер и цена. Той е невероятно малък и компактен и тежи само 249 грама, което означава, че няма да имате нужда от лиценз, за да летите с него в повечето страни. Освен това заема по-малко място в багажа, когато е сгънат. Голяма екстра е, че в този ценови диапазон той поддържа 4К видеозапис, работи безшумно, така че няма да дразните другите хора, наслаждаващи се на почивката си. Работи до 30 минути, а когато батерията му се изтощи, има функция да се завърне сам обратно. Сред екстрите може да се добави устойчивост на вятър от 5-а степен, с която може да се качи на 4000 м височина, мощен зум при снимане, 10 км обхват, стабилизация на изображението и лесно за използване приложение.

Устройства гонят комарите

Комарите определено могат да скапят отпуската в дори в най-райското кътче. За щастие вече има доста инженерни решения срещу летящите вампири. Едно от тях е дело на китайците от „Шаоми“ - (Xiaomi Mijia). В него се влагат таблетки, като принципът на разпръскване на активното вещество е чрез вентилатор, а не чрез нагряване. Таблетката е включена в комплекта, като една осигурява защита от близо три месеца.

Но арсеналът срещу вредителите е доста широк. Има джаджи, които използват ултравиолетова светлина, електрически заряд и ултразвукoви вълни.