0

Е дин от най-малките молитвеници в света (и една от най-малките книги въобще) беше продаден на търг в Брюксел за 4200 евро (3500 британски лири). Артефактът е голям колкото върха на пръст и съдържа Господнята молитва „Отче наш“ на 7 езика: холандски,  английски, американски английски, френски, немски, испански и шведски. Въпреки че книгата е с размер едва 5 мм на 5 мм, има и красива кожена подвързия със златно разпятие отпред. Уникалният молитвеник бе оценен между 1000 и 1500 евро, но анонимен купувач го грабна на аукциона в Брюксел за 4200 евро (заедно с разходите). Водещият наддаването Анри Годс коментира следното: „Печатният текст е толкова дребен, че не можете да го прочетете с просто око. За това ще имате нужда от силна лупа.

Според присъстващи това е може би най-малкият молитвеник в света. Той носи заглавието „Отче наш“. Издаден е през 1952 г. от музея „Гутенберг“ в Майнц, Германия. Книгата е била част от инициатива за набиране на средства за реконструкцията на сградата  след Втората световна война. Институцията е един от най-старите печатни музеи в света, кръстен на Йоханес Гутенберг, който е пионер в механичното книгопечатане в Европа през XV век. Микромолитвеникът се пази в частна колекция от десетки години, като е съхраняван в кутия за бижута, сякаш е скъпоценен камък. Новият собственик на артефакта може дори да го вложи в прозрачно бижу и да го носи на врата си. Книгата се продаваше заедно с металните печатарски плаки, използвани за направата й.  

От Библията на Гутенберг са оцелели само 21 екземпляра.

 От Библията на Гутенберг са оцелели само 21 екземпляра.

Издаването на миниатюрни книги има дълга история. В миналото са се използвали от пътешественици, които са ги зашивали за дрехите като талисмани. В тази роля влизали и микротекстове, молитви дори на арабски език, като защита по време на път. В началото те са се писали на ръка, но в Европа от XVI век започват да навлизат и печатните амулети и талисмани. Всъщност са се печатали всякакви микротекстове в опит на печатарите да достигнат лимита на новата в онези дни технология. Най-ранните опити за създаване на миникниги са от  Месопотамия, датиращи от 2325 г. пр. Хр. Там са се писали свещени текстове, използвани като талисмани. Иначе за най-ценна книга в света се счита Библията на Гутенберг. Тя е първата отпечатана книга в света през 1455 г.

Най-голямата книга в света

 Най-голямата книга в света

Проповед на Мохамед e най-голямата книга в света

В Книгата с рекордите на Гинес като най-голяма книга в света през 2012 г. е вписана последната проповед на пророка Мохамед. Книгата е създадена в Дубай и е с размери 5 м на 8,6 метра и тежи 1500 кг. Най-малката книга в света, призната от Гинес, пък е озаглавена „Тини Тед от град Ряпа“. Тя е истинско чудо с размери от 0, 07 мм на 0,10 мм. Буквите са издълбани с помощта на лазер в 30 микротаблетки върху полирано парче монокристален силиций. Историята е написана от Малкълм Дъглас Чаплин и е басня за победата на Тини Тед в състезанието за ряпа на годишния окръжен панаир. За да може да се прочете обаче, е необходим електронен микроскоп.