0

П ролетта е вече в разгара си и отдавна очаквахме времето да прекарваме повече време на открито. Това обаче ни излага повече на слънце, което директно оказва влияние върху кожата ни. Излагането на UV лъчи без необходимата защита увеличава риска от изгаряне. Затова трябва да полагаме необходимата защита, преди да излезем на разходка в парка или пък на излет в планината.

Според проучвания едва 10% от хората поставят ежедневно слънцезащитен продукт. От тях само 3% са мъже. Слънцезащитата трябва да бъде ежедневна и трябва да бъде нанасяна няколко пъти през деня. Затова според дерматолозите трябва да нанасяме предпазни продукти в 9, 12 и 15 часа. Съветът на специалистите е все пак да се доверяваме на проверени марки и сертифицирани аптеки. Там вероятността да попаднем на фалшив продукт е минимална.

Дерматолозите обаче коментират, че масово хората поставят твърде малко количество от съответния продукт - около половин чаена лъжичка слънцезащитен крем е количеството, което трябва да се постави на лице и шия. 8-9 чаени лъжички пък е количеството за цяло тяло - това е 1/3 от тубата. Почти никой обаче не употребявал такова количество. За да си доставим пък пълна слънчева защита, трябва да заложим на три стъпки - ексфолация, хидратация и слънцезащитен крем.


Най-чувствителните части на кожата ни - разбира се, и по-податливи на UV увреждане - твърде често се пренебрегват от нас. Препоръчително е да предпазвате устните си с балсам, особено ако сте на пряко слънце.

Излагането на слънчевите лъчи обаче може да доведе и до алергия или т.нар. соларна уртикария. В практиката слънчева алергия хората наричат т.нар. полиморфна слънчева ерупция. Това е различен вид обрив, който може да се провокира от слънцето. Затова наистина сезонът е характерен за прояви на това състояние. Човек, който е склонен да развива такава реакция, проявява симптоми още в началото на слънчевия сезон, когато се разсъблече и покаже по-голяма част от кожата си на слънчеви лъчи.

Симптомите обикновено са обрив, съпроводен със сърбеж. Може да се прояви с най-различни обривни единици – еритем, макули, папули и други, които понякога протичат с корички и остатъчни пигментации. Предпазването за щастие е сравнително лесно. Пациентите, които знаят, че са склонни да проявяват такава реакция в началото на сезона, отново трябва да използват подходящ слънцезащитен фактор и по този начин може да предотвратят появата на обрив. Като слънчева алергия обаче могат да се разглеждат и друг вид обриви, които са в хода на редица други заболявания.

Често обаче пациенти смятат, че обривът им се дължи на слънчева алергия. И често това няма нищо общо със слънцето и не е алергия. Най-общо казано слънчевата алергия обединява различни реакции, които могат да се влошават от слънцето. Той е фактор, който може да влияе на всеки един обрив.

За да защитим кожата си, могат да ни бъдат полезни и някои масла. Кокосовото масло е широко използвано в източните култури за грижа за кожата. Освен полезна мазнина за готвене, то подхранва и защитава кожата. Слънцезащитният му фактор е едва 8, но всички други негови предимства го правят предпочитан избор за домашна козметика. Любопитен факт е, че нанесено на кожата, успява да стигне до по-дълбоките й слоеве и да я хидратира цялостно.

Заложете не бета-каротина

Маслото от морковено семе е ефикасно в защитата от слънчевите лъчи. Тя е равна на фактор 38-40. Маслото от морковено семе съдържа бета-каротин, който е отговорен за оранжевия цвят на морковите. Често пъти маслото от морковено семе се смесва с друго естествено масло по ваш избор, тъй като е твърде концентрирано.

Бадемовото масло пък се използва често за подхранване на косата, кожата и ноктите. Освен това може да защитава кожата ви от слънчевите лъчи. Защитата му се равнява на козметика със SPF фактор 6. Бадемовото масло съдържа витамин Е, който се грижи за младия вид и здравето на кожата.

Носете шапка и очила

Шапката ще бъде от особена нужда стане ли въпрос за излагане под слънчева светлина. Тя защитава не само лицето, но предпазва и главата ви. Тя винаги трябва да бъде покрита, тъй като кожата на нея е много чувствителна и лесно изгаря. Слънчевите очила също са задължителни през лятото. Зрението е едно от основните ни сетива, а всеизвестен факт е, че слънчевите лъчи причиняват дискомфорт и умора на очите. Независимо дали сте на планина или на плаж, слънчевите очила не трябва да са просто аксесоар, а задължителна част от вашия багаж.