0

Н ай-много случаи на варицела има зимата и пролетта. Това обясни пред „Телеграф“ директорът на Националния центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„Няма изяснени фактори обаче за пика сега. Инфекциозните заболявания имат спад и възход. Причината е, че когато се натрупва неимунно население, вирусът намира подходящи условия за развитие, за да се разпространява. Тъй като бяха отменени всички мерки, отпадна изискването за дистанция и се появиха благоприятни условия за появата им. Това важи не само за грип и ковид, но и за варицелата“, каза проф. Христова.

В момента лекари отчитат бум на случаите на шарка, особено на варицела. Според данните през третата седмица на януари има 1050 случая, като от началото на годината са регистрирани близо 4000, което е четворен скок за година. Пик беше отбелязан не само в столицата, но и в Стара Загора. В Града на липите са регистрирани 260 заразени.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, причинено от вируса на варицела - зостер. То се проявява с висока температура и генерализиран обрив по тялото. Трябва да се знае, че инфектираният е заразен за околните още 1-2 дни преди появата на обрива и през целия период, в който има кожен обрив. Това е приблизително 10 дни след появата на първата обривна вълна.

Симптоми

Предобривният период продължава около 2 дни. При него заразеният може да изпитва неразположение, липса на апетит, умора, треска и дори главоболие. Тогава при около 75% от случаите може да преминат с температура до 38-38,5 градуса. По-малките деца дори може да нямат тези симптоми и заболяването да протече директно с обрив.
Обривният период се характеризира с появата на розови или червени петна, с диаметър 2-6 мм по гърдите, след това по лицето и крайниците, в окосмената кожа на главата и при по-тежки форми дори в устната кухина, в очите и др. За няколко часа петната изпъкват на повърхността на кожата и след това се превръщат в 3-5 мм мехурчета. Те съдържат бистра течност, която наподобява капки роса. Тези мехурчета се пукат лесно, понякога само с леко натискане и предизвикват сърбеж. Обикновено се появяват на 3-4 пристъпа на всеки 2-3 дни и са предшествани от леко повишаване на температурата. След 4-6 дни мехурчетата се изравняват и образуват коричка, която спонтанно отпада за около 10 дни.

Дискомфорт

Обривът при варицелата е придружен от дискомфорт и сърбеж, мехурите, спукани от почесване, могат да оставят белези по кожата.

Лека форма

Леката форма на заболяването се характеризира с няколко обривни елемента

Тежката форма протича с умора, висока температура и интензивен обрив

Усложнения

Вторична бактериална инфекция на мехурчетата

Остър ларингит

Остър отит

Пневмония, бронхопневмония

Енцефалит (с честота 1 на 10 000 случая)

Менингит

Сепсис

Възрастни хора, които не са боледували, също могат да се заразят с варицела. Докато при децата тя протича по-леко, то при възрастните има по-тежки симптоми и риск от усложнения.

Лечението - в домашни условия

Варицелата обикновено се лекува в домашни условия, като само тежките случаи се лекуват в болница. Необходима е строга хигиена на кожата в областта на обривите, за да се избегне вторична бактериална инфекция. Добре е децата да не пипат мехурчетата, за да не се спукат.

За да се облекчат симптомите, е препоръчително да се консумират повече плодове и зеленчуци, за да се повиши имунитетът, повече почивка, както и добра хидратация.

За успокояване на сърбежа винаги може да се приложи някакъв ментолов разтвор. В случай на засилване на дискомфорта, антихистаминовите лекарства могат да бъдат от полза, които са добре известни при лечението на алергии.

Ваксината все още извън задължителния календар

Ваксината срещу варицела е част от препоръчителния ни имунизационен календар от началото на 2020 г. Много педиатри я препоръчват на своите пациенти, тъй като тя е ефективна, а страничните й ефекти са съпоставими като честота и тежест с тези на вече познатите ни ваксини от календара. Въпреки драстичния скок на случаите от миналата година все още не е прието да е част от задължителния имунизационен календар.