0

О бщопрактикуващите лекари предлагат да се осигури един ден платен отпуск за годишния профилактичен преглед на хората. Те определят и като погрешна стъпка предложението за диференцираното заплащане на профилактичните прегледи на здравноосигурените над 18-годишна възраст. Тази позиция е изразена в писмо на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България до медиите.

Те са против предложението за извършена профилактика на до 46 процента от здравноосигурените над 18 г. в пациентската листа, цената на извършените годишни профилактични прегледи да е 20 лв.; за извършена профилактика на над 46 на сто до 60 на сто от здравноосигурените - цената на извършените годишни профилактични прегледи да е 25 лв.; а за извършена профилактика на над 60 процента от хората в листите над 18 г. - цената на извършените годишни профилактични прегледи да е 26 лв.

Този подход се налага с единствен мотив – повишаване броя на обхванатите с профилактичен преглед, посочват от сдружението. 

Според джипитата не е правилно стойността на един определен вид преглед, който съдържа определени елементи, да бъде променяна в зависимост от броя на реализираните прегледи от този вид. Поставянето на норматив, който не зависи единствено и само от изпълнителя, не е начин за стимулиране на увеличаване на този брой, смятат те. В писмото се отбелязва, че възможностите на всеки един лекар са различни, като по-малкият брой прегледи в никакъв случай не означавал по-лошо качество на предоставената на здравноосигурени дейност, както и обратното.

Лекарите отбелязват, че медицинските дейности са резултат от взаимодействието между тях и пациентите. Те предлагат чрез средствата за масова информация пациентите да бъдат постоянно информирани за възможността да преминат профилактичен преглед, както и за неговото съдържание.

Според общопрактикуващите лекари е важно да се обяснява, че този преглед е различен от прегледа по месторабота, организиран от Службите по Трудова медицина, както и да се припомня непрекъснато и за задължението, което има всеки гражданин според Закона за здравето и Закона за здравното осигуряване да премине този профилактичен преглед и санкциите, на които подлежи при неизпълнение. Рационално било да се обсъдят и стимулиращи и улесняващи фактори за провеждане на годишния профилактичен преглед, например осигуряване на един ден платен отпуск от работодателя в деня на профилактичния преглед.

„Не разполагаме с достатъчно възможности да задължим гражданите да ни посетят, което е друга основателна причина да считаме, че новите налагани мерки не съответстват на обявения мотив и просто е начин да се постави начало на една порочна практика на манипулация на стойността и резултатите от дейността на лекарския труд, дори това в момента да се прави с добри намерения“, се посочва в писмото.