П редстои да бъде направен публичен регистър на разрешителните за лов. Това заяви шефът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев по време на днешното му изслушване в Народното събрание.

Предстои да бъде направен публичен регистър на разрешителните за лов. Това заяви шефът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев по време на днешното му изслушване в Народното събрание.

Дунчев обясни, че разрешителните ще станат дигитални и ще има яснота за отстреляния дивеч, както и фоторегистър. Към момента се чака финансиране на проекта от Министерството на финансите.

Той посочи още, че идната седмица предстои и проверка в ДЛС “Паламара” край Шумен. Въпросът беше повдигнат от лидерката на “Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова. Тя алармира, че няколко стопанства, сред които и “Паламара”, били напълно феодализирани и достъпът на обикновените граждани до тях е невъзможен.

Същевременно малко по-рано днес от ведомството съобщиха, че започват кадрова реформа за по-добро опазване на горите. При направени проверки на терен са открити съществени разлики между ситуацията на място и отчетената ефективност от горските инспектори към Регионална дирекция по горите (РДГ).

„При докладвани 2 нарушения на всеки 100 проверки от нашите служители, на терен ние установяваме по 2 нарушения на всеки 4-5 проверки. Над 30% е ефективността и от проверките по сигнали в гражданската платформа „Защити гората“. Това показва необходимост от решителни мерки тази статистика да се промени“, категоричен е Дунчев.

На първо място се спират всички назначения в системата на Агенцията по горите, докато се прецени оптималният състав и се повиши ефективността му. Ще бъдат въведени изисквания за по-висок образователен ценз и ще се гарантира по-добро заплащане. 

Изготвени са критерии за оценка на работата на горските инспектори, които включват нивото на компетентност, броя направени проверки и актове, предотвратени нарушения в горските територии. 

„Ще бъдем безкомпромисни към проявите на занижена дисциплина, за което вече търсим отговорност и от регионалните директори, допуснали занижен контрол на работата на своите служители – например в дирекциите в Пазарджик, Кърджали, Велико Търново и други“, допълва Дунчев. 

Новите мерки включват и създаването на звено за ведомствен контрол и допълването на двете специализирани звена към ИАГ с още един екип от РДГ.