0

С амо до момента от Македония у нас са внесени 16-17 хиляди агнета. Ако не се вземат мерки за контрол по границата, ще затворим ГКПП Кулата на 30 март. Това обяви пред „Телеграф“ съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Очаква се по Великден и Гергьовден у нас да бъдат консумирани 400-500 хиляди агнета. Това е традиционният брой всяка година, като около тези два празника се реализира 95% от консумацията на агнешко за годината.

Миналата година обаче над 20 000 агнета са останали непродадени от производителите заради вноса от Македония.

Тази година този внос може да бъде в двоен и троен размер. И непродадените животни да достигнат 50 000, което ще причини големи загуби на фермерите, тревожат се овцевъдите.

Контрол

Те настояват за засилен контрол по границата с Гърция, откъдето влиза македонското агнешко. Исканията им ще бъдат обсъдени днес в Министерството на земеделието.

Месото от Македония е по-евтино с 30-40%, или с 4-5 лв. на килограм. Това насърчава нелоялни практики, като например вносните агнета да се продават за български, независимо че са с червен печат, а родните - със син.

Най-лесно е да се продават котлетите като български, защото печатите са върху бутовете и плешките.

Пратили сме писмо до министерството да се вземат стриктни мерки за проверки по границите за салмонела, за използване на ваксини и забранени фуражни компоненти, обясни Караколев.

Оферти

Македонските агнета се оферират на цена 13-14 лева за кг без ДДС, докато българските започват от 18-19 лв.

Цената на дребно на родните мръвки по магазините тази година се очаква да бъде почти без промяна спрямо миналата - 24-28 лева за кг. Македонското агнешко е по-евтино, тъй като при съседите не са задължителни много от изискванията, които има в ЕС.

„Не че става въпрос за опасно производство, но в ЕС например са забранени голяма гама от ваксини, а в Македония това не е така. Забранени са и някои фуражи като трупното брашно, докато в съседката ни то е разрешено. Ние спазваме и редица регулации относно животновъдните обекти, каквито в Македония липсват“, обясни Симеон Караколев.

Македонското агнешко се реализира през част от веригите и други видове търговски обекти. В търговията с вносни мръвки са се намесили дори кланици, които се явяват и търговци.