0

М инистърът на финансите Асен Василев представи пред журналисти проекта на бюджет за 2023 година, в който са заложени мерки, за да бъде намален дефицитът до 3%, като в същото време не се ограничават социалните плащания. Във входирания в НС проект на служебното правителство е предложен дефицит от 6,4%. 

 

"Гарантираме, че инвестициите няма да бъдат засегнати и имаме гаранция за високата събираемост на данъците", заяви вчера министър Василев по време на Софийския икономически форум, цитиран в съобщение на МФ. Днес министърът каза, че бюджетът е подготвен по начин, че да спести колкото се може повече сътресения за гражданите и за бизнеса.

В представянето пред медиите Василев наблегна на разликите между неговия проект за бюджет и този, предложен от служебния министър на финансите Росица Велкова. 

Бюджет 2023 е разработен при параметри в рамките на Маастрихтските критерии, с което правителството изпълнява един от основните си приоритети да осигури на държавата редовен бюджет за 2023 г. с дефицит до 3% от БВП на начислена основа, при допускания да не се увеличават данъците и да не се ограничават социалните плащания, се посочва в съобщение на министерството.

При касова основа бюджетният дефицит е планиран на 2,5%, като разликата Василев обясни с очакваните пари от Плана за възстановяване и устойчивост.

Макроикономическата прогноза на МФ предвижда през 2023 г. растеж на БВП от 1,8 на сто и достигане на размер от 184,5 млрд. лв. През 2024 г. растежът на БВП ще се ускори до 3,3 на сто, а през 2025 г. се очаква да бъде 3,2 на сто.

Очакванията са в края на 2023 г. инфлацията да се понижи до 5,6 на сто, като средногодишната да бъде 8,7 на сто.

 За 2024 г. прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като в края на годината достигне 3,2 на сто, при средногодишен темп 3,8 на сто. През 2025 г. средногодишната инфлация ще продължи да се забавя - до 2,8 процента. Цените на енергийните стоки ще бележат спад до края на прогнозния хоризонт. 

Парите по конкретни пера

Напълно е осигурено увеличението на пенсиите с 12 процента от 1 юли. Има пари учителските заплати да са 125 процента от средната работна заплата. Увеличават се парите и за други социални разходи като повишаването на размера на минималната работна заплата от 710 на 780 лева, както и за разходите, свързани с линията на бедност, която става 504 лева месечно, каза Василев.

Осигурени са увеличения на парите за медицинските сестри и лекарите. Дават се пари за превенция и медикодиагностични дейности, за да няма ограничения в медицинските направления.

Дългосрочните политики, като например минималната заплата да достигне 50 процента от средната, са заложени в средносрочната програма на МФ, каза министърът.

В областта на отбраната са заложени разходи от 1,88 процента от БВП за 2023 г. и от 2,0 на сто от БВП за догодина.