0

З аплатите на ракетоносците в Изпълнителната агенция „Борба с градушките“  е 786 лв. Средното възнаграждение на метеоролози и техници в агенцията пък е 1000-1050 лв. Това са едни от най-ниско платените държавни служители, стана ясно на дискусионен форум, организиран от КНСБ. 

Обсъждането бе по повод на проектобюджет 2023 г. и готвените промени във възнагражденията.

Инспекторите в ТОЛ системата вземат 1300 лв. за 12-часови смени.

 Инспекторите в ТОЛ системата вземат 1300 лв. за 12-часови смени.
БГНЕС

Чиновници

Мизерни суми вземат и служителите в „Напоителни системи“, ИАРА и други институции в сферата на земеделието. Хронично недофинансирана е Селскостопанската академия. Там лаборантите получават под 1000 лв. „Когато минималната заплата стане 1000 лв., всички учени в академията ще се окаже, че работят на минимална“, коментира доц. Емил Димитров от синдикалната организация в сектор „Земеделие“.

От текучество на кадри се оплакаха от Държавна агенция „Архиви“. В страната работели общо 310 души. И от НОИ се жалваха, че средната заплата е 1400 лв., а в последните две години преизчисляват пенсии по няколко пъти в годината. В НАП и митниците пък заплатите не са мръднали от 2020 г., а те събират парите за държавната хазна. Работници в „Пътно дело“ – ТОЛ системата, пък вземат 1300 лв., а инспектират шосетата с 12-часови смени. Там се готвят за стачка.

Образование

Заплатата на учителите да е 125% от средната, настоява Синдикатът на българските учители и е готов да защити и поисканите над 1,5 млрд. лв. в бюджета за 2024 г. Във висшето образование се радват и на малката стъпка, че възнагражденията на академичните преподаватели в новия бюджет са на отделен ред. Доц. Лиляна Вълчева обаче посочи, че служебният просветен министър е върнал 45 млн. лева в държавния бюджет, а работещите в студентските столове и общежития останали 4 месеца без заплати. В Бюджет 2023 трябва да се осигури 10-процентно увеличение на възнагражденията в обществения сектор, които да компенсират инфлацията през последните две години, категоричен е президентът на синдиката Пламен Димитров. Данните сочат, че частният сектор е компенсирал малко по-добре работниците си заради скока на цените. В оръжейните заводи например заплатите скочили с 60-70 на сто.