0

Б ъдещ завод за водород заплашва да изпие водата на няколко села в известен със сухотата си район в община Костинброд. Пряко засегнати са жителите на населените места Беледие хан и Богьовци, а потенциална опасност има и за по-големи селища като Безден и Петърч, разкриха пред „Телеграф“ местните.

НА СУХО: Водата от язовирите се краде!

ВОДНАТА КРИЗА: Над 300 селища у нас са на режим! (ВИДЕО)

ВОДНАТА КРИЗА: Невиждани от 90 години горещини са виновни за сушата

НА ФОНА НА ВОДНАТА КРИЗА: Магистралният водопровод до 2 областни града пробит от година!

Хората в Беледие хан са лишени дори от нормално питейно водоснабдяване, а общината продължава да бави проект за пускането в експлоатация на изградена с частни инвестиции водопроводна мрежа.

Скандално

За сметка на това обаче се бърза с разрешаването за строеж на огромен завод за водород, който освен че ще изпие и малкото водни залежи, заплашва и екологичното равновесие в близката до София община Костинброд. Хората са притискани от местната управа да приемат плановете на общината за „Изграждане на фотоволтаична централа и завод за производство на зелен водород" в имоти в землището на с. Богьовци, община Костинброд, които реално ще източат и малкото налична вода в региона.

Проверка на „Телеграф“ установи, че с пет становища за допустимост се е произнесъл директорът на Басейнова дирекция „Дунавски район“. Скандалното е, че за производството на зелен водород в планираната фабрика ще са необходими огромни количества вода по 12 литра в секунда и на електроенергия, която чрез електролизатор ще разделя водната молекула на кислород и водород. Хората се притесняват с основание, че предвидените дълбоки сондажи за осигуряване на вода за завода ще изтеглят подпочвените води и те ще изпаднат в още по-страшно от сегашното безводие. В инвестиционното намерение има два водоизточника. Единият е определен като каптаж от автора на инвестиционното предложение, в който проверка, предизвикана от местните, не открива и капка вода, а другият е сондаж, направен на самия терен на завода за водород, съвсем близко до къщите на местното население, който може да спре неговата вода.

Одобрение

Становищата на Басейновата дирекция са направени въз основа на информацията, че вода „за обекта ще се осигурява чрез съществуващ каптаж в местността Беледие хан и чрез нови водовземни съоръжения“, обясняват от екоминистерството в отговора си до в. „Телеграф“. Каптаж обаче няма, а реално едно старо водохранилище, което никога не е било пълнено с вода. И в двата случая водовземането подлежи на разрешителен режим по реда на Закона за водите. Според неговите разпоредби приоритетни са исканията за питейно-битово водоснабдяване пред всички останали заявени искания за водовземане, обясниха от МОСВ. От ведомството успокояват, че ще съобразят дали инвестицията съответства на нуждите на населението от района на водовземането, от наличните водни ресурси по количество и качество.

Свободните водни количества се преценяват на етап заявление за издаване на разрешително за водовземане от подземни води. Местните жители се надяват на коректна преценка на водните специалисти от държавната институция. Към момента РИОСВ-София още не е одобрила реализацията на предложената инвестиция. В нея е включено и изграждане на фотоволтаична централа, която попада в защитени зони по „Натура 2000“. Затова екоинспекцията ще изиска от възложителя допълнително информация и документация.