0

В ицепремиерът Корнелия Нинова се похвали на личния си профил в социалната мрежа Фейсбук, че хлябът е поевтинял с 20% заради нулевата ставка ДДС, въпреки че законът за промените в държавния бюджет още не е обнародван. Тя публикува снимка с насъщния на цени между 1,35 лв. до 1,79 лв. опаковката.

Ставки

Ето и текста, който вицепремиерът пусна към самата снимка, който „Телеграф“ взе от профила й. „Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното. Предложените мерки дадоха ефект. Още на първи юли големите търговски вериги започнаха да сменят етикетите с нови на по-ниска цена.

Намаляването цената на хляба беше наш ангажимент към хората и производителите, който изпълнихме. Наредих проверки на Комисията за защита на потребителите. Те потвърждават, че са обявени намаления на цените в големите вериги, като съобщенията за това в търговските обекти са коректни и отговарят на изискванията на закона.

С това изпреварващо влизането в сила на закона действие търговците показват, че имат волята да изпълнят поетия при представянето на мярката ангажимент за намаляване на цените“, отбеляза Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. В тази тежка социално-икономическа ситуация основният ни приоритет е грижата за хората.

На място

Проверка на „Телеграф“ обаче установи точно обратното на твърденията на госпожа Корнелия Нинова. Посещение в две търговски вериги в столицата показват, че цените на хляба не са мръднали и със стотинка надолу. Касиерите и консултант търговците на място заявиха, че въобще не знаят да са намалени цените. На молбата да маркираме хляб, за да видим колко ще е ДДС, те отговориха, че няма смисъл, защото данъкът няма да се изпише на касовата бележка. И вчера най-търсеният хляб струваше 2,49 лв. за опаковка (нарязан).

Интересни са коментарите под поста на вицепремиера. Повечето от хората й обясняват, че става дума за хляб, който е с изтичащ срок на годност, защото етикетът е червен. Други твърдят, че от 1 юли хлябът се е увеличил, а трети заключават, че „само с хляб живее ли се“.