0

Щ е летим с балон над спиращи дъха гледки, сред звуците на гайди и апетитния аромат на чевермета за Гергьовден край поляните на Петропавловския манастир в Лясковец. Край великотърновското градче за 11-и пореден път от 6 до 8 май ще се проведе най-големият национален събор на овцевъдите в България. Очаква се тази година на него да присъстват над 300 000 любители на автентичните кулинарни традиции и родния фолклор. Организатори са Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и фондацията „Наследство в бъдещето“ със съдействието на земеделското министерство.

Деликатеси

На събора ще дойдат повече от 30 производители на фермерски деликатеси и ще бъдат представени близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета, коне и магарета. Фермерите ще демонстрират как се прави сирене и кашкавал, ще има конкурси и любопитни състезания. Ще се леят домашна ракия и бутиково вино. Посетителите ще имат възможност да опитат натурални и бутикови месни и млечни деликатеси родно производство. Ще има чевермета, топли, приготвени на място тестени изделия по стари автентични рецепти, домашни сладка от сочни плодове, родопски пататници и ароматни зелеви сармички, изтъкнаха организаторите.

Атракции

Сред най-големите атракции на събора ще е възможността да полетим с балон с горещ въздух. Записванията за панорамните издигания ще се правят на място, като цената е 35 лв. за дете и 50 лв. за възрастен. Вечерните полети обещават да са много вълнуващи, защото балонът ще е осветен отвътре, разказаха от овцевъдната асоциация. Над 2500 изпълнители ще представят традиционен български фолклор на две открити сцени по време на съпътстващия фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Самодейците ще покажат различни обреди, свързани с гергьовденските традиции и поминъка на овчарите. Предвидени са хоротеки и празнични концерти. На 6 май вечерта на сцената ще свири оркестър „101 каба гайди“, а на следващата ще пее Мария Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. Финалната хороводна програма ще е с оркестър „Орфей“.

Шампиони

Шампиони по производството на млечни деликатеси специално ще дойдат на събора, за да представят качеството им. Ще има конкурси за най-хубаво сирене и кашкавал, ще бъде избран и най-оригиналният продукт от овче и козе мляко. Те ще бъдат анонимно оценявани за плътност, структура, цвят, масленост и вкус от експертно жури.
За първи път ще се проведе конкурс за най-дългокосместа овца. В надпреварата ще участват животни от породата калоферска дългокосместа, които впечатляват с вълната си, подчертаха организаторите

Ще има и състезание за коне тежковози, за ръчно доене и стригане на овце. Собственикът на най-тежкия коч ще получи 1000 лв. награда. Организаторите припомниха, че мината година купата е отнесло 170-килограмово животно.

И допълниха, че и тази година се очаква голям интерес към събора, както е било и на миналите му издания. Преди специално за него у нас са пристигали гости от Испания, Франция, Грузия, Армения, Турция, Румъния и др.

Търсят майстор за обезкостяване

Майсторът, който успее най-умело да обезкости агне, ще получи специална награда, съобщиха от асоциацията на овцевъдите. Надпреварата ще започне точно в 12.00 ч. на 6 май в кулинарната зона на събора и в нея ще може да се включи всеки желаещ, който умее да разфасова месо.
Миналата година наравно с мъжете в конкурса се включиха и жени, които под горещите аплодисменти на публиката, показаха завидни умения.
Записването за участие е на място, непосредствено преди състезанието, като единственото условие е да се ползва собствен нож. За определяне на победителите ще е важна скоростта и прецизността, обясниха организаторите.
Веднага след състезанието крехките агнешки мръвки ще бъдат вложени в голям гергьовски курбан.

Пелин ще се лее на седянки

Самодейци от различни краища на страната ще пренесат в етнозоната „ЧифликЪт“ традиционните седянки и кулинарни традиции на своите населени места, а пелинът ще се лее щедро, съобщиха организаторите.
Известното с празника на пелина старозагорско село Змейово ще покаже народни носии, оръжия и различни домашни занаяти. Майстори ще покажат как се прави домашно масло, кисело мляко, сирене и кашкавал.
С етнографска изложба ще гостуват самодейците от лясковското село Козаревец. На място те ще представят своя празник на кокошата чорба и ще покажат как се приготвя супата по местни рецепти.
Възродената традиция за производство на маджун пазят в село Стрелец, община Горна Оряховица, които специално ще представят позабравените земеделски и кулинарни традиции, както и етнографската си сбирка с предмети от бита на местните хора.
Стражишкото село Бряговица ще покаже как се отбелязва празникът на лопуша, а етнографското богатство и кулинарни традиции на Родопите ще покажат самодейците от Чепеларе.
През трите дни в етнозоната ще може да се видят различни женски занаяти, тъкане на стан и плъстене. Демонстрациите ще са на движението „Седянка” и на клуба по битова култура към читалище „Надежда-1869“- Велико Търново.