0

- Г-н Петков, миналата седмица бе организирана кръгла маса с участието на леви партии и формации в България. Как смятате, възможно ли е някакво обединение на левите сили в близко бъдеще?

- Това беше изключително събитие за левицата, инициирано от хора от БСП. Впечатлен съм от факта, че една трета от участниците бяха млади хора до 35-годишна възраст. За мене това е гаранция, че левите хора като цяло са осъзнали, че процесите за консолидация са закъснели. Този процес смятам, че е задължителен. Духът на разговора е силно обнадеждаващ, мисля, че перспективата е много сериозна. От тази гледна точка в залата звучеше волята, осъзнатата необходимост от консолидация. Пак повтарям, този процес е очевидно закъснял.

- Ръководството на БСП обаче не беше представено на тази среща...

- А е поканено. Не разбирам, след като никой не претендира за бащинството на този процес, защо ръководството на БСП отсъстваше. Не е необходимо да се вторачиш в миналото. Ние, разбира се, трябва да кажем истината за това минало. Защо например не можахме да реализираме „Южен поток”, петролопровода „Бургас-Александруполис”, АЕЦ „Белене”? Според изчисления само от нереализирането на АЕЦ „Белене” за година сме загубили 3 милиарда евро печалба от неработещите два блока на централата. Но да не се вглеждаме толкова в миналото, а да погледнем напред. Всеки от нас да види с какво може да бъде полезен, но и с какво може да навреди. Да, на срещата имаше хора, които са дали много за България, но и такива, които сме натоварени в биографиите си и активното си участие през последните 30 години в управлението на страната. Но пак ще повторя, впечатлен съм и съм обнадежден от това силно младежко присъствие на срещата в НДК. Тези хора трябва да бъдат стимулирани, да бъдат убедени от всички нас, че те са необходими на България като левица днес, тук и сега.

- Какво предстои оттук нататък? Няма ли опасност дискусията да се превърне в някакъв клуб по интереси?

- Силно се надявам, че това няма да се случи. Трябва да се заявят намерения по отношение управлението на страната. Ако се превърне в говорилня, в клуб за събеседване, това ще е провал. Виждате какво се случва в Полша, в Чехия, в Унгария - страни, в които левицата блести с отсъствието си. Убеден съм обаче, че нашият потенциал е голям. Например имаме нужда от дискусия за финансите на държавата, за бюджета за следващата година. Защото сега сме свидетели на едно надвикване по тези въпроси от парламентарната трибуна. Имаме нужда и от дискусия за второто ниво на управлението и гарантиране финансовата стабилност на общините. Някак си на този парламент му убягват някои неща - стабилната власт в България е местната власт и президентската институция. Подминават се проблемите на общините - например зависимостта от цената на енергийните ресурси за училища, болници, детски заведения, културни институции, администрация... Въпросът е дали общините ще могат да гарантират нормалното им функциониране през следващата година. Това второ ниво на самоуправление заслужава да се коментира. Още повече, че предстоят местни избори. Това е големият въпрос. Ще бъдат ли в състояние левите сили у нас да предложат политики и решения. Убеден съм, че потенциал има и че стъпката не просто може, а трябва да бъде направена.

- Към избори ли вървим, г-н Петков, или все още има шансове да бъде сформирано правителство в рамките на този парламент?

- Мисля, че има шансове, шансът е в третия мандат, ако бъде връчен на Стефан Янев. Трябва много разумно, много балансирано да се проведат дискусиите - не по молове, както се случи преди време - въпросът е не толкова до публичност, а до намиране на решения. Камерите очевидно въодушевяват някои от политиците, виждайки окото на камерата, те се превъзбуждат. Според мен имаме нужда от разговори, гарантиращи почтеността, като не всички от тях трябва непременно да са в сладкарницата на мола.

- От къде може да дойде подкрепа за третия мандат на Стефан Янев?

- Мисля, че всички, които смятат, че България се нуждае от силно правителство, би трябвало да подкрепят третия мандат. За съжаление отровихме атмосферата, има недоверие и омраза, които станаха неразделна част от ежедневието ни. Ако искаме да бъдем полезни институционално, политически, обществено, трябва да се загърбят личните интереси, егото, да се намери формата да се излъчи едно програмно правителство. То да има ясни приоритети - в икономиката, енергетиката, овладяването на инфлацията, политиката на доходите, гарантиране на продоволствения суверенитет и сигурност на страната.

- Стана дума за Украйна. България има своя официална позиция, която е и позицията на Европейския съюз. Няма ли нужда от нещо по-специфично?

- Още в края на февруари сме заявили, че единственото решение е в политическия диалог. Още през 2015 година всички ние - в Европейския съюз и в НАТО, се направихме, че не виждаме нещата, които се случиха в Украйна. Досега сме дали 500 милиона, за да приютим нашите украински братя. Червеният кръст събра огромни помощи, хуманитарната подкрепа, която оказваме на Украйна, също не е за подценяване. Затова пак ще повторя - трябва диалог, незабавно преустановяване на военните действия, нормализация на отношенията.

- Г-н Петков, вие бяхте министър на вътрешните работи. Как ще коментирате сегашното състояние на МВР? Особено по отношение на справянето с мигрантската вълна.

- Истинският въпрос е защо се случва това. След това, което се случи в Ирак, в Либия, в Афганистан, в Сирия мигрантската вълна беше неизбежна. Но тя е насочена към нас, към Европа. Ако Европа не вземе мерки, другият вариант е да ги стреляме по границата, за да не могат да влязат. А проблемите в МВР са много, те не са започнали вчера. За съжаление кадровият погром продължава. Преди месец беше нанесен такъв удар на столичната дирекция на МВР - отстраниха всички шефове на РПУ-та. По мое скромно мнение в момента има глад за ръководни подготвени кадри в системата. Един ръководител на участък, на управление, на дирекция трябва да може да води, да напътства. Никой не може да обясни, когато автобусът удари колата и уби двама служители на МВР, дали това не беше управленска грешка. Слушам нелепи твърдения по темата как трябва да се използват лентите с шипове за спиране на коли. Без да си дават сметка колко много жертви ще има, ако се използват.

- Да се върнем към проблемите в МВР...

- Проблемите започнаха още в края на 2009 година с изчистване на всички областни дирекции на МВР. За съжаление това кадрово прочистване продължава и досега. Така че този проблем с отравянето на атмосферата, с търсене на врага вътре в министерството продължава. Заканите продължават. Например, че днес ще уволним 16, а защо не 6 души... Не е прилично да се отнасяш по този начин към министерство, в което огромната част от хората са почтени българи, избрали да служат на обществото. Ние се чудим къде ще празнуваме Коледа и Нова година, а мнозина от тях просто знаят, че са дежурни по празниците. Пращаме десетки служители по 15 дена на границата. Някой анализира ли какво става със семействата на тези хора, текучеството, разводите. Че част от тези хора стават непознати за децата си. Липсата на институционална памет също вреди на МВР. Ще ви дам един пример. Онзи ден изпратихме в последния му път ген. Тодор Бояджиев. Той беше зам.-началник на Първо главно управление - външното разузнаване. Беше и главен секретар на МВР в една изключително важна и повратна за самото МВР година след промените. От МВР не дойде никой на поклонението. Това ме смущава. Смущава ме също, че от всичките 240 народни представители също никой не дойде. Това са неща, които ако днес продължаваме да се правим, че не виждаме, просто няма да има пред кого да се поклоним.

- В петък Нидерландия обяви, че ще гласува против влизането на България в Шенген. Вашият коментар?

Още нещо - премиерът на Нидерлания обяви, че границата ни се преминава срещу 50 евро - нагъл цинизъм. Имаме вина и ние, защото не се научихме да казваме ”Не!”. И затова днес ще трябва да изкрещим, всички заедно.

Това е той:

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен

От 1995 до 1999 г. е кмет на Плевен

През 1999 г. става секретар по коалиционната политика на БСП, а от 2001 г. е заместник-председател на Висшия съвет на БСП

Депутат е в няколко парламента

От 2005 до 2008 г. е министър на вътрешните работи

През 2014 г. е изключен заедно с Георги Първанов от редовете на БСП поради основаването на партия АБВ