1

П олицаите, изпратени да охраняват пешеходните пътеки край училищата в София, го правят като „остатъчна заетост“.

Това обясниха за „Телеграф“ от Столичната дирекция на вътрешните работи.

От началото на декември на 115 локации в София служители от деветте районни управления и екипи на отдел „Пътна полиция“ към СДВР гарантират сигурността в зоните за пресичане.

ФАКИРИ: Пернишките крадци №1 у нас!

Местата са в близост до учебни заведения, а засиленото полицейско присъствие е в началото и края на часовете, както и в големите междучасия, съобщиха от полицията.

Възможности

Акцията е безсрочна и ще се осъществява по всички локации според кадровите възможности, обясниха от СДВР.

Това означава, че от полицията не могат да гарантират, че на всяка от тези 115 локации винаги ще има униформен служител.

Причината е, че задължението за охрана на пешеходните пътеки е второстепенно спрямо рутинните задачи на полицаите.

КАТО НА ВОЙНА: Полицаи с автомати вардят коледен базар

В този смисъл полицаите ще са на тези места винаги, когато имат възможност по преценка на ръководителите си.

Реакция

Само за няколко дни куп благодарности са били получени по различни канали в МВР във връзка с инициативата, за която родители настояват от години.

„Страхотна инициатива! Сутрин, близо до училища и детски градини, където пресичат много деца, да се поставят патрулни полицаи от двете страни на пешеходната пътека“ и „Отдавна чаках да видя това с очите си - униформен да помага на децата да пресичат на пешеходната пътека“ са сред позитивните коментари.

Полицаят, спасил бебе, събира улики като Хорейшо

Сред полицаите обаче има критично настроени.

Пред „Телеграф“ униформени заявиха, че охраната на зебрите няма как да е „остатъчна заетост“, защото те са прекомерно заети – затрупани с бумащина и преписки, охрана на протести и мачове, връчване на фишове и работа по хиляди жалби и сигнали от граждани.