0

С вети Георги Софийски Нови още чака своя първи храм в България. Вече четвърт век градежът аха да се случи в София, в район „Студентски“, но къде заради бюрократични спънки, къде заради някакви други скрити интереси благородната инициатива и днес е стопирана. 

“Мястото, където трябваше вече да се строи в кв. „Мусагеница“, в момента е тоалетна за таксиметровите шофьори“, алармира пред „Телеграф“ отец Стилиян Табаков, който е в църковното настоятелство на бъдещата черква. 

Връзка

Духовникът обясни, че връзката на този светия със Студентски град идва от възрастта (18 г.), на която мъченически загива за християнската вяра.

МАРШРУТИ: Бутан – страната без скитници, но с Министерство на щастието!

„Когато това се случва, св. Георги Софийски Нови е бил на възрастта на нашите студенти“, отбеляза протойереят.

Изтъква, че реално в София почти нямаме храмове на наши светии - „Имаме един построен вече на св. Пимен Зографски в район „Изгрев“ и сега ще се вдига на св. Серафим Софийски в „Надежда“.   

Разкол

Идеята за църква в чест на младия мъченик, изгорен за назидание в центъра на София, е от 2000 г. - от времето на църковния разкол. Първият проект свързвал бъдещата черква чрез топла връзка (коридор) с ритуалната зала в „Студентски“ в ж. к.  „Младост 1“.

Идеята била младоженците след гражданския брак да отиват направо за венчаване. Цялото начинание обаче пропаднало.

Арменски воин вдигнал църква в Мелник

Отец Стилиян обясни, че влязъл в инициативата през 2015 г. по молба на дядо Йоан, Варненски митрополит, тогава викарий на патриарх Неофит.

По уверения на владиката свещеникът трябвало само да съблюдава строежът да върви по канона и да гледа да не стане прекалено авангарден. 

„За целта даже ангажирах една моя позната архитектка, която да направи проекта като дарение. Направихме после връзка с първия строителен комитет, който започна да ни прехвърля парите, събирани отпреди това като дарение. Тъкмо си казах „ей, ще стане работата“, но нещо тогавашният кмет Димитър Дилчев ни запъна яко“, заподозря духовникът.  

Визата

По думите му тогава са имали виза за проектиране.

„Започнахме да я съгласуваме с различните институции. През това време една част от проектите бяха готови от страна на архитектите. По принцип трябваше да има съгласуване с ЧЕЗ и „Топлофикация“, защото под парцела минават много големи кабели и тръби. Платихме и 12 хил лева данъци и единственото нещо, което ни остана, за да преминем към разрешителното за строеж, бе едно последно съгласуване със „Зелени системи“. Оказа се, че на мястото уж имало два храста. Препратиха ни към голямата Столична община, те към районния кмет Дилчев, който трябваше да направи обществено обсъждане“, описа процедурата отец Стилиян. 

Обсъждането 

На това обсъждане въпросът за храма обаче бил  хитро събран в комплект с някакви други апетитни имоти.

ЧУДЕСА И ВЯРА: Шифърът на епископите - крие информация за древни храмове и славни битки (СНИМКИ)

„И настана някаква какофония. В крайна сметка се отложи обсъждането, но то не се случи и на следващата година, тъй като старият кмет само тупкаше топката. След това дойде новият кмет – първият мандат на Петко Горанов. Той пък ни изненада, като установи, че вече е изменено предназначението на мястото в жк „Мусагеница“ (ПУП) и не ставало вече за храм. Предложи ни ново в парка „Въртопо“,  описа патилата си свещеникът.

Информира, че днес ще има обсъждане в общината на район „Студентски“ и дано от третия път вече църквата да тръгне да се случва - пет века след кончината на светията на 11 февруари през 1515 г.