0

Л ютеницата у дома излиза по-евтина дори от промоцията в магазините. Сметката показва, че малко бурканче тип детско пюре вкъщи излиза 2,35 лв. Редовната цена в магазина е 3,49 лв. за същото количество, а на промоция се предлага за 2,39 лв. с четири стотинки повече от домашната. Това обяснява защо народът цяло лято купува буркани, капачки и тави, за да трупа зимнина в мазетата, показа справка на „Телеграф“ по пазарите.

Сметка

Сметката, която направи „Телеграф“, се базира изцяло на купени чушки, домати, буркани и капачки. Също така в изчисленията е включен електрически ток. Вероятно себестойността ще падне, ако домашната лютеница се приготвя на дърва или съчки от градината в двора на село или вилата. За по-лесно и прегледно са използвани деветдесет бурканчета от детско пюре, но за количеството суровина е възможно броят на бурканчетата да е поне с пет повече, което пък допълнително ще поевтини продукта.

Ток

Ето какво показват изчисленията. Двадесет бурканчета домашна лютеница излизат общо 47,20 лв. В тази сума влизат 10 кг чушки от по 2 лв. кг за 20 лв., 5 кг домати от по 2 лв. кг за общо 10 лв, половин бутилка олио за 1,70 лв. Също така 20 бурканчета по 0,60 лв., което е равно на 12 лв. Опаковка от 20 капачки за 2,50 лв. Прибавяме 4 часа ток от по 2 квт/ч, колкото гори голям котлон за 1 час. Така стойността на изразходеното електричество ни излиза 4 часа ток по 0,23 лв. квт/ч е равно на 0,92 лв.

Качество

В калкулацията не включваме домашния труд, още по-малко качеството на домашно приготвената лютеница. Читатели обясниха, че си приготвят любимата на българина зимнина у дома, основно заради все по-незадоволителния вкус на лютеницата в търговската мрежа и растящата й цена. Има хора, които са се запасявали с промоционални лютеници, след което са ги изхвърлили, защото вкусът и качеството им са били незадоволителни, разказаха пред „Телеграф“. Причината е, че все повече от бурканчетата са с пълнежи от нишестета, картофи, моркови и китайско доматено пюре, което придава вкус, с който семейството ни отказва да свикне, оплакаха се хората.

Ретро

Обиколка по магазините за домашни потреби на наш екип установи, че в последните години истински хит са емайлираните тави, съдинки, тенджери и чайници. Оказва се, че България продължава да ги произвежда, а сред клиентите им са все по-млади семейства, като този тип съдове са не само спомен от детството, но и са част от модния тренд. Мнозина броят по 70 лв. за тава, в която може да се пече и агне, но и огромно количество мармалад или лютеница, които да се изпичат на жив огън. Търсени са и тавите от емайл с висок бордюр, в които се пекат хляб и козунак, обясни жената зад щанда. За варене на буркани обаче предпочитат по-евтини високи китайски тенджери, които тръгват от 35 лв. Огромните от емайл купуват хора, които имат домашни ферми и в тях варят агнета, зайци, домашни кокошки.

Борси

Въпреки че в местните магазини за плодове и зеленчуци цените на зеленчуците и плодовете непрекъснато растат, хората пазаруват за зимнина от по-евтините пазари или направо ходят на борсите. Там могат да си купят на много изгодни цени по-големи количества зарзават за зимнина. Мнозина дори си правят консерви с месо от зайци и птици, за да са сигурни в качеството.

Чушкопек вари, пече и пържи

Истински хит в онлайн магазините са новите варианти на български чушкопек върху дърва. Изобретението представлява малка печка, която може да бъде и преносима. То така е конструирано, че върху него могат да се пекат чушки, да се сложи тенджера, в която да ври сосът от домати, или да се пържи патладжан. Предлага се за 70 лв. На огромен интерес се радват и някогашните машинки за мелене на месо, които вече се ползват основно за мелене на чушки и домати за лютеница. Също така и за пюре за мармалад от плодове. Цяло лято ги продавам, обясни консултантка в района на Женския пазар в столицата. Машинката струва 30 лв., но на старо може да се намери и по-евтина. Въпреки че е по-лесно да смелиш чушки с пасатор или чопър, клиентите предпочитат да го направят ръчно, защото смятат, че вкусът е по-истински, обясни жената.