0

Д ържавният глава Румен Радев и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили се запознаха с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 година. Радев определи Въоръжените сили като недостиг на ресурс, закъсняла модернизация и недостиг на хора. 

"Народното събрание не счете за необходимо да разгледа внесената от Министерството на отбраната програма за приоритет на инвестиционни разходи и това е едно от големите предизвикателства пред въоръжените ни сили - дефицитът на разбиране и консенсус в политическата класа за реалната роля и визия за въоръжените сили. Недопустимо е немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените сили не като гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като донор за военна помощ за армията на Украйна. Това е единственото, което ги интересува, когато се говори за българската армия", подчерта Радев.

По думите му България е първата страна от Източния фланг, която успя да сформира международна бойна група.

"Някои държави получиха 15 танка. Какво са 15 танка на фона на цялостната необходимост от цялостно превъоръжаване. Ние заменяме едни стари оръжейни платформи с други стари оръжейни платформи. Всички хора, които настояват, че с тази концепция "сливи за смет" ще се решат проблемите с превъоръжението, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви точно платформи бихме получили като замяна, кога ще обучим личния състав и как можем да ги поддържаме", допълни Радев.

Според военният министър Димитър Стоянов трябва нов подход заради средата на сигурност - преструктуриране на нашите сили, създаване на нови структури и изграждане на нови способности. Необходима не е само техника, но и инфаструктура.

Адм. Емил Ефтимов обяви, че българскатите граждани трябва да се чувстват защитени. "От началото на конфликта на Украйна се усили разузнаване, наблюдение, ситуационна осведоменост, координацията със съвместното командване на щаба НАТО", посочи той.

С промяната на нивото на амбиция на страните членки от НАТО в момента разполагаме с готово бойно формирование, което показва ангажираността на нашите съюзници. По думите му трябва многонационален щаб на дивизионно ниво с възможност за командване на национални и съюзни формирования. Затова трябва инфраструктура, но и комуникационни системи. Обстановката показва, че модернизацията на Бългаската армия няма алтернатива, посочи още адм. Ефтимов.

По думите му най-големият проблем е липсата на човешки ресурс, мотивиран и качествен личен състав.