0

Г ЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) ще започнат преговорите по проекта на споразумение за коалиционно управление в събота от 18:00 часа. Това обяви Бойко Борисов в петък, в парламента.

През седмицата Борисов поиска и получи мандат от делегатите на Националното съвещание да представи проекта на споразумение за коалиционно управление. Той обяви и преговорния екип на ГЕРБ-СДС, който ще бъде воден от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, заместник-председателя на ГЕРБ Теменужка Петкова, както и Деница Сачева и Рая Назарян. 

РАВНОСМЕТКАТА: Кабинетът с отчет за свършеното през последните 9 месеца!

От страна на ПП-ДБ в разговорите ще участват лидерите на формациите Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов.

Борисов каза, че през деня ще се състои Националната конференция на „Да, България“ и затова преговорите между коалициите ще започнат в 18:00 часа, вместо определения преди това в поканата на ГЕРБ-СДС по-ранен час. 

Изчакване на преговорите се наложи, за да се събере пълният състав на преговорния екип от страна на ГЕРБ-СДС предвид участието на Мария Габриел и Бойко Борисов във форума на Европейската народна партия в Букурещ. Теменужка Петкова коментира, че те ще започнат, едва когато преговорният екип е в пълен състав.

Борисов даде заден за Василев: Ако Мария Габриел може да работи с него, да го направи

През седмицата от ПП-ДБ отправиха покана към ГЕРБ-СДС за начало на разговорите в удобно за тях време. От преговорите за постигане на коалиционно управление зависи ротацията в кабинета, който през седмицата подаде оставка. Министър-председателят, излъчен от ПП-ДБ Николай Денков подаде оставка, която бе гласувана от Народното събрание с 216 гласа „за“. От ПП-ДБ отчетоха, че така са спазили обещанието си за рокадата на премиерите на 6 март, договорена в съвместната декларация между управляващите коалиции от лятото на 2023 г.  

Конституционалистът доц. Наталия Киселова: До седмица ще има връчен мандат и одобрен кабинет!

Ако не бъде постигнато споразумение за коалиционно управление и двете формации заявяват, че ще се пристъпи към избори „две в едно“ с изборите за европейски парламент, които предстоят през юни т.г., припомня БТА.

Първоначално от ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ-СДС меморандум за управление. Мария Габриел отказа да сложи подписа си под него, като посочи, че нито една европейска страна не се управлява с меморандум.

Вместо меморандум от партията на Борисов поискаха и предложиха въз основа на меморандума проект на коалиционно споразумение за управление на страната до края на мандата на 49-ото Народно събрание, а след края на декември т.г. се предлага ротационните мандати да са два по 15 месеца. Сред основните приоритети, около които се очаква да се обединят страните в преговорите, са: устойчиви публични финанси с оглед постигане на един от основните приоритети – членство в еврозоната; продължаване на усилията и предприемане на мерки за борба срещу корупцията; финализиране приемането на България в Шенген по сухопътни граници.  

В петък Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов отново подчертаха, че за тях е важно да има правителство, което да продължи с реформите в съдебната система, службите за сигурност и регулаторите. Кирил Петков посъветва Борисов да спре с епитетите по отношение на министрите и настоя, че от ПП-ДБ имат голямо уважение към преговорния екип на ГЕРБ-СДС. Ние влизаме с конструктивен тон, но и той трябва да има малко дисциплина, добави Петков и покани Борисов на преговорите в събота. Моят приятел Бойко Борисов явно се е заредил с много адреналин в Букурещ, каза Атанас Атанасов, който също покани Борисов на преговорите. Българските граждани очакват от нас стабилност, посочи Атанасов. 

По-късно през деня вицепремиерът в оставка Мария Габриел заяви, че е важно съгласието върху принципите, механизма, приоритетите и след това персоналния състав на правителството, по време на отчета на правителството за изминалите девет месеца от неговото управление. 

Министър-председателят в оставка Николай Денков заяви, че ще работи за това съгласие да бъде постигнато с първия мандат.