0

С криват останките от соцгерба на западната фасада на бившия Партиен дом, където в момента се провеждат заседанията на парламента. За целта пред него ще бъде поставено винилово платно. Това става ясно от обществена поръчка, пусната от администрацията на Народното събрание.

Тя е за изготвяне на цялостната документация и технически проект. Заделената сума е 12 000 лв. без ДДС. Въз основа на тази документация на по-късен етап ще се направи нова процедура за избор на изпълнител и монтаж. 

Конструкция 

Идеята е виниловото пано да се постави на метална конструкция и така да играе ролята на предпазна мрежа пред самия каменен барелеф. 

ГОРЕЩО ПРОУЧВАНЕ: Българите казаха тежката си дума за Шенген, Паметника на Съветската армия и 3 март!

Това се разглежда като временно решение, защото в заданието по поръчката изрично е записано, че паното ще стои там до изработване на цялостна концепция как да изглежда фасадата на сградата. Самото пано трябва да е съобразено с историческата и художествената естетика на сградата.

Трябва да представлява реплика на съществуващите архитектурни елементи на стената зад барелефа. Сградата няма статут на единична недвижима културна ценност, но е част от групова такава. Причината - попада на територия с културно-историческо наследство. 

Скеле

Каменният фрагмент е разположен на 36 метра, непосредствено над корниза и в специална ниша. Зад него има обособена тераса. Директният достъп фронтално до барелефа е възможен само чрез автовишка или чрез строително скеле.

Барелефът е широк около 7 метра, висок е 3 метра и е изработен от варовик. Конструкцията и платното следва да бъдат устойчиви на атмосферни условия, а при монтирането им барелефът не трябва да се засяга, защото той ще бъде консервиран и реставриран.

ЕПОХАТА НА ТАТО: Тука има, тука няма... петолъчка!

В края на 90-те част от герба на фасадата на НС е премахнат – сърп, чук и петолъчка. Остават обаче венецът с житните класове и знамето.

През 2020 г. трима бивши депутати завеждат дело срещу НС. След година Административният съд в София излиза с решение. Магистратите се съгласяват, че западната фасада е парадната и там трябва да стои държавният герб.

Те обаче отхвърлят претенциите, че законът за забрана на комунистическия режим задължава институциите за премахват всички остатъци на символи от този режим.