0

Б ългария веднага може да предостави на украинската армия боеприпаси от различни калибри, 122 и 155 мм снаряди за гаубици, преносими зенитни комплекси „Стрела 2“, ракетни снаряди за системите за залпов огън „Град“. С такива нашата армия разполага в големи количества в мобилизационните складове. Това заяви специално за „Телеграф“ бившият министър на отбраната и топвоенен експерт Тодор Тагарев.

Списък

Преди броени дни с голямо мнозинство парламентът реши да бъде предоставено въоръжение на украинската армия. Беше даден срок от един месец на Министерския съвет да определи какво точно можем да дадем на Украйна от това, с което разполагаме. Знае се, че неофициално украинската страна е поискала над 30 вида конкретни боеприпаси и въоръжения от България.

Този списък не е публичен, но е известно, че почти всичко, с което разполага българската армия, може да бъде използвано от въоръжените сили на Украйна в настоящия момент, и то без да се изисква някаква предварителна подготовка, каза Тагарев. В Украйна имат същите оръжия като нашите, но обаче им трябват допълнителни боеприпаси. А ние разполагаме с големи количества от тях. Те се държат в някаква степен на готовност - за много тежък сценарий, който в момента реално не съществува. Това са т. нар. мобилизационни, неприкосновени запаси. Като правило тези запаси едва ли са подновявани сериозно през последните години, те също имат ограничен ресурс. Според Тодор Тагарев каквото и да извадим от тези запаси и да го предоставим на Украйна, то ще бъде от полза и ще им свърши работа.

С лекота веднага можем да изпратим различни видове боеприпаси от тези запаси. Говорим за боеприпаси, които са на края на своя жизнен цикъл и тези от тях, които все още са годни, можем да ги дадем на Украйна, без това да се отрази въобще на отбранителните ни способности, подчерта Тагарев.

Етапи

Според него обаче парламентът е подходил неправилно при вземането на решението. Трябвало е въпросът да се раздели на няколко етапа. Във втория да влязат по-тежките въоръжения, които също се съхраняват в складовете. Става дума за гаубици 122 и 152 мм, самоходни артилерийски системи и други оръдия. Имаме и леко стрелково въоръжение - Украйна също разполага с големи количества, но то се износва. Мисля, че на украинците ще им върши работа и автомат „Калашников“ от складовете, подчерта Тагарев.

Съществуват и по-стари зенитно-ракетни комплекси, които не е ясно как поддържаме. Това са „Волхов“, С-200 и др. Те имат ракети, които са на по 50 години. Ако дадем на Украйна от тези по-стари въоръжения, това също няма да повлияе на отбранителните способности на българската армия, категоричен е военният експерт. Според него тези способности трябва да са адекватни на съвременните условия за водене на война. Имаме такива системи, които са правени за война преди 60 години. Това може да бъде втори пакет от помощ. Не можем да очакваме някакво възмездяване, някакво заплащане или компенсиране за това, че вадим системи на по 50-60 години. Тяхната стойност към момента е изключително ниска и не трябва да очакваме, че насреща ще получим нещо модерно, каза още Тагарев.

По друг начин стои въпросът с относително по-новите въоръжения, с които разполагаме и които са „само“ на 35-40 години. Става дума за различни видове бронирани машини, за танкове  Т-72, за други зенитно-ракетни комплекси - например за С-300. Включително и самолети МиГ-29 и Су-25. Но за това ще трябва малко повече време да се обмислят въпросите и да се дискутират с нашите съюзници механизми за компенсиране, посочи Тагарев.

Изтребители

Тагарев не може да разбере защо, след като Министерският съвет вкара предложението за още 8 Ф-16, които с ДДС отиват над 3 млрд. лв., в същото време Министерството на отбраната говори за някакъв нов тип самолет, нарекоха го транзитен, който няма как да ни струва по-малко от милиард или два... А казват, че нищо друго няма да дават на Украйна. Това е подход, който няма да сработи. Необходима е сериозна дискусия. Може да се поеме малко по-голям риск да договорим с нашите съюзници как ще се изпълняват функциите с тези въоръжения. Може да стане както в Словакия - тя също чака Ф-16, но докато дойдат, сключи споразумение с Полша и Чехия да поемат на ротационен принцип охраната на въздушното й пространство.
Тодор Тагарев смята, че можем да дадем всички МиГ-29 и Су-25, които имат летателна годност, или с възможност за възстановяването й, на Украйна. Тези, които нямат летателна годност, да останат за паметници по селата. А насреща да договорим, да кажем със САЩ, 6-8 изтребителя Ф-16 по-стари модификации, които да дойдат бързо и да подпомогнат процеса на преход от старите самолети към бъдещите. Те да бъдат използвани частично за функцията контрол на въздушното пространство. И това да стане бързо, докато чакаме новите изтребители.

С-300 пазят София и АЕЦ „Козлодуй“

Най-модерните ни зенитни ракетни комплекси С-300 в момента дават бойни дежурства в страната. Единият дивизион пази небето на София, а другият - АЕЦ „Козлодуй“. През седмицата се чуха мнения, че можем да предоставим единия дивизион на Украйна, а атомната централа да се охранява с други ракетни комплекси - например „Бук“ или „Куб“, с каквито разполагаме.
С-300 (по класификация на НАТО SA-10) е съветска зенитно-ракетна система със среден радиус на действие. Приета е на въоръжение в СССР през 1978 година. Става първият многоканален зенитно-ракетен комплекс, способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно. През 2004 г. на въоръжение е приет модернизираният вариант на системата - С-400.

Имаме около 20 летящи бойни самолета

ВВС на България разполагат с около 20 летящи бойни самолета. Това са изтребителите МиГ-29 и щурмовиците Су-25. Летателният ресурс на миговете ще изтече, преди да пристигнат първите бройки на вече поръчаните и платени изтребители Ф-16 Блок 70 на американската компания „Локхийд Мартин“. Страната ни се опитва да договори с Полша да бъдат ремонтирани двигателите на един от самолетите, както и да ни предостави двигатели за други два.

Част от изтребителите бомбардировачи Су-25 бяха ремонтирани и модернизирани в Беларус преди около две години. Освен това имаме на въоръжение и няколко учебни бойни Л-39 и „Пилатус“. Военнотранспортната ни авиация се представлява от три „Спартан“ и един Ан-30, а вертолетната - от няколко „Кугар“, Ми-17, Ми-8 и  Ми-24.