0

П овече студенти ще се приемат в специалностите „Здравни грижи“ и „Обществено здраве“, предвижда проект на решение на Министерския съвет за приема във висшите училища у нас през следващата учебна година.

ЗА ОТЛИЧНИЦИ: Лауреати от олимпиади без изпит в университет!

В тези специалности се обучават студенти, които след това могат да станат администратори в лечебни и социални заведения, както и служители в здравните отдели на общините, в РЦЗ и др. С такава диплома се кандидатства също за експерт във ведомства и институции, имащи отношение към общественото здраве.

Бройки

С 365 места се увеличава общият брой на студентите, на които държавата плаща обучението, спрямо миналата учебна година. Държавната поръчка се надгражда в 30 професионални направления. Освен специалностите, касаещи общественото здраве, повече бройки ще има в направленията „Теория и управление на образованието“, „Растениевъдство“, „Енергетика“, „Металургия“ , „Национална сигурност“, „Военно дело“.  Идеята е, да се стимулират младите хора да придобиват професии, в които има сериозен недостиг на кадри.

От друга страна, намаляват се бройките за професионалните направления „Философия“, „Науки за земята“ и др. По-малко студенти ще има и за „Туризъм“ вероятно поради факта, че в този сектор има огромна нужда от кадри със средно специално образование, не толкова с висше.

С матура по математика, без такса в университет!

Целта на така предложените промени в приема в университетите е да се търси баланс с динамиката на трудовия пазар, защото все още има значителен брой безработни висшисти и работодатели, които търсят „под дърво и камък“ кадри за индустрията и за дейности в обществената сфера. Като цяло държавата ще субсидира обучението в 38 държавни висши училища, включително и военните, на 42 994 студенти, от които 36 653 след средно образование.

Студентите в редовна форма на обучение са 36 121, а в задочна - 6873. 

Оценка

С 15 бройки се увеличава приемът на студенти в Медицинския университет в София в специалност „Управление на здравните грижи“. В Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна ще има 17 места повече за студенти по медицина, 19 за специалността „Управление на здравните грижи“. В Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ 17 повече ще учат медицина.

В специалности, които са новооткрити в съответните вузове, но за които все още няма данни за реализацията на завършилите, комисията за оценка на потребностите на пазара на труда е дала положителна оценка за няколко висши училища. Варненският МУ ще приеме 45 студенти в професионално направление  „Електротехника,  електроника и автоматика“, които ще станат специалисти по медицинска техника.

В МУ – Пловдив, 8 ще учат фармация, а 30 ще се обучават за кинезитерапевти в Тракийския университет в Стара Загора. Кинезитерапия ще учат и 30 студенти в Медицинския университет в Плевен.

За „Управление на здравните грижи“ са предвидени 60 места в Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Отрицателна оценка обаче е получил  Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ на заявката си за 15 бройки в „Национална сигурност“ и тя ще е валидна за следващите три учебни години, пише в проекта на МС. 

Таксите между 500 лв. и 3000 лв., над 10 000 лв. плащат за медицина

Таксите за обучение на студентите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година, реши правителството през март, като предложи промени в Закона за висшето образование. Те обаче така и не бяха гласувани в парламента и за следващата учебна година най-вероятно ще останат. 

Отлагат безплатното обучение на студентите!

Повечето университети ще обявят таксите за обучение в края на май. Срещу платена такса за университет през следващата учебна година ще се обучават 15 216 студенти, от които след средно образование 8019. Предложението е местата в платената форма на обучение да се намалят с 21, пише в предложението на МС за следващата учебна година. 

Най-скъпо е платеното обучение по медицина, като годишната такса за първи курс удря 12 000 лв. За следващите курсове тя намалява с около 1000 лв. Таксите за фармация и стоматология  са съответно 8000 лв. и 9000 лв. Между 2000 и 3000 лв. са семестриалните такси за различните специалности в Нов български университет. Годишните такси в Софийския университет са между 600 лв. и 1500 лв., но има и специалности, които са освободени от такса, както и такива, при които за задочното обучение не се заплаща такса. В повечето университети има и облекчения за сираци, хора с увреждания, младежи, които са израснали в приемно семейство, и други. В някои вузове наполовина се намалява и таксата на студенти близнаци.