0

Щ е прекъснем схемите, които пречеха да има ред и поддръжка на територията на гробищните паркове в София. Това обеща пред „Телеграф“ временно изпълняващият длъжността директор на ОП „Гробищни паркове“ Румен Димитров. „Не е една схемата. Ще се погрижим да има охрана, ред. Ще пренасочим енергия, която да разсее злото тук“, закани се той и добави, че накъдето и да се обърне, има казуси. 

Охрана

В отговор на „Телеграф“ Димитров каза, че според него е по-добре сегашната фирма „Егида“ да бъде сменена с нова, а не да се увеличава числеността на служителите й, защото тя няма капацитета да упражнява адекватен и ефективен контрол. „Тук интересите са много големи. Хората, които притесняват гражданите, са доста агресивни и трябва твърда ръка“, коментира той. Общинският съветник Борис Бонев коментира, че според него една общинска фирма се управлява по-лесно от частна, тъй като те често се оправдават с клаузи в договора, които не желаят да променят, докато той не изтече.

ПЪЛНА МИЗЕРИЯ: Софийските централни гробища превърнати в бунище!

„Може да им наложим нови задачи, нови задължения. От нас зависи колко хора ще работят тук, с какви условия, с какви заплати и с какви задължения“, коментира Бонев. Съветникът заяви, че ако охранителната фирма е проводник на схемите, тогава ще бъде още по-лесно да разкъсат порочния кръг. Общинският съветник Веселин Калановски пък постави въпроса за изграждане на осветление и видеонаблюдение, както и да се прегледа състоянието на дървесната растителност в парка.

Схеми

Румен Димитров обяви, че в първата седмица след заемането на позицията е преустановил възможността за търговия с гробни места, рекет и изнудвания. В разследване на NOVA беше излъчен запис, в който се чува как гробар иска 3000 лв. за "запазване на гробно място" в санитарната зона на новото разширение. От разкрития на бивш служител стана ясно, че аранжорите, които работят в гробището, прибират всичко останало по тялото на починалия - от дрехи до златен зъб, ако има, преди да отиде за кремиране. След това плячката се продава. Прилаган трик е и умишлено да се рушат паметници или крадат елементи, които след това „услужливи“ търговци предлагат на „изгодна цена“ да възстановят. След репортажа прокуратурата се самосезира и започна работа по случая.

По отношение на заличаването на гробни места и махането на паметниците Румен Димитров каза, че проблемът може да се реши с пълно заснемане на гробищните паркове и дигитализиране на архива, защото според него системата е пробита. „Имаме разработен проект, който да го пуснем на един малък парк и мисля, че така ще решим проблема завинаги“, коментира директорът. В отговор на въпрос на „Телеграф“ той коментира, че режимът „вечни времена“ не е подходящ, тъй като след заплащане на 570 лева хората нямат никакви ангажименти към поддръжката на мястото.  

Наследство

Димитров описа наследеното като ад. „Заварихме липса на всякаква организация и липса на нормативни документи, които биха могли да организират по-добре мястото. Изправени сме срещу тежки проблеми, но ще ги решим“, заяви той. В отговор на въпрос на „Телеграф“ Димитров каза, че структурата им предвижда 20 души да се грижат за 2900 дка. гробищни паркове и това идва от факта, че те са ангажирани с поддръжката само на алеите и кошчетата. „Тези 20 човека поддържат по 1 парцел на ден, а ние имаме 400 парцела. „Трябва да има нормативни промени, които ще бъдат обсъждани на кръгла маса“, коментира директорът. Той призова близките на починалите да почистят гробните си места, тъй като на 9 март е Голяма задушница и даде за пример изчистения 123 парцел. „За 5 дка бяха необходими 5 човека, които го почистваха 6 дни. Бяха изхвърлени 25 камиона по 3.5 т. боклук. Така състоянието влиза в поносима форма“, коментира Димитров.