0

Ш естнайсет писма, биография и други документи на баронеса Юлия Вревска са върнати на Историческия музей в Бяла от Окръжната прокуратура и Окръжната следствена служба в Русе.

Това съобщи директорът на културния институт в Бяла Иво Жейнов. Документите са подредени в тетрадка, дарение на музея от 1963 г., по повод на 85 години от смъртта на героинята от Руско-турската война 1877-1878 година.

Манипулирани

„В периода 2008-2014 г. са извършени няколко кражби от музея, сред тях и тези документи. При обиск в дома на един от подсъдимите са намерени. Мотивът му да ги открадне бил интерес към Вревска. Към момента са ни дадени за отговорно пазене, докато мине делото. После ще ни върнат още предмети – оръжие и снимки“, разказа пред „Телеграф“ Иво Жейнов. Откраднатите артефакти са били дарени на музея от жена от Разград през 1963 г. Тя е направила биография на Юлия Вревска по тях и изразяват цялата ни представа за нея. „Една изследователка ги е анализирала през 60-те години – и по почерка, и цялостно. Тя е установила, че са манипулирани - до определена дата са преписи на сестра й Наталия, а другата част вероятно са части от дневник, тъй като имат дати, но нямат обръщение и край, за да се нарекат писма“, каза още Жейнов.

Спекулации

Епистоларното наследство е изключително ценно, защото е един от основните източници на информация за участието на Юлия Вревска като доброволка в отрядите на Руския червен кръст и милосърдна сестра по време на войната. Юлия Вревска е родена на 25 януари стар стил (6 февруари нов стил) 1838 г. в град Лубни, Полтавска губерния, днешна Украйна, и умира на 24 януари стар стил (5 февруари нов стил) 1877 г. в Бяла. Баща й и майка й са поляци.

"Около датата и рожденото й място, както и за други моменти от нейния живот има много неясноти и спекулации. Митологията около живота на Юлия Вревска непосредствено преди заминаването й за фронта като доброволка - милосърдна сестра, и за живота й в България по време на войната, за дейността й, за уточняване на дати и за местонахождението се проследява най-точно чрез нейните писма", каза още Жейнов. При описа на имуществото й след нейната смърт в Бяла са намерени два неголеми пакета с надпис на тях с молив: "В случай на моята смърт, моля да се изгорят", което е изпълнено. Предполага се, че пакетите са с кореспонденция, изпратена до нея. Юлия Вревска умира от остра форма на тиф, усложнен от инсулт и е погребана в двора на църквата в Бяла заедно с починалата по същото време милосърдна сестра Мария Неелова. Преди 116 години, при създаването на музея в Бяла, гробът е преместен от двора на църквата в парка на културната институция.