0

П арламентарните избори, които предстоят през април, и това дали ще се формира или не правителство - за което шансовете са може би 50 на 50, зависят от местните избори, които ще бъдат чак през октомври. Този парадокс отбеляза в анализа си евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Сергей Станишев на среща с журналисти в началото на годината.

Всяка една партия ще преценява дали участието в управление и в какъв формат би било полезно или вредно за нея с оглед на местните избори, посочи той.

По думите му, като че ли ключовият фактор дали ще има правителство придобива партия ГЕРБ. Станишев отбеляза, че преди малко повече от година ГЕРБ са изглеждали в пълна изолация, сега се завръщат и като обществено доверие, и като влияние, и, за съжаление, заслуга за това имат най-вече „Продължаваме Промяната“ (ПП) и БСП.

Той определи като твърде унизителен опитът на левицата да реализира третия мандат. Според него не е сигурно, че ГЕРБ ще влезе в коалиция с БСП и след следващи избори.

Няма какво да винят президента, че иска да концентрира много власт. Самите политици не се справят, президентът действа по Конституция, коментира още Сергей Станишев. Нефункционирането на парламента поражда тези идеи за друг вид управление, добави той във връзка със събирането на подписи за референдуми за еврото и за президентска република.

За местните избори за ГЕРБ ще е важно да привлече в коалицията или ПП, или най-малкото "Демократична България", за да не бъдат в единен фронт и ГЕРБ да не загуби прекалено много позиции в местната власт, коментира Станишев. Според него стабилният и твърд електорат на ДПС ще се прояви на местния вот. БСП, за съжаление, губи и физиономия, и позиции, достатъчно е да погледнете отношенията между ръководството на партията и на повечето от кметовете и ще разберете, че ситуацията преди местните избори е доста драматична, продължи с анализа той. 

Според него думата на годината, с която могат да се изразят всички процеси в България, Европа и света, е избори. Станишев отбеляза, че през 2024 г. в САЩ предстоят президентски избори, в Европа - избори за Европейския парламент и нов мандат на всички институции. По думите му, това ще бъдат определящи избори, но базата за тях, основните политики се залагат през тази година. Европа трябва да реши каква ще бъде нейната бъдеща роля в света с оглед на войната, инфлацията, зелената трансформация, енергийната и хранителна сигурност на ЕС, посочи евродепутатът. Станишев отбеляза, че за първи път европейските социалисти са с амбицията да спечелят тези избори и имат много добри предпоставки за това. В Турция също ще има ключови президентски избори през тази година, допълни той.

За българската левица, Станишев коментира, че големият грях на г-жа Нинова е, че лиши най-бедната страна в ЕС от силна лява партия. Той изрази надежда предстоящият конгрес на БСП през февруари да покаже, че партията е жива. По думите му технологията на промяната започва със смяна на ръководството, ако партията иска да покаже, че е научила нещо от досегашните поражения, пише БТА. 

В отговор на въпрос за бъдещите му планове, Станишев каза, че няма да бъде в позицията на наблюдател, който стои до реката. Аз ще бъда човек, който ще търси съмишленици за кауза, заяви той. Като член на БСП, като делегат на конгреса, ще положа усилия съпротивителните сили в БСП за спасяване на партията да се събудят, допълни Станишев. Според него не може каузата да бъде да се свали Нинова и да дойде човекът "х" или "у", ако няма колективен дух. Ако няма съдържателна политика, нищо няма да се промени, отбеляза той. 

За новото обединение вляво и защо не е част от него, Станишев коментира, че там са се събрали хора с твърде различни разбирания и конюнктурни интереси. По думите му, едни мислят как да се промени БСП, други как да се явят на предстоящите избори. 

Сергей Станишев съобщи, че е получил покана, но няма да може да се яви днес пред временната парламентарна комисия за Пловдивския панаир, заради отдавна планирани събития в Перник. Той каза, че днес ще бъде в кризисен център на фондация "Пулс" за жени, пострадали от насилие. Станишев информира, че е изпратил писмо до временната комисия, в което е посочил решение на Министерския съвет от ноември 2006 г., където, по думите му, ясно личат намеренията за запазване на мажоритарен държавен дял в Панаира и за неговото дългосрочно развитие.