0

Б ългария може да започне сглобяването на нови бойни машини в Бургас. Това става ясно след представянето от  "Интернешънъл арморд груп"  - IAG на първата бойна машина на пехотата РИЛА 8х8. По време на изложението „Хемус 2022“ в Пловдив от компанията обявиха, че имат готовност да произвеждат поне две модификации на най-новия си брониран автомобил. 

Различните конфигурации на РИЛА 8x8, както и други модели бронирани автомобили на IAG ще се произвеждат и в България. От компанията обявиха, че ще инвестират най-малко 20 милиона лева в завод в Индустриална зона - Бургас, на площ от 150 000 кв. м с над 300 служители. 

Конкурентите им от компания The Armored Group (TAG) пък имат мераци за сглобяват машини във военния завод „Ивайло“. Машините са разработка на американската, която е сред кандидатите от фирми за нови бойни машини за нуждите на Българската армия.  На панаира в Пловдив бе представен мощният Mastiff 8х8х8. 

Бойната машина на пехотата има пълно превъзходство над машините от този род на всеки конкурент, убедени са производителите й. Именно такъв тип техника може да се прави в български заводи, ако се стигне до споразумение с правителството. Още от 2020 г. от TAG бяха отправили предложение до тогавашния премиер Бойко Борисов, но впоследствие нямаше развитие.

За нова бойна машина за пехотата правителството ни трябва да отдели близо 1,5 млрд. лева. 

Междувременно стана ясно, че България е осъществила оръжеен износ за 177 милиона евро от началото на годината. За този период са издадени разрешителни за 504 милиона евро.

Защита

Друго любопитно въоръжение, което предизвиква интерес на „Хемус 2022“, са бойните ракети на израелската държавна отбранителна компания Rafael Advanced Defense Systems (RAFAEL). Системите им позволяват безпроблемна защита на цялата българска акватория на Черно море, обясниха от компанията. Ракетите са един от хитовете на 15-ото изложение в Пловдив.

Sea Breaker е пето поколение прецизно насочвана, автономна противокорабна и ракетна система с голям обсег на действие.  Големият плюс на технологията е, че ракетата може да бъде изстреляна, както от кораби,  така и от суша. Системата е много ефективна при противодействие на множество морски и сухопътни цели.

Нанася с хирургическа точност удари на разстояние до 300 км и разполага с усъвършенстван инфрачервен детектор, идеален за неподвижни и движещи се наземни цели. Освен това предлага превъзходство в среда с ограничен или забранен достъп (A2/AD), за цели край брега, между острови, на пристанище, както и в райони с ограничени възможности за радиочестотни детектори. 

Станция 

Друга забележителност на изложението е военноморската дистанционно управляема оръжейна станция TYPHOON C-UAS. Тя е сред водещите в света военноморски дистанционно управляеми оръжейни системи. Включва разнообразни комбинации от синхронизирани и интелигентни мултиспектрални сензори, оръжия и интелигентни ефектори, които допринасят за изключителната точност на удара и възможностите за автоматично разпознаване на целите, класификация и проследяване. Израелската компания представи на изложението и използващата се в момента от Израелските военноморски сили система C-Dome, която до момента е извършила над 4000 прехващания в реални бойни действия. 

Синхрон 

От израелската компания RAFAEL представят и редица системи, включени в състава на НАТО, които са доказали своите възможности на съвременното бойно поле. Системата за противовъздушна отбрана SPYDER включва отворена архитектура, която в момента се интегрира, съгласно договора с Чешката република, в системата за командване, управление и комуникации на въздушната отбрана на НАТО. Всичките могат да действат в синхрон като обща отбранителна система. 

Дронове 

Сред малките, но забележителни атракции на изложението, са дроновете. Всичките дори да изглеждат цивилни имат и военно приложение и могат да се използват за авиоатака. Хит сред този род техника е сръбската разработка PR-DC IKA 50. Той е
с полезен товар от 50 до 100 кг, като от друга страна може да остане във въздуха до 60 минути.

Това наистина са характеристики, които нямат много дронове в света. Летателният апарат е изцяло произведен в Сърбия - от идеята до реализацията. Освен с безспорните си военни способности, IKA 50 може да намери своето приложение в много индустрии, от медицината, селското стопанство, видеотехнологиите, хуманитарните мисии.  IKA 50 се нарича още "Принцът на небето".  Серията IKA пък е кръстена на покойния професор от Машинния факултет на Белградския университет Илия Кривошич.

Локхийд Мартин шашна панаира с оригинален симулатор на F-16

Американската компания „Локхийд Мартин“ имаше традиционно силно представяне на панаира „Хемус 2022“. Тази година производителят на легендарните многоцелеви изтребители зарадва посетителите на изложението в Пловдив с реален симулатор на F-16 Блок 70.

Тренажорът осигурява базирана на симулация среда, която възпроизвежда всички сензори и бойни системи. Усещането е като в напълно реална обстановка. При обучението на нашите пилоти тренировъчният комплекс може да работи в мрежа, така че да даде възможност те да тренират заедно в различни сценарии, за да получат най-усъвършенстваното обучение, при това при съвсем достъпни условия.

От „Локхийд Мартин“ в момента произвеждат първите 8 Ф-16 Блок 70, които са платени и поръчани от България. Те отговарят напълно на отбранителните нужди на страната ни и на НАТО. С придобиването им  българските ВВС ще  разполагат с най-модерния изтребител 4-то поколение на въоръжение в алианса. Поради ситуацията с ковид пандемията ще има известно забавяне, но от фирмата уверяват, че това няма да повлия на подготовката на пилотите ни.