0

“Демократична България” започва консултации с останалите парламентарно представени партии във връзка с предоставянето на военна помощ на Украйна, съгласно възможностите на българската армия. Това заяви депутатът Атанас Атанасов от трибуната на Народното събрание. 

По думите му страната във война трябва да бъде защитена от “агресивния модел в Кремъл”. Според него българския национален интерес се дефинира чрез членството на държавата в Европейския съюз и НАТО. Определи оказването на военна помощ като политически и морален дълг. Затова след консултации в парламента ще се внесе проект на решение, което да даде мандат на правителството за даване на оръжия на Украйна. 

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов обаче обърна внимание, че български кораби в Мариупол и Одеса все още не са били евакуирани. Според него правителството не прави нищо, за да спаси сънародниците ни от войната. Повече от месец българите на кораба продължават да са заплашени. При тези хаотични действия е много е трудно да се каже кой стреля и срещу кого. Създава опасност за живота на 17 български граждани (...) на никого не му пука и за българското малцинство в Украйна”, отсече Костадинов. По негови думи украинското правителство държи българите като заложници. Посочи, че според него представителите на изпълнителната власт трябва да води дипломация и с двете страни на конфликта - и с Украйна, и с Русия. “Ако някой тук дава бомби, нека си направи труда да осъзнае, че могат да паднат върху български кораб”, коментира той. 

Благовест Белев от “Продължаваме промяната” пък му отвърна, че блокираният кораб в Мариупол не е български, защото е с чужд флаг. Увери, че правителството полага необходимите усилия, за да евакуира българите, блокирани в плавателния съд. Заподозря, че внушенията на Костадинов са в полза на чужда държава. 

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" заяви пред "Телеграф" в кулоарите на парламента, че този въпрос е бил повдигнат за пръв път на трибуната на НС. Не са водени предварителни разговори в коалицията дали трябва или не да се дадат оръжия на Украйна. Според депутата е редно първо въпросът да се обсъди в дълбочина, да се представят аргументите "за" и "против". По негови думи трябва да се търси по широко мнозинство по темата, тъй като тя е от изключително значение. 

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски се обяви твърдо против предоставянето на военна помощ на Украйна - позиция, изразявана от социалистите многократно. 
 „Такова е и решението на Народното събрание при приемането на бюджета - да бъде предоставена само хуманитарна помощ. Това решение не е отменяно, то се спазва и трябва да продължи до се спазва.“, допълни той. БСП като политическа група ще подкрепя помощта от консумативи и медикаменти, но няма да застане зад решение за изпращане на оръжие, стана ясно още от думите му. Според него, ако това се случи, България ще бъде въвлечена пряко във войната. 

"Очакваме да чуем предложенията на „Демократична България“ с повече конкретика какъв вид помощ да представим. Готови сме да ги изслушаме. Но същевременно става ясно от Министерството на отбраната, че не можем да предоставим в момента стратегическа бойна техника – например като ракети, защото нямаме такава възможност, но сме готови да обсъдим и чуем предложенията", заяви от своя страна Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

Искането на ДБ обаче се припокрива изцяло с това на ГЕРБ-СДС. „Отбранявайки собствената си територия и независимост, Украйна защитава не само себе си, но и свободата и демокрацията на всички нас“, се посочи Даниел Митов. Той изтъкна, че правото на самозащита е фундамент на международното право. „Подпомагането на жертвата по никакъв начин не означава въвличане в конфликта и неговата ескалация“, посочи Митов, след което попита реторично - ако видите някой човек на улицата да бъде грабен и насилван, какво ще направите? Няма да помогнете, за да не ескалира конфликтът, и ще подминете, обръщайки глава на другата страна? Това прави българското правителство в момента, посочи депутатът.