0

С 200 лв. на месец за COVID тестове ще олекват хиляди семейства, ако държат децата им да ходят на училище. Това показа проверка на „Телеграф“ ден след новата заповед на здравните власти. Според нея, ако поне половината от учениците в паралелка имат зелен сертификат, могат да се върнат в клас.

Децата трябва да притежават валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест - антигенен или PCR. Останалите ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19.

Сумата от две стотачки на месец трябва да платят родители на ученици от 5-и до 12-и клас без ваксина или антитела. В случай че нямат антитела или ваксина, децата ще се тестват два пъти седмично. По-евтините изследвания – антигенните, струват 25 -30 лв. Вчера някои училища пуснаха анкети сред родителите на деца от 5-и до 12-и клас.

Те спешно трябваше да отговорят на въпроса: „Детето има ли валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела“. Също така в анкетата фигурира и питането дали ученикът има възможност да си прави лабораторен тест със средства на родителите два пъти седмично.

Анкетата предизвика бурни дебати сред родителите, които умуваха как да постъпят. Най-прецакани в момента се оказват семейства с петокласници, които на практика нямат безплатна опция, при която да върнат децата си в клас. Учениците от 5-и клас в момента са 10-11-годишни и на този етап нямат право на ваксина.

Така за тези хлапета остава вариантът да плащат както за проверка на антитела, така и за тестове два пъти в седмицата. Първите анкети вчера показаха, че масово големите ученици няма да се върнат в клас и остават онлайн. По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. Това означава, че с доказан имунитет са само 35 000 от 750 000 ученици. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

„Обективният проблем е, че тестове в България няма, парите са налице. Няма достатъчно тестове от фирмите, които да ги доставят", каза вчера образователният министър Николай Денков пред БНР. Според него родителите имат избор, ако искат децата им да са в училище - могат да се ваксинират, могат да се тестват, където има тестове, или да предоставят документ, че са преболедували, "иначе паралелката остава вкъщи".

От ведомството съобщиха, че изследванията за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от 1-ви до 4-ти клас в цялата страна, са осигурени до края на следващата седмица. А над 1 млн. на седмица са необходими, за да се възстанови присъственото обучение на всички ученици в цялата страна.

Междувременно част от учениците от 5-и до 12-и клас в 102 общини вече се върнаха на училище, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. При ротация децата над 5-и клас не се изследват за COVID-19, тъй като в училище остават само половината от учениците, за които не са осигурени тестове. Малките ученици не се включват в графика за ротация, а продължават да учат в клас с тестване.

Частни школа си купуват изследванията

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас. Така те ще могат да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Въпреки недоволството от директори и родители разпоредбата беше приета. 

Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за тези, купувани от държавата. От МОН подчертаха, че възможността не отменя ангажимента на министерството да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.

ЕМА реши: Бият Пфайзер и на хлапета над 5 г.

Европейската агенция по лекарствата препоръча одобрението на ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5- до 11-годишна възраст, стана ясно вчера. Дозировката ще е по-малка от тази при възрастовата група над 12 г., съобщиха от агенцията. Проучването е показало, че имунният отговор на ваксината при по-малка доза в тази възрастова група е същата като по-голямата доза при младежи между 16 и 25 години.