0

Р азрушеният преди 24 години мавзолей на Георги Димитров или по-точно това, което е запазено от него под земята, може да възкръсне за нов живот. Това каза за „Телеграф“ общинският съветник Малина Едрева.

Сага

През 2018 г Столична община получи обекта от държавата, като първоначалната идея беше това да се превърне в художествена галерия. През 2019 г. започна работа по различни проекти как да стане това, но кризата, предизвикана от ковид епидемията, временно прекъсна работата. Междувременно бяха извършени 8 огледа от представители на обществени и професионални общности: писатели, кинематографисти, историци, художници, музейни експерти, архитекти. Всички те бяха единодушни, че това пространство не става за изложбена зала. След като отмина ковид кризата, преди 9 месеца, заедно с представители на 4 университета, държавни институции, водещите музеи и галерии в София, национално представителни браншови организации и граждански инициативи Столичната община работи, за да можем днес да поставим на общественото внимание проект за изграждане на музей на тоталитарния култ.

Наследството

Подземията на някогашния мавзолей са разположени на три нива, и макар и със засегната структура при разрушаването на мавзолея, те все още съхраняват автентични части от оборудването и обзавеждането, използвани за поддържане на функциите на сградата. А тунелите водят към БНБ и Княжеския дворец (днес НХГ и Етнографски институт с музей).  

Проект

Това подземие има потенциал да се превърне в първото интердисциплинарно пространство в България, което със средствата на хронологично поднесен фактологичен разказ, музейни експонати, изкуство, аудиовизуални материали, нови технологии и образователни формати да се създадат условия за преживяване на историята и механизмите, които довеждат, налагат и задържат комунистическата партия на власт за 45 години и в крайна сметка водят и до нейния крах. Историческата памет, която носи пространството, е свързана с един период от историята на България, който все още няма своето самостоятелно музейно представяне - разказ за налагане, задържане и разпадане на тоталитарния режим в България между 1944 г. и 1989 г., е категорична Малина Едрева. Автентични елементи ще показват тоталитарното минало през призмата на култа към личността на "вожда", който трябваше да бъде почитан по време на манифестациите.