0

З ачестяват случаите на хора, които се оплакват, че биват таксувани в градския транспорт, без да са чекирали своята карта. Това се случва, защото устройствата са отворени и приемат безконтактни плащания и при доближаване на чанта или джоб, в който има карта, може да заплатите пътуването си, без да знаете за това и без да искате. Подобен риск има и ако плащате през телефон. Неусетно може да потвърдите плащане или то да мине без вашето потвърждение, всичко зависи от настройките, които сте направили. Отделно има и крадци, които с помощта на мобилни пос терминали в джоба си, доближавайки се до чантата, теглят необезпокоявано пари от сметката ви.

Решението

На помощ в решаването на проблема идва RFID защитата. Тя е базирана на радиочестотната комуникация между специално изработен идентификатор (етикет, таг, карта, ключодържател, стикер и т.н.) и четящо устройство. За щастие радиовълните са сравнително лесни за прекъсване и блокиране и по този начин функционира RFID защитата при портфейлите.

Те са снабдени с допълнителен слой метално фолио, подобно на плат, което блокира електромагнитните вълни. Ако портфейлът е правилно конструиран, той ще блокира всички електромагнитни полета и ще предотврати комуникацията между картите ви и RFID скенерите. Иначе за да предпазите картите си от източване, трябва да бъдат изцяло опаковани в метално фолио, което е невъзможно за постигане или поне не може да се приложи масово. Също така е създадена и специална карта, която защитава кредитните карти, пропуските за врати и други от RFID сканиране (електронна кражба на данни). За целта трябва да поставите RFID картата протектор в портфейла, за да осигурите пълна защита и сигурност. Тя е тънка 1,1 мм и използва сложна технология за електромагнитно заглушаване, чрез което предпазва в диаметър до 6 см всички важни документи дори и от най-мощните устройства.