0

Н АСА кръсти астероид на българския учен Светослав Александров.

Небесното тяло носи номерацията и названието (91335) Александров. На въпрос на „Телеграф“ дали е от онези космически обекти, които са потенциално опасни за нашата планета, ученият отговори, че няма такъв шанс. И допълни: „Няма да се сближи със Земята“.

КОЙ КАТО НЕГО: Камджалов си има астероид, и двамата са с ЧРД!

Километър

(91335) Александров е с големина малко повече от километър, обясни още ученият. „Астероидът, който е кръстен на мен, е в Големия астероиден пояс. По размер е сравнително голям - между 1 и 1,4 км. Догодина може да се наблюдава с телескопична техника. Но няма да се сближи на опасно със Земята. Една от задачите на проекта ни е да откриваме потенциално опасни обекти, които ще се сближат със Земята“.

(91335) Александров е открит от обсерваторията в Каталина, щата Аризона, още през 1999 г., но едва сега получава името на българския учен. Това е много дълъг процес и отнема десетилетия.

Водорасли

„Работя в БАН, занимавам се с водорасли, с еволюция на растенията, произхода на живота. Повечето хора, когато чуят за еволюция, си представят астролопитека или динозаврите, а това са скорошни неща от геологична гледна точка. Приматите са се появили само преди 55 милиона години, а Земята е на 4,5 милиарда“, обясни пред „Телеграф“ Светослав Александров.

Той добави, че астероидите са много благодатни за проучвания, защото те са се образували преди милиарди години и тъй като нямат атмосфера, са запазили в почти автентичен вид това, което е било в ранните етапи от формирането на Слънчевата система. Именно тези негови проучвания са навели експертите от НАСА да кръстят на Светослав астероида.

НАСА показа траекторията на астероида (91335) Александров

 НАСА показа траекторията на астероида (91335) Александров
NASA

Той е поредният българин, на когото има кръстен астероид. Да припомним, че и прочутият диригент Йордан Камджалов също е дал името си на астероид. Названието на самата ни страна носи малка планета – 2575 България.