0

М естни жители редовно подават сигнали в общината или звънят на 112, когато общински служители отидат в квартала им да секат опасни дървета, които могат да паднат и да причинят инцидент, научи „Телеграф“.

Много често живеещи в съответния район нападат служителите с обидни думи и им викат „престъпници“. Понякога дори застават до дървото и отказват да се махнат, за да го спасят от отсичане. Други пък влизат в ролята на фоторепортери и правят цяла серия снимки на служителите, заплашвайки, че ще подадат сигнал срещу тях.

Има обаче и случаи самите граждани да алармират за растителност, която трябва да се премахне, но не всички сигнали се оказват основателни.

Куриоз

Общинарите в Русе са се сблъскали с куриозен случай, при който гражданин се обадил за премахване на всички дървета около блока му, защото според него застрашавали целостта на конструкцията на сградата. Ландшафтен архитект обаче дал становище за рязане на клони преди настъпването на зимния сезон.

Преди да се даде предписание за отрязване на някое дърво, се прави обследване за това дали то е опасно и има опасност да се срути върху някой минувач или автомобил. Във Варна например разполагат със специален уред - резистограф, който установява реалното състояние на едрогабаритната растителност в морския град. Резистографът предоставя графични изображения на плътността на обследваното дърво и така се преценява вътрешното му състояние - дали има наличие на гъбични образувания и хралупи, има ли опасност от прекършване и падане. На база на тази информация ландшафтните специалисти могат да преценят много по-точно дали на едно дърво следва да се извърши частична или цялостна резитба, как да бъде укрепено или лекувано. Веднага след въвеждането на новия апарат за диагностика са открити първите 10 опасни дървета в града от около стотина обследвани.

Метод

Във Варна се предприема и обновяване на зелената система на града, като в старите дънери се засаждат млади дървета, съобщиха от общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Новият метод се практикува, за да не се вадят дънери и корени, които биха разрушили част от тротоарите и настилките. Старите дънери се фрезоват, почвата се обработва, а след това там се садят новите фиданки.

В двата големи парка на Русе – Младежкия парк и Парка на възрожденците, редовно се прави оглед и се премахват опасни дървета и клони след становище на ландшафтен архитект. Най-подходящият сезон за тази дейност е зимата, когато листата са паднали, но при необходимост се извършва и през останалите сезони. Последната буря от 6 юни обаче показа, че и тези мерки не са достатъчни, защото десетки дървета в двата парка бяха повалени от силния вятър.

Път

В Петричко опасни дървета има край Подгорския път, за проблема от години алармират кметове на осемте села в района. „Преди време дърво рухна на шосето, а минути преди това оттам е минал ученически автобус”, припомни кметът на Самуилово - Кирил Стоянов. Той уточни, че покрай шосето, което е от село Първомай до село Габрене, има доста опасни дървета, които са стари и изгнили и създават предпоставки за тежки пътни инциденти. Вече е направен оглед и ще бъдат предприети действия по тяхното премахване.

До 500 лв. глоба за чупене на клони в Горна Оряховица

От 50 до 500 лв. са глобите в Горна Оряховица за неправомерно увреждане на дърветата, пише „Борба“. От началото на годината са съставени 3 акта за административно нарушение, за тях са издадени и наказателни постановления.

Покрай цъфтежа на липите и брането на липов цвят в града са зачестили случаите на сечене и чупене на клони на дърветата. Немалко отстранени клони има и от доставчици на телевизиите, за да се осигури по-силен сигнал. При това положение еколозите от общината препоръчват да се смени мястото на приемниците.

*Добромир Радушев, Жанета Йорданова, Владимир Симеонов, София Симеонова